reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sencor Element 10.1: IPS za hubičku

22.1.2013, Jan Vítek, recenze
Sencor Element 10.1: IPS za hubičku
Téma tabletů není na našem serveru zrovna časté, ovšem tento kousek si pozornost zaslouží. Jedná se o tablet Element 10.1 za rozumnou cenu, jenž je vybavený operačním systémem Android 4.1.1, 16 GB paměti a především 10,1" kapacitním displejem typu IPS...

Displej


Dle specifikací by zvolený displej měl být chloubou tohoto tabletu. Jedná se o 10,1" displej s technologií IPS (In-Plane Switching) s rozlišením 1280 x 800. Pracovní plocha přepočítaná na pixely je tak jen nepatrně menší v porovnání s rozlišením 1366 x 768, na které dnes narazíme asi nejčastěji u notebooků. Je smutné, že tento levný tablet dokáže nabídnout takový displej, na jehož vlastnosti mohou dnešní notebooky jen smutně koukat. Však se stačí podívat třeba na nabídku obchodů czc.cz, kde máme přes 450 modelů s 15,6" obrazovkou. Z toho plných 350 má rozlišení HD, čili 1366 x 768 a přinejmenším drtivá většina nabídne obrazovku typu TN.

Tablety tedy mají v tomto ohledu před notebooky důležitou výhodu a není vůbec jasné, jak ta bude dlouho trvat. Můžeme jen doufat, že se výrobci probudí a zákazníkům konečně nabídnou možnost výběru. Prozatím se probudila spíše jen firma Apple, která zařadila do nabídky MacBooky s displejem Retina (také typ IPS) s velmi vysokým rozlišením 2880 x 1800. Vedle ní ale mají v nabídce lepší displeje samozřejmě i jiní, například Lenovo, od nějž jsme testovali model ThinkPad X230 rovněž s displejem IPS.

Nicméně věnujme se tabletu Element 10.1, u nějž displej se širokými pozorovacími úhly, jenž nedeformuje barvy, přijde (stejně jako u jiných zařízení stejného druhu) velmi vhod. Nebudeme totiž na něj jen koukat zpříma, ale určitě využijeme jeho flexibility, třeba při hraní her využívajících G-senzor. U displeje TN bychom pak museli snášet třeba invertované barvy, což v tomto případě nenastane.




- pohled zpříma -


Zde dochází maximálně tak k poklesu jasu, což je naprosto normální. Co se týče jasu, pak ten je dostatečný i na pohodlné použití na denním světle, ovšem na přímém slunci už je to horší, což samozřejmě nevylepší lesklý povrch displeje. Mobilní telefony tedy disponují vyšším jasem, ovšem na ně také v tomto ohledu klademe vyšší nároky.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Dále můžeme vidět menší problém v homogenitě podsvícení, která má do ideálního stavu daleko. Obrazovka je dle očekávání podsvícena pomocí postranních diod, což se projevuje vyšším jasem u jejích krajů, a to především na straně přední kamery. Ovšem to je znát v podstatě jen tehdy, když se koukáme na podsvícený, ale jinak černý a prázdný displej. V reálném provozu to vůbec nepocítíte a vzhledem k tomu, že tento tablet vám těžko bude sloužit pro profesionální úpravy fotografií, tak mu to můžeme odpustit.




- pohled zespoda -


Co by však rozhodně mohlo být lepší, je samotné podání barev. Už jednoduchá testovací aplikace ukazující základní barvy (červená, zelená, modrá) odhalí, že barvy nejsou moc živé. Při následovném srovnání zobrazení koláže, kterou vidíte na okolních fotografiích, s monitorem HP LP2065 (S-IPS) byl jasně vidět rozdíl.

Potěšující ale bylo, že oba tablety měly displeje v plné kondici, čili bez vadných pixelů i subpixelů a aplikace Display Tester také odhalila, že dotyková vrstva opravdu dokáže detekovat až pět prstů najednou.


Zvukový systém


Pokud si k tabletu nepřipojíte sluchátka, pak se o zvuk budou starat dva malé reproduktorky umístěné za zadními podlouhlými otvory. Už na první pohled od nich nemůžeme očekávat výtečný zvuk a překvapení se bohužel nekoná. Kvalitou se blíží k integrovaným reproduktorům u notebooků, přičemž máme na mysli ty, u nichž se výrobce nesnažil zvuk vylepšit využitím lepších reproduktorů od renomovaných firem či rovnou i malého subwooferu.

Zvuk je tedy plochý, naprosto bez basů a na nejvyšší hlasitost (ta pro běžné použití stačí) začne trošku drnčet. Nicméně pro svůj účel postačí. Při sledování filmů uslyšíme, co postavy říkají a to nám snad postačí. a pokud si někdo myslí, že bude pomocí integrovaných reproduktorů jakéhokoliv tabletu poslouchat hudbu, tak na to může ihned zapomenout.


Kamera


Zadní kamera nabízí rozlišení 2 Mpix, což dnes nikoho neohromí a v konkurenci ostatních tabletů jde o slabinu. A jak slabé je rozlišení kamery, tak slabé jsou její výsledky. Tablet pořizuje fotografie v rozlišení 1600 x 1200 a videa pak v 640 x 480 a kodeku MPEG-4 (zvuk je AAC).




- klikněte pro zvětšení -


Kamera má problémy v podstatě se vším. Nemá automatické ostření, je málo citlivá, takže v interiérech se bude velmi projevovat šum. Ten se při natáčení a focení venku za dne sice neprojeví, ale zato vyniknou její jiné nedostatky jako neostré okraje obrazu či vybledlé barvy (i když zimní krajina jich zrovna moc neukáže).




- klikněte pro zvětšení -


Šum se ukáže především při focení v protisvětle, které kamera moc nezvládá, i když černý kožich je skutečný oříšek i pro kvalitní fotoaparáty.




- klikněte pro zvětšení -


Integrovanou kameru v tomto tabletu tedy překoná kdejaký mobil. Ovšem nevím jak vy, ale osobně vidím tuto výbavu v tabletu jako podružnou, právě na rozdíl od mobilních telefonů. Zbývá se ještě zmínit o natáčení videa, které je ve výsledku trhané a má jasně patrné artefakty. V tomto případě tedy také není o co stát, jak se můžete přesvědčit zde (2,5 MB, 3gp).


Ergonomie


V tomto ohledu jsou na tom dnešní tablety velmi podobně, však jde také o tenké obdélníkové placky. Nicméně mohou se lišit rozmístěním tlačítek a důležitá je i hmotnost, neboť při dlouhodobém držení v jedné poloze hraje roli každý gram. Výrobce udává hmotnost 0,65 kg, ovšem ve skutečnosti byly oba tablety o cca 20 gramů lehčí. Pro porovnání, rovněž 10,1" Acer Iconia Tab A200 má mít 0,7 kg, Toshiba AT300 zase mírně pod 0,6 kg, takže Element 10.1 má hmotnost v normě.

Tlačítka jsou umístěna u pravého horního rohu, ovšem jde pouze o hlavní vypínač a ovládání hlasitosti, takže ty nebudeme používat moc často. Pro ovládání poslouží především virtuální tlačítka, která se zobrazují na obrazovce, a to už neposuzujeme tablet, ale operační systém.

A co se týče konektorů, pak ty jsou umístěny spíše nahoře, kde tablet držet nebudeme. Nejníže je umístěný napájecí konektor, jenž by mohl být výše, ovšem ani tak nám nebude moc vadit, protože se kabel dá jednoduše schovat mezi prsty.
reklama