reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5870 2GB Eyefinity: 6 výstupů

28.4.2010, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5870 2GB Eyefinity: 6 výstupů
Radeon HD 5870 je na trhu již delší dobu, ale dnes máme možnost se podívat na zoubek verzi se 2 GB paměti a rovnou 6 výstupy pro využití s Eyefinity se stejným počtem monitorů. V naší recenzi nás bude zajímat, zda má dvojnásobná paměť nějaký přínos.

Sapphire Radeon HD 5870 2GB Eyefinity nezklamal, ale ani nenadchl. Jeho výkony jsou ve většině her v podstatě stejné jako u jeho 1GB bratra. To by se samozřejmě teoreticky mohlo změnit v případě nejvyšších levelů vyhlazování a extrémních rozlišení, ale zde bychom museli vyřadit nejméně polovinu her a testovat na těch opravdu starších. Radeon HD 5870 2GB bude patrně dávat smysl při zapojení do CrossFire, kde by mohl v případě nejvyššího rozlišení 2560x1600 a nebo Eyefinity dosáhnout na podstatně lepší výsledky. Platí úměra, že čím vyšší je rozlišení, tím je potřeba více paměti.

Herní nadšenci s technologičtí maniaci mohou plesat a již nyní objednávat šestici 24" Full HD monitorů, které jsou doporučeny pro maximální rozlišení 5760x2160. Pro účely testu jsem samozřejmě šest podobných monitorů nesehnal a ani toho neželím, jelikož bych pravděpodobně svedl marnou válku o prostorové umístění těchto šesti panelů u svého stolu. Praktičtěji orientovaní jedinci budou pravděpodobně preferovat hraní na špičkovém projektoru a speciálním plátnu a nebo využijí LCD či plazmy s obří uhlopříčkou. Toto řešení má hned nekolik výhod. Máte konzistentní obraz bez rámečků, nepotřebujete tolik výpočetního výkonu a také nebudete mít problém s podporou této magické "featury" v žádné hře,



Samotné výkony přetaktovaného Radeonu HD 5870 2GB jsou velmi pěkné a dávají zapomenou na nutnost pořízení GeForce GTX 480 nebo Radeonu HD 5970. Nvidia jistě bude argumentovat nevídaným výkonem v případě extrémní teselace či minimálních FPS ve hře Metro 2033, ale v praxi musíme uznat, že Radeon HD 5870 1GB je naprosto dostačující kartou ve všech ohledech a po přetaktování si zahrajete každou dostupnou hru na maximální detaily. Připlácet na 2GB verzi postrádá smysl, pokud nepočítáte přímo s provozováním CrossFire a Eyefinity ve hrách.


DirectX 11
vyšší cena
přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
výkon
Ikona Odkaz na databázi
kapacita paměti
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 11 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 5870 2GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5870 2GB Eyefinity děkujeme firmě Sapphire

reklama