reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7970: tvrdá rána pro Nvidii

9.1.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7970: tvrdá rána pro Nvidii
Dnes se podíváme na očekávaný Radeon HD 7970 z produkce Sapphire, který je vybaven zbrusu novým grafickým jádrem Tahiti. Nové GPU se chlubí vysokými výkony a hlavně zcela novou architekturou, která se uplatní nejen ve hrách.
Sapphire Radeon HD 7970 vypadá zcela stejně jako referenční verze Radeonu od AMD, a tak zde nečekejte žádný speciální chladič nebo novinky, které byste na referenční verzi nenašli. Revoluce se tentokráte děje pod pokličkou, což není vůbec špatně. Samozřejmě se postupem času budeme setkávat s kartami upravenými výrobci na vyšších taktech nebo s lepším chlazením.





Součástí balení jsou všemožné redukce na výstupy z karty, abyste mohli využít dvojice nebo rovnou trojice monitorů bez omezení na straně jejich vstupů. Plný software zde není žádný, ale to není špatně. Snad by se ovšem hodily alespoň nějaké demoverze aplikací, které by demonstrovaly výpočetní výkon karty nejen v oblasti teselace.





Pokud z karty sundáte chladič, tak na vás vykoukne GPU Tahiti na 28 nm, které při svých 4,31 mld. tranzistorů opravdu klame tělem. Jádro pracuje na 925 MHz, ale jak ukázalo naše snažení, není pro jádro problém zvládnout 1125 MHz, což je velmi solidní výsledek, který napovídá, kde až mohou ležet hranice přetaktování. Vlastně vzhledem k opravdu velké rezervě je s podivem, že se AMD nerozhodlo standardní takt posunout až na hranici 1 GHz, což by se v marketingových materiálech vyjímalo skvěle spolu s prvenstvím v 28nm výrobním procesu.

Paměti GDDR5 zde pracují na taktu 1125 MHz, což je efektivně 5,5 GHz. Tento takt spolu s 384bitovou sběrnicí dává dohromady propustnost paměťového subsystému na úrovni 264 GB/s. Podle některých zahraničních i domácích kolegů by Radeon zasloužil rychlejší paměti, aby neomezovaly výkon samotného GPU. Přetaktování GGDR pamětí končilo na 6,3 GHz, což je takové obligátní maximum pro tento typ paměťový čipů.





AMD bude muset pro další generaci karet uvažovat o novějším typu pamětí XDR2, které by ovšem tuto kartu v současné době neakceptovatelně prodražily. V budoucnu je tedy pravděpodobné, že právě GDDR5 v high-endových kartách ustoupí těmto čipů s teoretickou rychlostí až v násobcích současných GDDR5. Kapacita paměti pro Radeon HD 7970 byla stanovena na 3072 MB, což naznačuje, že tato karta si povede velmi dobře při extrémních rozlišeních na multimonitorových systémech, kde menší paměť může být limitem pro výkon.





Větrák respektive turbína chladiče je v klidu velmi tichá, ale v zátěži se projevuje o něco hlučněji, než je tomu např. u referenčního Radeonu HD 6970. Rozdíly jsou ovšem zanedbatelné a s konkurenční GeForce GTX 580 si v ničem nezadá. U chlazení totiž nejde pouze a jen absolutní hlučnost, ale také o zvukovou frekvenci, jakou větrák vyluzuje. Zde jsem shledal Radeon HD 7970 poněkud otravnější než v případě GeForce GTX 580. Nejde ovšem o žádnou tragédii a lze označit celou trojici karet v tomto ohledu za rovnocennou.





Přepínač mezi chráněným a nechráněným BIOSem byl uveden už u Radeonů HD 6000 a zde má funkci stejnou. Můžete přepínat mezi chráněným a nechráněným BIOSem, který lze přehrát a jinak upravovat. Lze to považovat za pojistku proti totálnímu zničení karty, když se něco nepovede. Běžný uživatel si zde asi nebude příliš hrát, ale pro overclockery je to k nezaplacení.





Chladič karty disponuje promyšleným rozvodem tepla od kontaktní plochy s GPU do všech stran díky měděné základně s porézní hmotou a speciální porézní hmotou, kde kapalina uvnitř mění skupenství. Jde o stejný princip jako u běžných heatpipe. Teplo je pak účinněji rozváděno do hliníkových žeber pasivu a samozřejmě následně dále odváděno. Výstupy karty tvoří dvojice mini Display Portů, jedno HDMI a jedno DVI dual-link. Vybere si tedy majitel dražších i levnějších monitorů. Pro ty, kdo mají ještě monitory s analogovými vstupy, jsou zde samozřejmě redukce.



reklama