reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU

21.2.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU
Společnost Sapphire je u nás známá především jako výrobce grafických karet nebo základních desek, ovšem pak už je jen krůček k vytvoření třeba nettopů, jako je Edge-HD3. Ten nabídne moderní APU E-450 od AMD, a to ve velmi malém provedení.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí počítače a také jeho hlučnost. Ta je v klidu celkem nízká díky regulaci otáček chladiče využívajícího radiální ventilátorek, čímž se přibližuje k chlazení notebooků. Přesto ale toto PC je i v klidovém režimu slyšet. V zátěži se ale hlučnost příliš nezvýší a že by nás tedy Samsung Edge-HD3 svým hlukem vyloženě otravoval, to se nedá říci.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
APU
56 °C
75 °C
HDD
36 °C
42 °C

Teploty byly měřeny ve 20°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy se o obě procesorová jádra postaral Prime95 a trápeno bylo i grafické jádro.

Z výsledků v tabulce je také patrné, že chlazení je dostatečně výkonné na uchlazení komponent i v nejvyšší možné zátěži. GPU i CPU je zde součástí APU, takže jejich hodnoty jsou v podstatě totožné a lišit se budou jen lokálně v rámci samotného čipu. S chlazením pevného disku nemohou být žádné problémy, protože právě přes něj proudí od spodních průduchů čerstvý vzduch, který je pak vyháněn přes vrchní chladič ven.


Spotřeba a zátěž při přehrávání filmů


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž při sledování filmů z pevného disku. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
16,5 W
26,5 W

Spotřeba v klidu je jasná a spotřeba v zátěži odpovídá oběma zatíženým procesorovým jádrům pomoc Prime95. Pokud bylo zatíženo jen jedno, pak se spotřeba snížila na 22 W a když jsme ve hře Company of Heroes zatížili jedno procesorové jádro a grafické jádro, vystoupala spotřeba na nějakých 30 W plus minus 2 W.

Při přehrávání filmů se spotřeba pohybovala kolem 21 W a zátěž celého procesoru na 20 - 35% dle toho, zda byl přehráván film ve standardním nebo vysokém rozlišení.





Je třeba také potvrdit, že grafický čip se skutečně umí automaticky nataktovat na 600 MHz, přičemž v našem případě na ni ve hře CoH pracoval po většinu doby. Tato hra totiž zaměstná pouze jedno procesorové jádro, a tak uvolněné prostředky umožní nastavení turbo frekvence u grafického jádra.
reklama