reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5850 Toxic: nadstandard pro naročné

8.3.2010, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5850 Toxic: nadstandard pro naročné
Sapphire má již delší dobu ve svém portfoliu grafických karet edici s názvem Toxic, která se vyznačuje nadstandardními takty a také lépe dimenzovaným chlazením grafického jádra. Pojďme se nyní na jednoho zástupce podívat trochu blíže. Vyplatí se?
Sapphire Radeon HD 5850 Toxic zaujme případného zájemce především lepším a tišším chlazením oproti standardním modelům. Výkon bez přetaktování je o pouze o něco málo vyšší než v případě Radeonu HD 5850, takže je trošku s podivem, proč výrobce nezvolil o něco vyšší takty u jádra (alespoň 800 MHz místo poněkud rozpačitých 765 MHz - náskok 40 MHz na standard).

To samé platí pro paměti, které tikají na poměrně slabých 4500 MHz, přitom jejich čipy zvládnou až o 700 MHz více bez sebemenších problémů. Tato strategie je zvolena velmi pravděpodobně kvůli Radeonu HD 5870, kterému by mohl tento model kanibalizovat prodeje. Po přetaktování na hranici 915 MHz u jádra a 5230 MHz u pamětí se totiž tato karta zcela vyrovná podstatně dražšímu Radeonu HD 5870.



Sapphire Radeon HD 5850 Toxic je velmi dobrou kartou pro toho, kdo ocení o něco lepší a tišší chlazení a jako malý bonus dostane velmi přetaktovatelné paměti Hynix GDDR5. Všechno ostatní nevybočuje z průměru. Příplatek nad standardní Radeon HD 5850 představuje asi 1 tisíc korun, což je docela podstatné. Kompromis můžete udělat, když si místo modelu Toxic zvolíte podobný model Vapor-X, který stojí cenově mezi oběma zmiňovanými modely a disponuje steným chladičem. Moje rada ovšem zní: utíkejte pro zcela obyčejný Sapphire Radeon HD 5850 1GB, který patří mezi nejlevnější Radeon HD 5850. Dostanete stejnou přetaktovatelnost a skvělý výkon s o něco malinko vyšším hlukem chladiče při nejvyšších zátěžích.

spotřeba a teploty
vyšší cena oproti standardnímu modelu
slušné přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
vynikající výkon
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 7500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 5850 TOXIC 1GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5850 Toxic děkujeme firmě Sapphire

reklama