reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Scorpio 1000: modrá moderna

21.3.2011, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Scorpio 1000: modrá moderna
Společnost Sharkoon nám v letošním únoru představila nové modely skříní Scorpio 1000 a 2000, které prezentuje jako moderní a funkční schránky i pro výkonné sestavy. My si dnes vyzkoušíme model 1000, jenž má v přední masce zasazen modře podsvícený ventilátor.
Obě bočnice jsou klasicky vysunovací a drží je vždy dvojice přítlačných šroubků. Nejsou na nich ale žádné záchytné body, takže je třeba zaklesnout nehty, nebo nějaký ostrý nástroj a opatrně je vypáčit, což jde především poprvé poněkud ztěžka. Bočnice samotné jsou sice ze slabého 0,6mm plechu, ale díky svému profilu se přesto nekroutí, takže je můžeme pak snadno uchytit za packy a skříň opět uzavřít.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní se ale věnujme jejím útrobám, které se opět velmi podobají modelu Enermax Hoplite. V trayi máme jednak dva velké otvory, kde ten horní poslouží k tomu, abychom mohli instalovat i velké procesorové chladiče, u nichž je nutné mít přístup k základní desce. To samozřejmě myslím pro případ, že základní desku necháme na místě. Druhý velký otvor je zde spíše pro ušetření materiálu a hmotnosti. Dále tu jsou gumovými chlopněmi kryté otvory pro protažení kabelů nejen od zdroje a ty budou za tray vstupovat zcela spodním otvorem.

Pak je zde ještě jeden menší "průlez", který lépe ukáže následující fotografie. Je v samotném horním pravém rohu a poslouží pro kabel určený k přídavnému napájení procesoru. Musí být ale dostatečně dlouhý na to, abyste jej byli schopní vést touto oklikou, což někteří výrobci skříní řeší přiložením prodlužovacího kabelu, ovšem ten ke Scorpio 1000 nedostaneme. V našem případě ale nebyl nutný.

Dále si všimněte kabelů vedoucích od předního panelu. Především je to svazek od kontrolek, tlačítek a portů. jenž vede skrz jednu z děr v trayi. Pak tu jsou také bužírkou kryté napájecí kabely s třípinovými koncovkami od dvou umístěných ventilátorů. Pro ty je připraven plošný spoj u spodní šachty pro SATA HDD. Ovšem zadní ventilátor bude lepší zapojit do základní desky, kam to bude mít blíž.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní se můžeme zadívat do zadní části, která vypadá poněkud vzdušně. Vidět je přišroubovaný ventilátor, nějaké ty průduchy, vylamovací záslepky a konečně pozice zdroje. Ta bohužel není opatřena žádnými měkkými podložkami, takže zdroj dosedne kovem na kov. Aspoň že má prachový filtr.



Přední část skříně nabízí poněkud zajímavější pohled. Nahoře máme jednoduchou šachtu vybavenou napevno umístěnými šroubky s velkými plastovými hlavičkami. Ty budou samy o sobě stačit k upevnění mechanik, ovšem i tak máme možnost je z druhé strany uchytit dalšími šroubky, abychom se nemuseli spoléhat pouze na pružné kovové pásky, které na ně budou tlačit.

Nabídka 2,5" pozic je s rozmachem SSD v dnešní době už celkem běžná, ale samostatná šachta pro hned čtyři kousky už je rarita. A je také trošku divné, že hlavnímu proudu vzduchu od předního ventilátoru bude vystavena právě tato šachta a ne ta spodní pro dva 3,5" disky. SSD totiž zrovna nepotřebují aktivní chlazení. Ovšem vzhledem k tomu, že tato skříň zcela jistě nevznikala jako jeden promyšlený kompaktní celek, je to v podstatě pochopitelné.

Zcela vespod máme nakonec šachtu pro dva pevné disky s funkcí hot-swap, tedy připojení či odpojení za běhu. Ta už má k dispozici dva šuplíky, do nichž se disky našroubují, a ty pak jejich konektory bezpečně navedou. Zelené PCB z druhé strany se bude napájet pomocí jednoho konektoru Peripheral Power, který pak bude stačit na oba disky i dva ventilátory. Ke každému disku pak ještě pochopitelně musíme přivést datový kabel.



Poslední fotka otevřené skříně ukazuje odstrojené čelo skříně, kde se ukazuje masa kovu stojící v cestě vzduchu od předního ventilátoru, která je jen ledabyle proděravěna. To by určitě šlo provést lépe, ale asi se opět díváme na dúsledek skříně vzniklé z jakéhosi univerzálního návrhu.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Dodávané příslušenství se nachází v malé bílé krabičce a jde pouze o základní výbavu. Jde jednak o čtyři ližiny pro instalaci pevných disků a pak je tu naprosto stejný sáček se šroubky a jinými drobnostmi a také PC Speaker, jaký získáme také se skříní Enermax Hoplite.





reklama