reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T220 - elegán v akci

8.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T220 - elegán v akci
Samsung se u tohoto monitoru vydal cestou elegance a průhledných plastů. Takový design je v dnešní době velmi atraktivní. Jak si ale monitor povede v náročných testech? Pojďme se společně na tento kousek podívat.

Odezva


Monitor se honosí 2ms odezvou i na čelním rámečku. Vzhledem k technologii TN to není nic nezvyklého, nyní se však přesvědčíme, zda ona 2 ms dlouhá odezva odpovídá realitě. Z měřených hodnot vyplývá, že hodnoty celkové odezvy jsou pod 18 ms, což není až tak špatné. Avšak existují i panely, které mají daleko lepší odezvu. Naopak jsou zde i modely, jež mají i přes stejnou papírovou odezvu daleko horší měřené hodnoty.


Odezva v závislosti na změně

A jako důkaz naměřených hodnot je zde jeden příklad odezvy. Všimněte si drobného schodu ke konci natáčení tekutého krystalu. To způsobuje technologie OverDrive a ta je u dnešních monitorů celkem běžná. Naopak odezva fall je velmi strmá a bezchybná.


Odezva 0-175-0 (30 ms/div)

Bohužel odezva typu šedá-šedá je na tom podstatně hůř. Schody jsou nahrazeny výrazným překmitem u odezvy rise a objevují se zde i schody u odezvy fall.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Jak to u TN monitorů bývá dobrým zvykem, tak ani tento netrpí inputlagem. Pro hráče to je jistě velmi dobrá zpráva a vzhledem k slušné odezvě jde tedy o horkého kandidáta na hráčský monitor.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Opět tu máme širokoúhlý monitor, který se pro sledování filmů hodí nejvíce. Při testech několika HD filmů jsem si všiml lehkého šumu v obraze, ale opravdu jen u některých filmů a při opakovaném sledování známých scén. Při běžném sledování si jistě šumu nevšimnete a máte perfektní zážitek z filmu. Dokonce jsem byl celkem překvapen kvalitou barev i bez kalibrace. Rozhodně nejsou nikterak špatné a na technologii TN jde dobrý výsledek, ale o tom si povíme více později. Jednu výtku však k monitorů mám. Vzhledem k nulovému náklonu vpřed a malým pozorovacím úhlům zespod si filmy z postele moc neužijete.


Hraní her



Při hraní her si můžete všimnout drobných nedostatků v podobě překmitů, které způsobují šum a rozdvojování hran. Naštěstí je tento jev velmi málo znatelný, a tak se není čeho bát. U některých FPS her si jistě rozdvojování všimnete, ale na takto drobné se dá velmi rychle zvyknout a dokonce si myslím, že někdo si ho ani nevšimne. Ve hrách tedy tento monitor podává velmi dobré výsledky, a mohu jej jen a jen doporučit.
reklama