reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate GoFlex a Backup Plus: Thunderbolt vs. USB 3.0

14.12.2012, Jan Vítek, recenze
Seagate GoFlex a Backup Plus: Thunderbolt vs. USB 3.0
Dnes si představíme dvě různá externí úložná zařízení, která má na svědomí společnost Seagate. Jde jednak o adaptér GoFlex s rozhraním Thunderbolt, který umí pracovat s dalšími produkty Seagate, třeba také s druhým testovaným Backup Plus Portable Drive.
Na otestování pevného disku Seagate Backup Plus nám postačí dnes již běžný počítač, který by už měl nabídnout rozhraní USB 3.0, ovšem pro vyzkoušení adaptéru GoFlex Thunderbolt nám to stačit nebude. Objednali jsme si tedy vhodnou základní desku od firmy Gigabyte, které tímto děkujeme a zapůjčili také kabel Thunderbolt. A abychom mohli z tohoto rozhraní vymačkat co nejvíce, vzali jsme si na pomoc také dvě moderní SSD, a to dva 128GB modely OCZ Vertex 4. Na jejich výkon při zapojení v rozhraní SATA 6 Gbps se můžete podívat v této recenzi.

Testovací sestava:
  • Základní deska: Gigabyte Z77MX-D3H TH
  • Procesor: Intel Core i5-2400S
  • Paměti: Kingston KHX1600C8D3K3/6GX
  • SSD: 2x 128GB OCZ Vertex 4
  • OS: Windows 7 64bit

Základní deska je tedy samozřejmě vybavena také rozhraním USB 3.0, a tak jsme mohli i na ní přistoupit k testování s pomocí aplikace Fastcopy, která změří reálné rychlosti kopírování velkých (stovky MB) i malých (jednotky MB) souborů z disků a na disky. Konkrétně šlo o filmy a fotografie.

Dále přišel vhod obvyklý ATTO Disk Benchmark, který se zaměří na zjištění maximálních hodnoty při kopírování dat o velikosti od 512 B do 8 MB a nakonec také Crystal Disk Benchmark, který dělá to samé trochu jednodušeji. Na konec kapitoly přidáme ještě podrobné výsledky těchto dvou testů ve formě screenshotů.


Výsledky testů - Seagate Backup Plus 500 GB a GoFlex Thunderbolt


Nyní se v krátkosti podíváme na to, jaké přenosové rychlosti můžeme od obou zařízení očekávat. V případě adaptéru GoFlex Thunderbolt bude samozřejmě záležet především na tom, co na něj připojíte, takže zde se jedná především o test propustnosti samotného rozhraní, pro něž jsme připravili výkonná SSD (jedno v počítači a druhé v adaptéru), aby se adaptér mohl ukázat v celé své kráse.

Zde tak budeme moci využít celkem tři rozhraní - SATA 6 Gbps, Thunderbolt a USB 3.0, přičemž přesně v tomto pořadí by se měly dle očekávání umístit, což se nakonec potvrdilo. Nakonec do testů vměstnáme ještě pevný disk připojený k rozhraní USB 3.0, aby to bylo kompletní.











Už v prvních testech je vidět pěkná hierarchie výkonu, kde první místo si pochopitelně zabralo rozhraní SATA 6 Gbps, které dokáže komunikovat přímo s pevným diskem či v našem případě SSD. V dalších testech už tu byl prostředník v podobě rozhraní Thunderbolt nebo USB 3.0 a je vidět, že výkonné SSD s Thunderboltem má jako kombo svůj smysl a nárůst výkonu byl ve všech případech zaznamenán i tehdy, když jsme na rozhraní USB 3.0 přesedlali z pevného disku na SSD. Za to vše se ale samozřejmě platí, ať už vyměníme disk za SSD nebo USB 3.0 za Thunderbolt.

Následují syntetické benchmarky ATTO a Crystal...











ATTO nám v podstatě potvrdilo výsledky předchozích testů, jen ukázalo ještě o něco vyšší hodnoty, jak tomu obvykle bývá. V zápisu přitom tento test dal při zápisu na stejnou úroveň SSD a HDD připojené pomocí rozhraní USB 3.0.







Posledním testem byl Crystal Disk Benchmark, jenž ohodnotil Vertex 4 a pevný disk Seagate naprosto stejně, čímž naznačil limit rozhraní USB 3.0, ovšem ten byl při reálném použití přeci jen o něco výš a závisel na použitém úložném zařízení. Rozdíl mezi SATA 6 Gbps a Thunderbolt je ale i zde celkem jasný. Dá se tedy říci, že pokud máte možnost využít rozhraní eSATA, pak to vám za zlomek ceny dokáže poskytnou o hodně více muziky než Thunderbolt, který je dnes stále poněkud drahou technologií. Nicméně jeho výhody jsou ve standardizaci a možnosti větvení různých zařízení (tzv. daisy chain).
reklama