reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T240HD - monitor nebo televize?

23.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T240HD - monitor nebo televize?
Chystáte se koupit nový monitor a zároveň HD televizi? Koukáte na filmy z menší vzdálenosti? Pokud jsou vaše odpovědi kladné, tak právě dnes recenzovaný monitor/televize může být pro vás ideální řešení.

Pod kapotou


Stejně jako u modelu T220 jsem nebyl schopen rozebrat monitor. Je to dáno hlavně samotným konstrukčním provedením monitoru, které se muselo hodně přizpůsobit designu.


OSD menu


Jen vytvořit kompletní výpis OSD menu trvalo celkem dlouho. Natož pak prozkoumat každou položku, které v češtině navíc dávají občas menší smysl než v angličtině - tím nekritizuji překlad, ten je výborný, ale zkrátka samotný zvyk na anglická OSD menu. Následující výpis patří DVI, HDMI, analogové televizi a komponentnímu vstupu. Jsou zde položky, které jsou pro monitor zcela běžné, ale také i méně často se vyskytující; hlavně u televizí. Bohužel se mě nepodařilo aktivovat žádný režim, kterým by dokázal ručně ladit barvy (resp. vyvážit bílou). Je to škoda, ale jak ukáže měření, tak se ani tolik neděje. Naopak potěšením byla možnost zachování poměru stran a fakt, že je menu v češtině.



Tím však OSD menu nekončí a jakmile zapnete digitální televizi, tak se menu změní, resp. jsou v něm jiné položky. Tak směle do toho.


Samotné OSD menu je vyfoceno na následujícím obrázku.


Náhled OSD menu monitoru Samsung T240HD

Televize


A protože se jedná o hybrida monitoru a televize, je nutné a slušné věnovat také dostatečnou pozornost samotné televizi. Jakmile zapojíte anténu a zadáte automatické ladění stanic, dostanete slušnou televizi o úhlopříčce 61 cm, což ještě nedávno byla standardní úhlopříčka domácí TV. Do menší místnosti tedy taková úhlopříčka bohatě stačí.

Kvalita příjmu digitálního signálu patří k těm lepším, a nezaznamenal jsem ani na anténu typu "kus koaxiálního kabelu" žádné vážné problémy s příjmem signálu. Samozřejmě když jsem zapojil klasickou anténu, tak jsem měl takový lepší pocit. Trošku mě překvapil fakt, že televize (nebo monitor, jak chcete) správně nadetekoval širokoůhlý obraz a 16:9 zobrazil s pruhy, ale naopak 4:3 zobrazil roztažený přes celý panel.

Kvalita obrazu se řadí na tu lepší příčku a oproti klasickým televizím má obraz takové reálnější barvy. Nejsou totiž aplikovány tak výrazné filtry. Nějaké tu jsou, ale nic extra výrazného. Kvalita interpolace u televize patří k těm lepším. Škoda že nejsou aplikovány silnější filtry na odstranění artefaktů nekvalitní digitální televize.


reklama