reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest herních klávesnic v testu

27.1.2009, Jan Vítek, recenze
Šest herních klávesnic v testu
V dnešní recenzi oprášíme téma počítačových klávesnic. Ty byly vybrány s ohledem na herní účely, takže se setkáme s tradičními výrobci, kteří s tím už mají zkušenosti. Půjde o A4Tech, Genius, Logitech, Microsoft, OCZ a Saitek. Pojďme se na ně podívat.

Microsoft SideWinder X6 Keyboard 1.0 Win USB


Nyní půjde o produkt společnosti Microsoft, jejž budeme nazývat jednoduše SideWinder X6, i když oficiální název je poněkud delší a využívá u Microsoftu tradiční označení verze. K nám přišel v OEM krabici bez potisku, pouze se štítkem označujícím model, ale vše je jinak zabaleno dobře a bezpečně.

Dá se říci, že Microsoft vždy vyráběl kvalitní periferie, mezi něž v minulosti patřily i joysticky. Právě od nich si tato firma pro své nové herní produkty vzala název SideWinder a dnes jej používá dále pro své herní klávesnice a myši. Možná se ale dočkáme i vzkříšení joysticků Microsoft, kdo ví.


- klikněte pro zvětšení -

Co nám ale nabídne SideWinder X6? Předpokládá se samozřejmě kvalitní zpracování, ale také funkčnost. Nejzajímavější a očividné na tomto modelu je, že se skládá ze dvou kusů - hlavní klávesnice a numerického modulu, jenž se může jednoduše připojit pomocí rozhraní podobnému USB. K tomu slouží také dva silné magnety, jež oba kusy velmi dobře spojí a vše je díky nim navíc velmi snadné a rychlé. Numerický modul je navíc možné připojit z obou stran klávesnice.

Model
SideWinder X6 Keyboard 1.0 Win USB
Rozměry
513 x 234 x 25 mm
Hmotnost
-
Rozhraní
USB
Spec. klávesy
30 kláves
Podsvícení
červené a oranžové (analogové ovládání intenzity)
Ostatní
oddělitelný numerický blok, multimediální tlačítka, profily, Cruise Control

Design tohoto SideWinderu je velmi zajímavý a zdá se také účelný. Vidět zde můžeme množství různých přídavných tlačítek a ovládacích prvků, jež si v textu dopodrobna popíšeme. Nejdříve ale začneme s hlavním blokem kláves. Microsoft pojal SideWinder X6 jako klávesnici určenou pro uživatele, kteří jsou zvyklí na notebookové klávesnice. Setkáme se zde tedy s nízkými a nízkozdvihovými klávesami, i když jde spíše o kompromis mezi desktopovou a notebookovou klávesnicí. Rozložení a velikost kláves je podobná jako u předchozí Logitech G11, čímž myslím dlouhé Shifty a Backspace, ale jednořádkový Enter.



Je také dle mého názoru nanejvýš vhodné, že zde Microsoft upustil od přepracovaného středu klávesnice, kde jsme se mohli setkávat s podlouhlým svislým Delete, jenž tak zabral místo klávese Insert. V ostatních ohledech se nedá ani o ničem mluvit, snad pouze lze ještě poukázat na podlouhlé funkční klávesy a klávese Escape, která je jakoby mimo hlavní pole.



Přímo pod Esc se totiž uhnízdila šestice programovatelných kláves. Označené jsou čísly S1 - S12, k čemuž je nutný spodní přepínač. Po jeho stisku se vedle rozsvítí oranžová LED vedle nápisu S7 - S12, k čemuž není třeba podávat žádné vysvětlení.



Nyní se již budeme zabývat pouze horní hranou, kde máme všechny ostatní tlačítka a prvky. Začneme nad klávesou F1, kde kde je tlačítko Quick Launch. To nám ve Windows Vista otevře okno s přehledem nainstalovaných her a ve Windows XP spustí doprovodnou aplikaci IntelliType Pro. Druhé tlačítko - Cruise Control - je už zajímavější. Jeho funkci nám již přiblíží překlad zmíněného výrazu - tempomat a piktogram běžícího člověka. S jeho použitím tak dokážeme "zamknout" klávesy ve stisknuté poloze, což ale nefunguje pro programovatelné klávesy.



Cruise Control se ovládá podle toho, jestli chceme stisknout jednu klávesu, nebo kombinaci (až čtyřech) kláves. Pokud jednu, pak ji jednoduše držíme a pak stiskneme Cruise Control. Pokud víc kláves, pak je nutné držet Cruise Control, postupně namačkat kýžené klávesy a nakonec Cruise Control pustit. Funkci zrušíme dalším jeho stiskem.

