reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5870 2GB Eyefinity: 6 výstupů

28.4.2010, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5870 2GB Eyefinity: 6 výstupů
Radeon HD 5870 je na trhu již delší dobu, ale dnes máme možnost se podívat na zoubek verzi se 2 GB paměti a rovnou 6 výstupy pro využití s Eyefinity se stejným počtem monitorů. V naší recenzi nás bude zajímat, zda má dvojnásobná paměť nějaký přínos.

Sapphire uvedl Radeon HD 5870 2GB Eyefinity jako obyčejnou referenční verzi běžného Radeonu HD 5870, takže nenajdete nadstandardní takty nebo chlazení.



Příslušenství je následující: můstek CrossFire, redukce Mini-DisplayPort -> DisplayPort, redukce Mini DisplayPort -> HDMI, redukce Mini DisplayPort -> SL-DVI, redukce napájení 6 PIN -> 4 PIN, dvě redukce napájení 8-PIN -> 4 PIN.



Samotná karta je chráněna jako obrněnec, takže je kryta i zadní část plošného spoje. Vidíme také možnost zapojit až 4 grafické karty Radeon HD 5870 do quad CrossFireX. Samotná karta je velmi dlouhá, takže pamatujte na to, abyste měli ve své skříni dostatek místa (typický midi tower nemusí stačit - většinou hrozí kolize s diskovou částí). Chladič karty je poměrně tichý, ale díky zkušenostem se Sapphire Vapor-X nebo MSI Hawk víme, že to jde i lépe.



Karta pracuje na standardních taktech, což znamená 850 MHz pro jádro a 4800 MHz efektivně pro paměti GDDR5. Přetaktování tohoto kusu je velmi pěkné, neboť se povedlo docílit stabilních 975 MHz na jádru a poměrně standardních 5300 MHz na pamětech GDDR5. Po přetaktování Radeon HD 5870 2GB zle dotírá na GeForce GTX 480, kterou lze podle posledních poznatků přetaktovat také o více jak 100 MHz.



6 mini DisplayPortů vypadá zajímavě a hned první vás napadne, snad jsou v balení redukce na DVI. Ano, jsou zde přítomny, takže nebudou strádat ani majitelé LCD s DVI ani filmoví fanatici s LCD/Plazmou s klasickým HDMI. O přínosu celé technologie Eyefinity si dovolím pochybovat, ale rozhodnutí o jejím využití nechávám zcela v kompetenci každého z vás.

reklama