reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire PE-AM2RS690MH: malá, ale šikovná

27.8.2007, Petr Popelka, recenze
Sapphire PE-AM2RS690MH: malá, ale šikovná
Třetí základní deska s čipsetem AMD 690G, na jejíž schopnosti a výkon se dnes podíváme, je z dílen společnosti Sapphire. Její parametry josu následující: formát mATX, integrovaná grafika Radeon X1250 s HDMI výstupem, 4 sloty DDR2, 1 slot PCIe 16x, 2 sloty PCI, 4 porty SATA 3Gbps, GLAN, 7.1 HD audio. Cena se pohybuje okolo 2000,- Kč včetně DPH.
Společnými silami jsme se dopracovali až samému k závěru dnešní recenze a nezbývá nám nic jiného, než si recenzovanou základní desku zhodnotit. Za 2 000,- korun včetně DPH se nám do rukou dostane mATX základní deska s integrovanou grafickou kartou a víceméně jen základní výbavou. Formát mATX je vždy otázkou kompromisů, avšak skutečnost, že výrobce desku nevybavil žádným slotem PCI-E x1 může být zejména v budoucnu docela problém. Rovněž pak absence rozhraní FireWire může někoho zklamat. Integrovaná grafická karta nabízí výstup pro analogový monitor (D-Sub), header s TV výstupy a HDMI konektor. DVI konektor na této desce není a v případě jeho potřeby by bylo nutné obstarat si redukci HDMI --> DVI, jejíž cena se pohybuje okolo 150,- korun.

Toto byla především negativní zjištění, avšak tato deska se také může pochlubit velice kvalitně zpracovaným BIOSem, který je navíc zálohován obdobně jako u dražších základních desek a tudíž by se v případě nějaké nehody, například při flashování, nemělo nic vážného stát a deska by měla nastartovat se záložním BIOSem. Deska je také vybavena LED displejem, který zobrazuje POST kódy BIOSu při startu systému, ale jelikož se mi význam těchto kódů nepodařilo nikde zjistit (nevím proč nejsou uvedeny v manuálu), nepovažuji jej za nic víc než pouhé zpestření PCB.



Za co si tato deska rozhodně zaslouží velkou pochvalu je teplota NorthBridge, která je opravdu bezkonkurenčně nejnižší ze všech desek zahrnutých ve srovnávacích testech. Otázkou ovšem zůstává, zda má každý vyrobený kus této desky takto nízké teploty - k dispozici jsem měl jeden kus této desky, proto se neodvažuji tvrdit, že každá tato deska bude dosahovat podobných výsledků (pokud jsou mezi vámi majitelé této desky, moc rád uvítám vaše zkušenosti v diskuzi pod článkem). Další oblast, kde deska kralovala, je přetaktování. Více jak 50% přetaktování FSB sběrnice je rozhodně velký úspěch, o takto vysokých frekvencích by mě v případě čipsetu AMD 690G ani nenapadlo uvažovat.

Celou dnešní recenzi základní desky Sapphire PE-AM2RS690MH bych asi nejlépe shrnul tím, že se jedná o velmi kvalitní desku podávající perfektní výkony, která však není pro každého. Přeci jen, po stránce vybavenosti na tom není nejlépe, a proto je nutné opravdu důkladně zvážit všechna pro a proti, kterými tato deska disponuje. Pro ladiče, kteří jsou limitovaní rozpočtem (a třeba i velikostí skříně) a nevadí jim několik základních nedostatků jako absence PCI-E x1 slotu, FireWire řadiče či DVI výstupu, je tato deska jako stvořená. Pokud by se tato deska dostala níže s cenou, byl by to jednoznačný tip z hlediska poměru cena/výkon.

Nízké teploty NorthBridge
Absence PCI-E x1 slotu
Excelentní přetaktování
Chudá výbava i příslušenství desky
Velmi slušné výkony v testech
Absence DVI výstupu
Záložní BIOS
Ikona Odkaz na databázi
Doporučená koncová cena: 1 708,- bez DPH (100Mega Distribution)

Za zapůjčení základní desky Sapphire PE-AM2RS690MH děkujeme společnosti Sapphire



Za zapůjčení základních desek MSI K9AG Neo2-Digital, MSI K9AG Neo-F, Asus M2N-E SLI a Asus M2N-VM DH děkujeme společnosti BGS LEVI
Za zapůjčení všech základních desek Gigabyte děkujeme společnosti T.S.Bohemia
Za zapůjčení základních desek Abit děkujeme společnosti Abit
Za zapůjčení základní desky Asus M2A-VM HDMI děkujeme společnosti Asus
reklama