reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD3870/3850 Ultimate

16.9.2008, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD3870/3850 Ultimate
Radeony řady HD3800 nejsou na trhu žádnou novinkou a dnes již existují i nástupci této řady v podobě komerčně úspěšných Radeonů HD4800. V dnešním testu si ovšem ověříme, jak si stojí nejvýkonnější pasivně chlazené řešení mezi grafickými kartami s čipy ATi.
Za normálních okolností bychom dnes nad koupí Radeonu HD38x0 již neuvažovali, pokud by se jeho cena pohybovala okolo 3 tisíc korun, ale dnes testované kousky z produkce Sapphire jsou výjimečné svým pasivním chlazením, které je v oblasti dnešních grafických karet spíše výjimkou. Na vině je vysoká spotřeba současných čipů a s tím spojená náročnost na chlazení. Výkonově nás už Radeony HD3800 neoslní, ale jejich výkon stále postačuje pro naprostou většinu současných her. Ceny Radeonů HD38x0 se posunuly již pod hranici 2 tisíc korun, kde se staly opět zajímavé a konkurenceschopné proti GeForce 9600GT či GeForce 8800GT.



Sapphire Radeon HD3850 Ultimate se v současné době prodává za cenu okolo 3 tisíc korun s daní, což je zhruba o 1000 korun dráže než klasická verze tohoto Radeonu s aktivním jednoslotovým chlazením. V tomto případě si připlatíte za pasivní chlazení opravdu podstatně. Silnější, výše taktovaný, model Sapphire Radeon HD3870 Ultimate je dostupný velmi překvapivě za podobnou cenu jako slabší model, což dělá z tohoto produktu jasného kandidáta pro uživatele, jemuž stačí pouze průměrný výkon, ale ocení tichost pasivního chlazení.

Kutilům se ovšem skýtá možnost, udělat si tiché řešení ve své režii s využitím některého z chladičů třetích stran. Příkladem může být Thermalright HR-03 GT nebo Arctic-Cooling Accelero S1, které mohou být spásou i pro majitele GeForce 8800GT či dokonce Radeonu HD4850. V některém z příštích článků se budeme této tématice věnovat.
reklama