reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 850 EVO: nová generace oblíbených SSD

12.3.2015, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 850 EVO: nová generace oblíbených SSD
Na konci minulého roku Samsung ohlásil příchod nových SSD 850 EVO, které mají za úkol nahradit starší a velmi oblíbené SSD 840 EVO. Určeny jsou pro širokou veřejnost, a tedy běžné PC sestavy a my si vyzkoušíme 250GB model.

Testovací sestava, metodika a Write Amplification


Jedná se o klasické SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného.

Instalovali jsme na následující sestavě:
  • Základní deska Gigabyte GA-Z87X-UD5H
  • Procesor Intel Core i7-4770K
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Samsung Spinpoint F3 - 1 TB
  • OS Windows 8.1 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, a to u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích.

Dnes se nově zaměříme také na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň jednou využity. K tomu nám ostatně dopomohou už první provedené testy. S pomocí Iometeru však zapíšeme na SSD ještě daleko více dat, necháme jej z poloviny zaplněný a pak provedeme všechny testy ještě jednou. Budeme tak simulovat SSD, které již bylo několik týdnů použiváno.


CrystalDiskInfo - čerstvé SSD

Nakonec přijde čas podívat se na statistiky Crystal Disk Info, z nichž bychom se měli dozvědět informace o Write Amplification. Jde o rozdíl mezi objemem dat, které systém poslal do SSD pro zápis a objemem skutečně zapsaných dat včetně interních operací samotného SSD, jenž by logicky měl být vyšší. Jde tedy o to, o kolik bude vyšší.


CrystalDiskInfo - SSD po zápisu 1000 GB

V dalších testech využijeme toto SSD po zápisu 1000 GB dat a budeme sledovat, jak se to podepsalo či nepodepsalo na výkonu. Přitom bude SSD navíc zaplněno z poloviny daty.


Write Amplification


Co nám tedy říká CrystalDiskInfo? Když se podíváte výše na screenshoty, pak první ukazuje Total Host Writes 0 GB, což značí, že jde o čestvé SSD. Ovšem níže psaná hodnota s ID F1, tedy Total LBA Written, má hodnotu 2EDBC, což je dekadicky 191.932. Abychom získali hodnotu v bajtech, je třeba toto číslo vynásobit 512, z čehož získáme konečných 93 zapsaných MB. Jenomže z hodnot S.M.A.R.T. se už nedozvíme, jaký je je reálný objem dat, která byla opravdu zapsána do paměťových buněk a jediný další údaj, který můžeme použít, je Wear Leveling Count. Ten ukazuje na to, kolikrát byly paměťové buňky přepsány.



- klikněte pro zvětšení -

Wear Leveling totiž znamená techniku, při níž se SSD snaží rovnoměrně využívat všechny své dostupné buňky (krom těch v záloze pro Over Provisioning), čili až je všechny přepíše, zvýší Wear Leveling Count o jeden a začne nové kolo mazání a zápisu. Tak by to alespoň mělo logicky fungovat a víceméně tomu odpovídá i hodnota 3 (ta je v hexa stejná jako dekadicky), pokud tedy vezmeme v úvahu, že SSD zvedne její hodnotu z 0 na 1 až po dokončení prvního kola zápisu a pak celého dalšího. Pokud by tedy SSD mělo dostupných pro uživatele opravdu 250 GB, pak by hodnota 3 ideálně platila pro 750 až 999 GB zapsaných dat. Ve skutečnosti to bude něco méně, neboť naformátované SSD 850 PRO nemá 250 GB, ale cca 233 GB. Pak ovšem hodnota 3 u Wear Leveling nejde moc dohromady s 1000 GB zapsaných dat, ale je otázka, jaká čertovina se v tom ještě skrývá.

Z údajů S.M.A.R.T. tedy těžko vyčteme poměr Write Amplification. Po zapsání 1000 GB nám hodnota Total LBA Written ukazuje 7D0C7D57, což je dle výše uvedeného počítání opravdu přesně 1000 GB. Těmto hodnotám odpovídal i údaj Total Bytes Written z utility Samsung Magician (výše uvedený screenshot byl pořízen později), ale ani ta neukazovala žádnou jinou, z níž by se dalo vydedukovat přesné vytížení paměťových buněk. Toto téma tedy už opustíme.

reklama