Dále tu je tlačítko se znakem nahrávání a přesně tak i funguje. Jedná se o funkci pro záznam maker a jde tedy o stejnou funkci jako MR u klávesnice Logitech G11. Pro přiřazení makra některé programovatelné klávese nejdříve zmáčkneme tlačítko Macro Record, po čemž se červená LED vedle něj rozsvítí. Pak stiskneme nějakou programovatelnou klávesu, dioda poté začne blikat, následně zadáme potřebné makro a potvrdíme dalším stiskem speciálního tlačítka.



Nyní se dostáváme k tlačítku Bank Switch. Zde jde o přepínání mezi třemi módy klávesnice, z nichž první je označen jako normální a klávesnice v něm funguje tak, jak bychom očekávali. V druhém a třetím módu se už ale dostaneme do herního režimu, v němž se z numerického modulu stane základna programovatelných kláves a zároveň se deaktivuje Windows klávesa, abychom se nedopatřením nepřepnuli z hry do desktopu.


- klikněte pro zvětšení -

Následují čtyři tlačítka, jež zde nesmí chybět a slouží pro ovládání multimédií a vypnutí zvuku. Hlasitost se však bude nastavovat podobně jako u G11 pomocí otočného knoflíku a zde je to pravý z dvojice. Levý pak slouží k analogovému nastavení intenzity podsvícení. Prosvícena je zde každá klávesa a tlačítko až na jednu výjimku - přepínač pod klávesami S1 - S12. Analogové nastavení intenzity je velmi příjemná funkce a sluší se ještě zmínit, že použita je červená barva, avšak klávesy S a numerická část má pod sebou oranžové diody, či jak říká výrobce, jde o jantarovou barvu.

Spodní strana na sobě nese čtyři dlouhé gumové proužky, aby se klávesnice neklouzala po hladkém povrchu, ale nožky pro nastavení sklonu zde nejsou. Ono by to bylo vzhledem ke způsobu připojení numerického bloku také nevhodné a v podstatě by hrozilo poškození klávesnice.


Numerický modul


Modul s numerickými klávesami má klasické rozložení a odlišuje se tím, že má nad sebou ještě jedno tlačítko spouštějící kalkulačku. A potom jsou všechny klávesy zde na své spodní hraně označeny jako S od S13 po S30.



Co se týče celkového zpracování, pak to působí velmi solidně. Klávesnice i numerický modul jsou velmi pevné a nekroutí se. Jedinou osobní výhradu bych měl k tomu, že klávesy a oblast kolem nich je z lesklého plastu, takže zde budou více vynikat nečistoty. I když, na druhou stranu vás to možná donutí více si klávesnici čistit, což se hodí, protože je to známé semeniště bakterií.


Zkušenosti z provozu


Když už jsem uváděl první dojem z předchozích klávesnic, neodpustím si to ani nyní a nepůjde o zrovna pozitivní ohlas. Klávesnice se totiž nesnadno přenáší, za což může volně připevněný numerický blok, ale také to, že ji není samotnou za co chytit. A že byste si ji i s oním blokem jen tak položili na kolena, na to můžete již rovnou zapomenout, k tomu není ani určena. Otázkou také je, co všechno onen konektor pro numerický blok vydrží a jestli se za chvilku nevyviklá až k nepoužitelnosti.

Komfort psaní na SideWinderu X6 je velmi dobrý. Klávesy mají ideální odpor a hmatovou odezvu; zkrátka v tomto ohledu se Microsoftu povedl. Výborné je také rozložení ostatních speciálních tlačítek, jež jsou umístěna spíše do horní části (nyní nemluvíme o programovatelných klávesách), kde nijak nezasahují do klasického rozložení, jako tomu je naprosto nevhodně u A4Tech G800. Také ovládání podsvícení a hlasitosti pomocí dvou velkých knoflíků je maximálně pohodlné, rychlé a přesné. To s sebou ale také nese riziko nechtěného zavadění o některý z knoflíků, což by mohlo být nepříjemné zvláště u hlasitosti.



Doprovodný software Microsoftu se klasicky zařadí přímo do systému Windows, takže se pouze v nastavení klávesnice objeví nová záložka, kde si budeme moci klávesy konfigurovat v jednom ze třech dostupných módů. Programovatelným klávesám lze klasickým způsobem přiřadit libovolné makro pomocí mačkání kláves. Alternativně je možné pomocí nich spouštět aplikace, otevírat webové stránky nebo soubory, vybrat si ze seznamu příkazů (odlogovat se, tisknout, uložit, atp.) a nebo je rovnou vypnout.



Microsoft je tedy se svým SideWinderem X6 pro hry dobře připraven a nabízí nám kvalitní produkt, jenž nabízí skutečně originální funkce. Potvrzuje se tak, že hardwarová divize firmy dlouhodobě odvádí velmi dobrou práci a snaží se svůj trh vést. Numerický blok se jako základna pro programovatelné klávesy dobře hodí, protože jej všichni dopodrobna známe a nemusíme se učit nové rozložení. Nevadí tak, že na hlavním těle je vlevo pouze šest takových kláves ve stylu nové Logitech G15.
reklama