reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A950D: 3D designovka pro hráče

15.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A950D: 3D designovka pro hráče
Samsung dorazil na trh s jedním designově pěkně zvládnutým monitorem. Láká na aktivní 3D technologii, 120 Hz, 2ms odezvu a přesné barevné podání. Je to vůbec možné? Povedlo se skloubit všechny tyto vlastnosti do jednoho produktu?

Pozorovací úhly


Po delší době tu máme zástupce TN monitorů, jež mají pouze omezené pozorovací úhly. Pokud se budete dívat pouze ze stran, jsou úhly na technologii TN velmi dobré. Dokonce si myslím, že poskytují i lepší barvy než u některých e-IPS panelů. Samozřejmě zde vadí lesklý povrch obrazovky. Ve dne tedy z úhlu většího než cca 60° toho na monitoru moc neuvidíte.

Daleko horší jsou pozorovací úhly ve vertikálním směru. Při pohledu shora se přes panel postupně přesouvá tmavší pruh. Za ním jsou barvy už docela výrazně posunuty, ale dále se nemění. I při extrémním úhlu je obraz docela koukatelný. Asi nejhorší je obraz při sledování zespodu. Postupně tmavne a některé barvy se invertují. Pokud to však srovnám s TN panely tak před 3 roky, je vidět výrazný pokrok. Dříve by takovýto panel dostal velmi vysokou známku v pozorovacích úhlech a asi by moc konkurenci neměl. Dnes jsou zde však levné IPS/PLS obrazovky, které zkrátka poskytují lepší pozorovací úhly. Rozdíl však už není tak propastný a v některých ohledech může být TN dokonce lepší. Osobně bych si za takovou větu před pár lety asi jednu vrazil, abych se probral. Dnes je však realita taková.





V menu naleznete položku "Magic Angle", která má vylepšovat pozorovací úhly pro určité potřeby. Pokud např. používáte monitor ve více lidech (koukáte společně na film), můžete si pro tento účel zapnout režim. Tyto režimy dělají jediné. Posouvají barevné podání do jiných končin. Pokud se totiž koukáte ze strany, tak se lehce změní např. červená barva. Samsung o tom ví, a tak vlastně posune podání červené lehce jinam. Při pohledu ze strany je tak obraz o něco lepší, ale naopak při pohledu zepředu utrpí. Je to zkrátka takový kompromis. Tyto režimy skutečně i fungují a pokud na monitor velmi často koukáte ve více lidech, tak je doporučuji prozkoumat. Jedním dechem však dodávám, nezapomeňte si vždy režim vypnout, pokud u PC sedíte sami.


Kontrast


Kontrast je obvykle ovlivněn kvalitou podsvícení, resp. průsvity v okrajích, které jej dost často srážejí na kolena. V tomto případě však jde o průsvit docela krátký (nezasahuje tolik do samotné plochy). Sonda má nějaký okraj, a tak se nedostala na změření právě onoho průsvitu. Tím se kontrast tolik nedegraduje. To, že se sonda nedostala zcela na okraj, je vlivem rámečku. To jen připomínám obecnou vlastnost našich měření. Všechny monitory na tom jsou stejně - sondu nezmenšujeme ani nezvětšujeme :-).

Maximální kontrast byl naměřen paradoxně v dolní části obrazu, kde dosahoval 1222:1. Průměrný kontrast byl 966:1. To je hodnota na dnešní dobu velmi typická. Jsem jen velmi rád, že průměrný kontrast prakticky dosahoval papírové hodnoty.


Rozložení kontrastu


Nyní se už jen podíváme na rozložení samotného kontrastu po ploše.





Minimální kontrast se nacházel pouze kousek od maximálního. Zde bylo podsvícení trochu méně homogenní, a proto tu byl takový skok. Jeho hodnota 758:1 však není nic tragického.


Průběh jasu


Jas lze regulovat v rozsahu 89 cd/m2 do 379 cd/m2, což je velmi solidní rozsah. Vzhledem k lesklé povrchové úpravě asi vyšší minimální jas nebude tolik vadit. Pro noční tvory pracující s textem to však nebude to pravé ořechové. Regulace probíhá zcela lineárně. Negativum je nepříjemný brum v monitoru, který se vyskytuje ve všech hodnotách jasu kromě 100 %. Se snižujícím se jasem se mění jeho tón, ale intenzita zůstává zhruba stejná.






Stabilita jasu


Další z řady monitorů s LED podsvícením s prakticky nepostřehnutelným náběhem jasu monitoru. Není třeba vám tedy ukazovat graf s rovnou čárou.


Podsvícení


Podsvícení je u levných panelů docela problém. A vlastně ne. Toto není levný panel. Cena kolem 15 tisíc patří obvykle již grafickým monitorům. Zde je však cena stanovena designem a aktivní 3D technologií (tedy 120 Hz). Nedočkáme se nikterak kvalitního podsvícení, jaké mají dražší modely. Podsvícení je naopak docela podprůměrné. Je to docela škoda. Očekával jsem daleko víc.














Výrobce uvádí jas monitoru 300 cd/m2. Měření ukázalo, že v některých místech je ještě výrazně vyšší (379 cd/m2). V průměru však dosahuje hodnoty 324 cd/m2. Což už se udávané hodnotě přibližuje daleko víc.
reklama