reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sencor Element 9.7 v2: levná Retina

1.3.2013, Jan Vítek, recenze
Sencor Element 9.7 v2: levná Retina
Společnost Sencor, která nás nedávno zaujala levným 10,1" tabletem, si tentokráte připravila ještě zajímavější model. Tím je Element 9.7 v2 disponující 9,7" displejem s rozlišením 2048 x 1536. Stejné nabízí také Apple iPad s displejem Retina...

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na testy, které vyzkouší nejen zde přítomný dvoujádrový čip Rockchip RK 3066 pracující na 1,5 GHz a grafické jádro Mali-400 MP. Ten by měl poskytnout tabletu slušný výkon, jejž jsme vyzkoušeli v benchmarcích AnTuTu a NenaMark 1 i 2. Výsledky jsou zde:








Nejdříve byl tedy proveden benchmark AnTuTu, který ukázal, že nový Element 9.7 v2 má oproti Element 10.1 výrazně vyšší výkon, a to o více než 3000 bodů. Překonal tak i Galaxy Note a Galaxy SII a umístil se až za Transformer Prime. Vypadá to tedy, že s celkovým výkonem můžeme být spokojeni, ovšem s výjimkou úložného média, které má ve výsledcích AnTuTu ještě horší skóre, než jsme naměřili my. Ale jak bylo uvedeno, výkon se v tomto ohledu lišil s využitím různých dalších médií.





První Nena Mark ukázal ve svém 3D testu 74,40 FPS, což náš tablet v podstatě řadí mezi ostatní modely využívající Mali-400 MP. Posledním testem byl Nena Mark 2.4, který už ukazuje výkon porovnávaný se známějšími zařízeními a zde můžeme být také spokojeni.




- klikněte pro zvětšení -





Výdrž na baterie a nabíjení


Baterie typu Li-Pol má zde kapacitu 10 000 mAh a dle aplikace Battery Info má napětí 8 V, což by dávalo dohromady kapacitu téměř 80 Wh a to je nesmysl, protože pak by měl tento tablet téměř dvojnásobnou kapacitu než typický notebook. Spíše půjde o polovinu, čili kolem 4,1 V a kolem 40 W. Nicméně to je jedno, důležité pouze je, jak dlouho nám tato baterie vydrží tablet napájet a za jak dlouho se pak zase dokáže dobít.

Je třeba podotknout, že u tohoto tabletu opravdu velmi záleží na intenzitě podsvícení displeje, která výslednou délku výdrže dokáže velmi ovlivnit. Dle mých zkušeností lze dosáhnout oněch proklamovaných 10 hodin, pokud tedy nebudeme hnát podsvícení přes polovinu maximální intenzity a budeme si jen tak surfovat na internetu s využitím Wi-Fi. Hraní her dokáže tablet vycucnout podstatně dříve, třeba i za tři, čtyři hodinky, což je také znát na jeho pravé straně, která se přitom vespodu znatelně zahřívá. A jak je to s dobíjením a pohotovostním režimem?

Výrobce v manuálu uvádí, že dobití tabletu trvá 8 až 12 hodin (viz PDF), což se mi vůbec nezdálo, ale i tak bylo příjemným překvapením, že tablet byl z 0 na 100 % kapacity baterie dobit za necelé 2,5 hodiny. Tím máme smazánu jednu z velkých nevýhod, které postihly model Element 10.1 a krom toho jsem nemusel bojovat ani se samovolným vybíjením, spíše naopak. Tablet ani po řadě hodinách neukázal žádný úbytek kapacity baterie, ovšem na druhou stranu dokáže spotřebovat svých zbývajících 15 procent kapacity doslova během několika minut, takže systému měření kapacity nemůžeme zcela důvěřovat.


Zkušenosti z provozu


Pokud jsem s dvěma testovanými tablety Element 10.1 zažil pár perných chvil, pak v případě testovaného Element 9.7 v2 mohu říci, že jde v porovnání s nimi o bezvadný výrobek. Ten v našem případě pracoval tak, jak má, takže jsem nezaznamenal jediný problém s dosahem či připojením rozhraní Wi-Fi (nebo Bluetooth), samovolné vybíjení se neobjevilo vůbec a dobíjení bylo o mnoho rychlejší než minule, a to i přes udávaných 8 hodin. Sencor by si rozhodně měl více všímat toho, co o svých produktech uvádí, neboť vedle osmi hodin dobíjení je i na krabici uvedena nesmyslná hmotnost 1225 gramů a takovéto věci mohou uživatele zbytečně odradit.




Tabletové 3D hry pracovaly bez problémů a rychle (včetně ovládání G senzorem)
- klikněte pro zvětšení -


Dále měly předchozí tablety problémy s některými aplikacemi/hrami, které se z Google Play rovnou odmítly nainstalovat. S ničím takovým jsem se v tomto případě nesetkal, takže můžeme přikročit k celkovému hodnocení.
reklama