reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T220 - elegán v akci

8.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T220 - elegán v akci
Samsung se u tohoto monitoru vydal cestou elegance a průhledných plastů. Takový design je v dnešní době velmi atraktivní. Jak si ale monitor povede v náročných testech? Pojďme se společně na tento kousek podívat.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou naprosto tradiční pro technologii TN. Takže nečekejte dobré barevné podání při pohledu zespod apod. Je to stále stejná písnička. Kdo zná moderní TN panely, tak ten taky zná i tento panel.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Kontrast lehce kolísá v rozmezí 82-100 % což je na takto levný TN panel velmi dobrý výsledek. Nemusíte se bát snižování jasu, které by mělo za následek snížení kontrastu a gamutu.




Průběh jasu


Maximální naměřený jas 236 cd/m2 je vcelku odpovídající udávané hodnotě 300 cd/m2 (vždy je naměřený jas o poznání nižší, protože udávaný je měřen v laboratorních podmínkách. Nejnižší jas 33 cd/m2 je také velmi dobrý a i některé monitory EIZO mají takto nízký jas a honosí se jim v propagačním letáku. Pokud rádi pracujete v noci, tak se jistě nízký jas hodí a využijete jej v plné míře. Opět si monitor zaslouží velkou pochvalu. Navíc je jas regulován pomocí podsvětlovacích trubic, což je nejlepší možný způsob.




Stabilita jasu


Při měření stability jasu v průběhu času jsem byl celkem překvapen průběhem, který je trošku nezvyklý. Trubice velmi rychle naběhnou do vysoké svítivosti (do 30 s), pak postupně intenzita klesá a ustálí se až zhruba po 35 minutách. To, jestli je rychlý náběh a postupné hasnutí výhodnější než pomalejší náběh a rychlejší ustálení, je otázka. Nejspíš je výhodnější druhá varianta, protože oko reaguje logaritmicky a drobné klesání jasu si nemá šanci všimnout, ale postupné rozsvěcování dost často zaznamená.




Podsvícení


Velmi mile jsem byl překvapen podsvícením, které se u takto velkého monitoru dost často zvrtne v nehomogenní cosi. Tento model však má velmi kvalitní rozvedení světla, a tak je vše v naprostém pořádku. Celkově dopadlo podsvícení na jedničku a získalo si výborných 73,4 %. Gratuluju!



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V pak máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.

reklama