reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S23A550H: spořivý pomocník

6.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung S23A550H: spořivý pomocník
Ceny energií neustále rostou, a proto jsme pro dnešní test vybrali úsporné LCD od Samsungu. Mezi hlavní trumfy patří senzor přítomnosti, automatická regulace jasu či LED podsvícení. Jak si povede v zobrazování?

OSD menu


Při prvním spuštění monitoru jsem samozřejmě ihned zavítal do menu monitoru. Zde jsem jako vždy zkoumal jednotlivé funkce a překvapivě jsem objevil velké množství voleb, možná až příliš velké. Měnit můžete sytost barev, rychlost odezvy, či hodnoty jasu a kontrastu. Kromě toho je zde však ohromné množství paramaterů pro režimy Magic a Eco. Netroufám si odhadnout kolik všemožných kombinací je možné dosáhnout, ale stihnout je všechny za jeden večer rozhodně nebude lehké.



Vcelku přehledné menu, avšak až příliš mnoho možností


Naštěstí se Samsungu podařilo vytvořit celkem přehledný manuál s popisem jednotlivých funkcí. Ten naleznete přiložený na CD a na rozdíl od OSD menu je celý přeložený do naší mateřštiny. Díky formátu HTML je plný odkazů, a tak se v něm lze pohybovat opravdu snadno.



Povedený manuál, který navíc zřejmě překládal Čech


Níže přikládám graf s veškerými možnosti nastavení. Tentokrát jsem jej musel rozdělit do dvou částí, neboť počet jednotlivých voleb přesáhl možnosti programu Microsoft Excel.




Celkem pozitivně mě překvapily senzorová tlačítka pro pohyb v menu. Skepticky jsem čekal výrazně horší použitelnost, než kterou známe z mechanických kláves, avšak nakonec bylo možné monitor vcelku obstojně ovládat. Nicméně stále je v této oblasti prostor pro zlepšení.

Pak jsem si všiml, že na přibaleném CD nabízí Samsung kromě manuálu také vlastní software. Dvě aplikace určené pro snazší práci s monitorem na mě zpočátku nepůsobily důvěryhodně, ale nakonec jsem je vcelku hojně využíval. Tedy zejména aplikaci MagicTune, která dokázala softwarově měnit hodnoty jasu, kontrastu, profily barev a mnoho dalšího. Pro lepší představu přikládám následující animovaný screen z programu.





Kouzlo aplikace MultiScreen jsem ocenil zejména při práci s více okny a případně dalším připojeným monitorem. Lepší přehled o funkci této aplikace získáte z následujícího videa, osobně bych tyto schopnosti rád viděl nativně přímo ve Windows.



reklama