reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Axion A45 - debut čipsetu Radeon 9100Pro IGP

22.7.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Axion A45 - debut čipsetu Radeon 9100Pro IGP
Díky společnosti Sapphire, která je nováčkem na poli výrobců základních desek, se nám dostala do ruky základní deska s čipsetem ATi Radeon 9100Pro IGP. Sapphire Axion A45 je nadprůměrně vybavená deska pro Pentium 4 s čipsetem, který zatím svět IT příliš nezná. Jak si dokáže čipset od ATi poradit proti konkurenci Intelu a SiS se dočtete v naší recenzi.
Rozvržení desky

Zde je recenzovaná deska v celé své kráse:


Obr. 6 - Základní deska Sapphire Axion A45
Klikněte pro zvětšení

Protože před sebou máme základní desku ve formátu microATX, je třeba se pečlivěji podívat na rozvržení komponent, protože čím menší plocha, tím obtížnější je desku správně navrhnout. Hlavní napájecí ATX konektor se nachází uprostřed pravého okraje, což je relativně přístupné místo (ačkoliv kdyby byl výš, neuškodilo by to). Konektor ATX12V se nachází na horním okraji vlevo od retenčního rámečku, což je velice dobré místo.


Obr. 7 - Schéma rozvržení základní desky
Klikněte pro zvětšení

Retenční rámeček je "na stojato" a je napasován k hornímu okraji desky. Kondenzátory jsou hned vedle z pravé strany, ale vzhledem ke konstrukci většiny chladičů by zde neměl nastat problém. Patice s železnou páčkou má kolem sebe dostatek místa, tentokrát neobsahuje tepelnou diodu. Konektory pro napájení větráků jsou pouze dva, CPU_FAN vedle retenčního mechanismu a SYS_FAN úplně vlevo dole. Druhý konektor bych raději viděl na levém okraji, aby byl připraven k připojení vysávacího větráku.


Obr. 8 - Patice je v pořádku díky retenčnímu rámečku
Klikněte pro zvětšení

A opět zde máme známý problém microATX motherboardů. Vzhledem k délce DIMM slotů a malému prostoru na rozšiřující sloty může nastat situace, kdy u dlouhé grafické karty nebudete moci otevřít pojistky pamětí. Na druhou stranu, deska je zařazena do nižšího mainstreamu, a proto se uživatel většinou spokojí s integrovanou RV280. Pochybuji, že by si pořizoval GeForce 6800 Ultra. Mimochodem, pojistka proti vysunutí grafické karty z AGP slotu je mechanická a… funkční.


Obr. 9 - Klasický problém s AGP kartou a DIMM sloty
Klikněte pro zvětšení

Dále zde máme diskové konektory - oba IDE konektory jsou vpravo dole, což je obvyklé umístění, SATA porty si hoví vedle nich. Problém může nastat, když široký IDE kabel blokuje konektory na přední panel a napájecí konektor pro větrák, ale to je opravdu detail. Všechny headery - COM, USB, FireWire a audio - jsou naskládány na spodním okraji desky, kde jsou snadno přístupné. TV-Out je také umístěný dobře.


Obr. 10 - Zadní panel
Klikněte pro zvětšení

Zadní panel vypadá také zcela tradičně, zleva doprava se na něm nacházejí - PS/2 pro myš a klávesnici, dva USB porty a FireWire, LPT port, SPDIF Out a VGA, další dva USB porty a síťová RJ-45 a nakonec trojice audio výstupů.

Popis komponent a napájení


Obr. 11, 12 - NorthBridge a SouthBridge čipové sady

Začneme opět čipovou sadou. NorthBridge RS350 se skrývá pod hliníkovým pasivem, který je napevno připevněn teplovodivým lepidlem. Dá se předpokládat, že díky integrovanému grafickému jádru bude dosahovat podobných rozměrů jako SouthBridge IXP300, což je největší čip na desce. A není divu, má na starosti celé I/O periferie.


Obr. 13 - VIA VT6307

Dále zde máme čip VIA VT6307, který se stará o FireWire (IEEE1394a). Deska podporuje celkem 2 porty, z čehož jeden je vyveden na externím panelu a druhý na interním headeru. Teoretická přenosová rychlost FireWire je 400Mbps, ale v praxi převyšuje USB 2.0 (480Mbps).


Obr. 14 - Realtek ALC655

Nejmenším čipem na desce (který má nějakou důležitou funkci) je audio čip Realtek ALC655. Jedná se o kodek podle specifikace AC'97 Rev. 2.3, o které se můžete dočíst podobněji v tomto našem článku.


Obr. 15 - Realtek RTL8100C

O poznání větší šváb od stejného výrobce je RTL8100C, který má na starosti záležitosti se sítí. Podporuje 10/100Mbps Ethernet, což je dnešní standard. Do prodeje by měly jít i desky s čipem RTL8110S s podporou Gigabit LAN, ale protože je čip na PCI sběrnici, je jeho funkce trochu omezena.


Obr. 16 - Phoenix BIOS

Nesmíme zapomenout ani na Phoenix BIOS, o kterém si více řekneme níže. Důležité je, že je čip v socketu a v případě špatného updatu BIOSu mohou servisní technici bez problémů nahrát BIOS funkční.


Obr. 17 - ITE IT8712F-A

Čip, který má na starosti Super I/O je tentokrát od společnosti ITE. Jeho funkcí je monitorování teplot, napětí a otáček větráků, případně jejich regulace. Vše se nastavuje přes BIOS.

Napájení desky zajišťuje 10 kondenzátorů, které jsou v oblasti nalevo od socketu. Šest z nich má kapacitu 3300 uF, zbylé čtyři 1500 uF, celkem tedy procesor dostává 25 800 uF. Tato hodnota je poměrně dobrá. Kondenzátory se při provozu samozřejmě zahřívají, ale teplota je přijatelná. MOSFETů je kolem patice jen pár, a to menších rozměrů.
reklama