reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest SSD ve srovnávacím testu

8.6.2010, Jan Vítek, recenze
Šest SSD ve srovnávacím testu
Nabídka výrobců SSD se stále rozšiřuje, a tak bude jistě stát za to si ji trošku zmapovat dnešním testem šesti SSD od stejného počtu nových výrobců. Představí se modely firem A-Data, Corsair, Kingston, OCZ, Patriot a Western Digital.

Prostředí testů


SSD byla tedy připojena na moderní základní desku Gigabyte GA-X58A-UD5 rev. 1.0 se southbridge Intel ICH-10R a testy byly provozovány v 64bitových Windows 7 se zapnutou funkcí TRIM. To si můžete sami ověřit zadáním příkazu "fsutil behavior query disabledeletenotify" do příkazového řádku. Pokud bude odezvou nula, TRIM je aktivován a pokud se objeví jednička, pak tomu tak není. Všechny disky měly v sobě verze firmware, které TRIM podporovaly.

Pro samotné testy jsme si přizvali tři obvyklé aplikace, a sice h2benchw ve verzi 3.12, pak PCMark Vantage a jeho dílčí test pevných disků a nakonec ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46. Testy h2benchw a PCMark Vantage pak byly zopakovány třikrát a výsledek se určil z průměru našich měření. ATTO obecně udává velmi podobné hodnoty a navíc budou jeho výsledky sloužit jako spíše orientační, a tak nebyl důvod u něj průměrovat více hodnot.

Nyní již přichází čas na první výsledky z programu h2benchw rozdělené na testy seeku, pak sekvenčního čtení a nakonec nejdůležitější aplikační testy zakončené celkovým indexem, jejž využijeme i pro závěrečné hodnocení.


h2benchw v3.12 - seek


V testech přístupové doby mají SSD nad tradičními pevnými disky velmi podstatnou výhodu, protože SSD vedou i o dva řády a navíc se tato doba u nich nemění (či by se měnit aspoň neměla) v závislosti na místě přístupu. Proto si ani neuvedeme hodnoty přístupu pod prvních 512 MB prostoru, protože by to bylo zbytečné.





Všechny modely dosáhly přístupových dob pod 1 ms, což je velmi dobrý výsledek, i když jsme ve dvou případech zaznamenali větší vybočení z řady, o něž se postaraly modely Kingston SSDNow V+ a Corsair Nova Series V128. Naopak v obou případech byl nejlepší OCZ Vertex 2 a u tohoto SSD to rozhodně nebude poslední prvenství.


h2benchw v3.12 - sekvenční čtení


Sekvenční čtení na tři způsoby, to bude téma této části s testy h2benchw. Jednak to bude průměrné sekvenční čtení, pak je to sekvenční čtení využívající techniku Read Ahead, čili jakýsi file prefetch, kdy se soubory pokud možno "předčítaly" dopředu, kdy bychom měli zaznamenat oproti klasickému sekvenčnímu čtení vyšší hodnoty. A nakonec je to opakované čtení označované jako Core Test, které by mělo v podstatě reflektovat rychlost komunikace SSD s kontrolerem základní desky.







V průběhu těchto tří testů výsledky stabilně stoupaly, i když spíše mírně. Černou ovcí byl WD SiliconEdge Blue, u nějž jsme v Core Testu zaznamenali nepochopitelný propad, který rozhodně neodpovídá ostatním hodnotám, a tak se na něj raději neohlížejme.

Celkově tedy tyto testy programu h2benchw nejsou u SSD příliš zajímavé a na sekvenční čtení a zápis se raději zaměříme až u ATTO Disk Benchmark.


h2benchw v3.12 - aplikační testy


Na konec této kapitoly jsme si nechali to nejdůležitější, a sice aplikační testy rozdělené na swapování, instalování, testy simulující Word, Photoshop, kopírování, F-Prot (práce antiviru) a nakonec byl z těchto všech výsledků sestaven aplikační index.



Test swapování patří mezi ty důležité a v něm se jako první umístil OCZ Vertex 2 vybavený kontrolerem SandForce SF-1200, za ním dlouho nic a až pod hranicí 60000 kB/s jsou A-Data S592 a Corsair Nova Series V128 s kontrolery Indilinx. Kingston SSDNow V+, Patriot Torqx M28 a WD SiliconEdge Blue se umístily až pod hranicí 50000 kB/s. Přesto ale nabízí i tak výrazně větší výkon než pevné disky.



Test instalování ovládl opět Vertex 2, ale pak se nad A-Data a Corsair vyhoupl Kingston. Patriot Torqx M28 a WD SiliconEdge Blue jsou stále nejslabší.



Test Microsoft Word již přinesl velmi vyrovnané pole, což tedy platí pro první čtyři SSD a pak to jsou opět modely od Patriot a Western Digital, které zaostávají. S nimi to tedy příliš dobře nevypadá a o mnoho lepší to nebude ani v dalších případech.



Vedoucí pozice OCZ Vertex 2 zůstává neotřesena i v testu Adobe Photoshop, ve kterém byl opět pronásledován (i když ze znatelného odstupu) dvojicí A-Data a Corsair, na něž se dotíral také Kingston. Patriot a Western Digital opět nijak neoslnily.



Další test, tentokrát kopírování, a další vítězství OCZ Vertex 2. Tentokrát ale kontrolery Indilinx v SSD A-Data a Corsair nijak nezazářily a na jejich místo se natlačil Kingston a pak i Patriot a Western Digital.



A nakonec se v testu F-Prot vše vrací do "normálního stavu", tedy s OCZ Vertex 2 v čele a pak trojicí Kingston, A-Data a Corsair v druhém pelotonu a nakonec zase dvojice Patriot a Western Digital.



Tomu všemu nakonec odpovídá i vypočtený aplikační index, kde hodnotu 156 bodů získanou OCZ Vertex 2 nemůže nikdo ohrozit. Kingston SSDNow V+ se také jeví velmi pěkně až na první zaškobrtnutí a pak následuje dvojice A-Data S592 a za ním Corsair Nova Series V128, jenž mu v průběhu testů spíše šlapal na paty, nebo byl jen mírně lepší. O předposlední místo svedly lítý boj Patriot Torqx M28 a Western Digital SiliconEdge Blue, z čehož nakonec vyšel jako mírně lepší model od WD.
reklama