reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X: vydařený mezistupeň

22.3.2013, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X: vydařený mezistupeň
Radeon HD 7790 je dalším rozšířením produktové řady AMD a vážným konkurentem pro GeForce GTX 650Ti. Dnes se podíváme na speciální edici tohoto Radeonu z dílen Sapphire s výkonným chladičem a přídomkem Dual-X.
Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X se rozhodně povedl, což je dáno především tím, že staví na osvědčeném receptu AMD, což znamená relativně malé a výkonné jádro s architekturou Graphics Core Next. Výkonově tento Radeon spadá těsně pod dalšího zástupce AMD, kterým je Radeon HD 7850. Ten je sice o něco výkonnější, ale také na druhou stranu o něco dražší. Radeon HD 7790 je kartou, která přesně vyplnila místo mezi současným Radeonem HD 7770 a již výše zmíněným Radeonem HD 7850. Kromě toho, že zde najdeme opravdu velmi poměr ceny ku výkonu, musíme zmínit i vynikající provozní vlastnosti.

Nové Bonair je rozhodně zajímavým hráčem na poli levnějších grafických karet a AMD tak už zaplnilo poslední skulinu v nižším mainstreamu. Konkurenční GeForce GTX 650Ti je cenově položená velmi podobně, ale její výkon je nižší. Pokud by byl cíl Radeonu HD 7790 jediný, a to pokořit tohoto rivala, tak se to povedlo. Spekuluje se, že Nvidia právě z tohoto důvodu uvede rychlejší GeForce GTX 650Ti, aby tak vyrovnala síly.





Poslední dobou se mi zdá, že obě společnosti (AMD a Nvidia) dovedly své plánování produktů k dokonalosti. Radeon HD 7790 v podání Sapphire přináší oproti referenční verzi zvýšené takty a lepší chlazení, což lze hodnotit jedině jako výhodu. Zajímavé bude sledovat lepší limity jádra Bonair v případném přetaktování, protože na uměle nastavený limit ovladačů Catalyst se testovaná karta dostala bez nejmenších problémů. Pokud by se po uvedení aktualizovaných OC utilit ukázalo, že jádro i paměti lze vyšroubovat o dalších 10 % nahoru, mohla by tato karta zaujmout místo doporučeného nákupu v kategorii okolo 3 tisíc korun.

 

Plusy


+ Velmi dobrý poměr ceny ku výkonu
+ Tichý chladič
+ Překvapivě slušný OC potenciál
+ Dostatek obrazových výstupů
 
 

Minusy


- Příliš zapadá do tabulek (ničím zásadním nevybočuje)
 

Cena v době testování: cca 3.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Radeonu HD 7790 Dual-X děkujeme Sapphire.

reklama