reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU

21.2.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU
Společnost Sapphire je u nás známá především jako výrobce grafických karet nebo základních desek, ovšem pak už je jen krůček k vytvoření třeba nettopů, jako je Edge-HD3. Ten nabídne moderní APU E-450 od AMD, a to ve velmi malém provedení.

Vnější zpracování


Sapphire Edge-HD3 se od předchozího modelu HD2 v podstatě vůbec nezměnil, tedy co se týče zpracování svého vnějšku. Pořád jde o úzkou plastovou skříňku pokrytou gumovou vrstvou, která se v poslední době začala využívat jako opačný extrém k dříve tolik populárním lesklým plastům. Máme tu tedy novou módu, která se rozšířila z počítačových periferií (především z myší), kde měla smysl v tom, že je příjemná na dotek. Na druhou stranu je takový materiál daleko lepší než lesklý plast, i když otisky jsou na něm vidět více než na klasickém tvrdém plastu s matným a zdrsnělým povrchem.





Počítač byl pro účely focení již usazen do svého kovového stojanu, s nímž jej pojí jeden šroub. Díky jeho tvaru bychom si jej mohli splést s routerem, i když trošku přerostlým. Skládá se ze dvou mírně vypoulených plastových panelů a pak úzkých panýlků - vepředu a vzadu jsou rovné a nahoře a dole zase oblé. A co se týče oné přední části, pak zde máme na boku hlavní tlačítko Power s podsvícením a pod ním už je pouze LED udávající aktivitu pevného disku.





A samotný přední panel ukrývá trošku ledabyle připojenou záslepku, za níž jsou oba nabízené porty rozhraní USB 3.0. Ty jsou umístěny pod sebou, takže k nim budeme mít dobrý přístup, ovšem osobně bych raději, kdyby se Sapphire rozhodl dát jeden z nich dozadu a namísto něj klasický USB 2.0. To by se hodilo pro případ, kdybychom chtěli v USB 3.0 nastálo provozovat externí pevný disk nebo jiné zařízení vyžadující vysokou datovou propustnost.





V zadní části Mini PC máme kromě loga firmy Sapphire také štítek s SKU a sériovým číslem dané jednotky, který na počítači musíme ponechat, pokud nechceme přijít o záruku. Stejně tak je tam hologram jako důkaz autentičnosti tohoto produktu.




- klikněte pro zvětšení -


Veškeré ostatní konektory a porty jsou umístěny v zadní hraně a jedná se o dva 3,5mm konektory pro mikrofon a sluchátka, dále tu je kulatý napájecí konektor, klasický RJ-45 gigabitového Ethernetu, dvojice USB 2.0 blízko u sebe a nakonec digitální HDMI a analogový D-Sub pro obraz (či obraz a zvuk dohromady v případě HDMI).





Poslední fotografie ukazuje šroub držící podstavec a Mini PC dohromady a stejně tak spodní průduchy, přičemž ty jsou i nahoře. Princip chlazení je tak prostý - dole je nabírán čerstvý vzduch a ten je nahoře vyfukován ven.


Vnitřní komponenty


Dovnitř tohoto počítače se dá snadno dostat, pokud se tedy dobrovolně rozhodnete přijít o záruku. V budoucnu si ale budete moci snadno vyměnit pevný disk nebo modul operační paměti. Stačí vzít třeba nůž a s jeho pomocí odloupnout od zbytku Mini PC pravý panel (ten se štítky). Jde to snadno, neboť drží pouze za plastové packy. Pak ale narazíte na další krycí panel, který je třeba odšroubovat (drží za malé křížové šroubky), ovšem zde je již záruční pečeť s vyznačeným datem, kterou musíte porušit, pokud se chcete dostat dovnitř.

My jsme se tedy z tohoto důvodu dovnitř nepodívali, ovšem lze předpokládat, že vnitřek se nebude nijak výrazně lišit od provedení Edge-HD2 Mini PC, jaké můžete vidět zde v recenzi serveru Hardware heaven. Velkou část prostoru tak zabere pevný disk, chlazení je klasické "notebookovské" s využitím radiálního ventilátoru, malého pasivu a heatpipe pro přívod tepla k němu a celá operační paměť je na jednom modulu SO-DIMM.
reklama