reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm herních myší v testu

2.2.2009, Jan Vítek, recenze
Sedm herních myší v testu
Dnes přinášíme test herních myší. Celkem se podíváme na 7 modelů od 6 různých výrobců, mezi něž patří A4Tech, Genius, Ideazon, Logitech, Microsoft a Razer. Na herní myši jsou kladeny vysoké nároky, proto bude zajímavé sledovat, co výrobci předvedli.

Genius Navigator 535 Laser


Společnost Genius je stálicí mezi výrobci počítačových periferií a zaměřuje se především na produkty za rozumnou cenu. Proto je některými uživateli oblíbena, ale jinými zase zatracována, protože nízká cena se v tomto odvětví většinou rovná neslavné kvalitě. Nyní je na Navigatoru 535, aby se předvedl jako první z dvojice myší Genius. Navigator 535 bychom mohli tvarem přirovnat k Razer Lachesis, pokud tedy máme větší fantazii. Vzadu je totiž vypoulená, aby dobře sedla do dlaně a tlačítka byla naopak prohnuta, což dává myši tvar podobný kachní noze.
 
Uplatňují se zde především dva materiály - matný černý plast a pak lesklý plast s fialovou metalízou. Uprostřed pak máme vklíněn stříbrný plast, v němž je uhnízděno kolečko a tlačítka. Ze stejného stříbrného plastu Genius stvořil dvojici postranních tlačítek, jež jsou dnes u herních myší již téměř povinností. Netradiční je zde však USB kabel, jenž byl vyroben z pletené textilie.



Přímý pohled na myš odhalí, že je souměrná, takže leváci se nemusí o nic strachovat. I na pravé straně také nalezneme stejná tlačítka jako na levé. Kolečko bylo vyrobeno z gumy, takže je dobře přilnavé a ani moc nevadí, že na sobě nemá žádný vzor. Nad ním pak jsou ve stylu Microsoft SideWinder umístěna malá modře podsvícená tlačítka pro přepínání mezi 800, 1600 a 2000 DPI.

Model
Navigator 535 Laser
Rozměry
122 x 63 x 39 mm
Hmotnost
-
Technologie
Laser
Rozhraní
USB
DPI
800-1600-2000 DPI
Podsvícení
ano (tlačítko pro přepínání DPI, indikátory profilů)
Tlačítka
6 + kolečko

Postranní tlačítka, pokud je použijeme v textovém editoru, nám píší písmena a, b, c, d. Ve výchozím stavu tedy nefungují v prohlížečích jako vpřed/zpět a je nutné je pomocí software nastavit.



Na této fotografii můžete krásně vidět, jak se v metalízovém povrchu odráží okolní prostředí, ale zajímavější je zelené kolečko rozdělené na pět sekcí G1 - G5. Jedná se o přepínání mezi různými profily, což není nic výjimečného. Samotné přepínání funguje pomocí středového tlačítka. To má hluboký stisk a ne zrovna lehký, takže se nemusíte bát, že byste si profily v zápalu boje přepínali nechtěně.



Boční pohled dobře ukazuje mírně prohnutý tvar myši a k tomu patří i prohnuté boční strany, kam se usídlí palec ruky. Genius nám zde nenabídl žádný gumový povrch, což trochu snižuje komfort práce, ale myš se i tak dobře drží.



Podlouhlé laserové oko výrobce uložil dozadu, takže bude v prostoru, kde začínají prsty. Pro snadné klouzání zde máme tři větší teflony, jejichž kvalita mě vůbec nepřesvědčila. Jeden z nich (přední levý) se dokonce již nyní u tohoto zbrusu nového produktu odchlipoval a nebyl rovnoměrně přilepen.



Příslušenství je zde standardní a v podstatě základní povinné - CD s ovladači a manuál včetně české verze.c




Software


Na CD je pouze instalace software Agama včetně české verze. Pokud však umíte jen trochu anglicky, raději si nainstalujte anglickou verzi, protože český překlad byl úžasně odfláknut, a je kvůli tomu nepřehledný a zmatený. Spíše pochopíme klasická anglická označení, než zkratkovité, nejasné a někde nevhodné nápisy v češtině. Pokud ale chcete, pak si můžete xml soubor sami editovat


- klikněte pro zvětšení -

Software nabízí standardní možnosti pro jednotlivá tlačítka, kde jsou k dispozici přednastavené funkce jako klepnutí, přepnutí DPI a pak i makra. Na screenshotu však vidíme nápis JEDNOU, za což je schován stisk nějaké libovolné klávesy. To je ale dle mého názoru zcela zbytečné, protože se pro tuto funkci dá stejně dobře použít makro, jež se nastavuje stejně, pouze je u něj dovolen stisk většího množství kláves.



Dále nechybí volba citlivosti, rychlosti dvojkliku, přepínání profilů, nastavení DPI, dotazování, atp. To jsou v podstatě základní funkce, bez nichž by program nebyl úplný.
reklama