reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Silent Eagle 2000 – golfový ventilátor

11.11.2005, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Silent Eagle 2000 – golfový ventilátor
Dostal se nám do rukou nový ventilátor od německé firmy Sharkoon, pojmenovaný Silent Eagle 2000. Firma slibuje vysoký průtok vzduchu při minimálním hluku, což ostatně slibuje i většina jiných výrobců. Tento ventilátor je ale něčím zvláštní, tak se podívejme čím.
Silent Eagle přišel v tradičním balení – vylisovaném průhledném plastu s papírovým štítkem vzadu. Po rozbalení na mě vykoukl samotný 80mm ventilátor a také nezbytné příslušenství pro montáž a napájení.





Ještě dříve jsem se ovšem začetl do zadní strany s popisem v němčině a angličtině, která vysvětluje, proč Sharkoon označuje tento výrobek jako něco výjimečného. Dovolím si volný překlad: „Unikátní povrch lopatek Silent Eaglu dovoluje, v porovnání s obyčejnými ventilátory, zvýšený průtok vzduchu při stejných otáčkách. Princip je založen na povrchu golfového míčku, který pomáhá snižovat odpor vzduchu a turbulence a má za následek zejména snížený hluk a zvýšený průtok vzduchu. Navíc, zaoblené okraje rámečku ventilátoru rapidně zvyšují přívod vzduchu.“




Jestli nás ovšem výrobce s povrchem golfového míčku netahá za nos, už nedokážu posoudit; expert na aerodynamiku bohužel nejsem. Jediné, co jsem mohl udělat, bylo porovnat otáčky a výkon s jinými ventilátory. Zjistil jsem, že udávaná hodnota průtoku vzduchu 22,7CFM není u 2000RPM 80mm ventilátorů nijak výjimečná a jiní výrobci udávají spíše průtoky okolo 24-25CFM (Primecooler, Arctic Cooling). Záleží samozřejmě také na ploše a tvaru lopatek, ale jestliže se Sharkoon už zabývá povrchem lopatek, jejich maximálně efektivní tvar by už snad měl mít vyřešený. Na druhou stranu jsou to ale pořád jen informace od výrobců a realita může být úplně někde jinde.




Ventilátor jinak působí solidním dojmem. Rámeček je opravdu velmi zaoblený a hladký, ale lopatky jsou spíše ostré. K motorku vede třiceticentimetrový napájecí kabel s klasickým třípinovým konektorem k připojení na základní desku.




K vybavení ale patří i redukce vedoucí k molexovým konektorům. Ovšem ty slouží pouze k napájení a nemohli bychom vůbec monitorovat otáčky a proto výrobce připojil k redukčnímu konektoru i jeden drátek ke sledování otáček, který se připojí na desku.




Ale na co používat tuto neohrabanou redukci ke sledování otáček, když můžeme na desku připojit ventilátor rovnou bez ní? Snad jen v tom případě, kdybychom na konektor na desce s 30cm kabelem nedosáhli a museli použít redukce coby prodlužovacího kabelu.



Dále k vybavení patří zajímavé gumové hroty, jako alternativní způsob přichycení ventilátoru, jenž rovněž i pohlcuje vibrace.




A samozřejmě nechybí ani klasické samořezné šroubky pro fortelnější uchycení.


Ventilátor

Technické specifikace Silent Eaglu 2000 jsou následující:
  • Velikost: 80mm
  • Napětí: 12V
  • Spotřeba energie: 1.44W
  • Počet otáček: 2000RPM
  • Průtok vzduchu: 22.7 CFM (38.5m3/hod)
  • Hluk při 2000RPM: 17.8dBA
  • Ložisko: kovové, kluzné

Pokud jde o převod CFM na m3 nebo cm3, vězte, že 1CFM = 1.696 m3/h nebo 28266 cm3/min.

Po zapojení ventilátoru na desku jsem byl příjemně překvapen. Průtok vzduchu za cenu velmi malého hluku byl opravdu značný. Sice bych se hádal, zda hluk dosahuje pouhých necelých 18dBA, ale i tak to bylo velice slušné. Rotor se zdál být velmi dobře vyvážen a to je velmi důležité pro tvorbu nežádoucích vibrací. Celkově byl tedy hluk na hluboko v akceptovatelné normě a zbývalo ještě vyzkoušet ložiska. Pomalu jsem ubíral napětí a sledoval, jestli se při nízkých otáčkách neobjeví známý nešvar ventilátorů - vrčící ložiska. Něco podobného jsem sice při určitých otáčkách zaznamenal, ale jestli to byl zvuk vydávaný ložisky, byl v podstatě zanedbatelný; uši jsem si musel k motorku doslova nalepit. Při regulaci ze programu Speedfan se dokázal roztočit už při 35% výkonu a to je také velmi dobrý výsledek.

Sharkoonu se tento výrobek bezesporu povedl a směle se může postavit konkurenci. Rozpaky ale vyvolávají úpravy o kterých asi jen málokdo může říct, zda mají své opodstatnění. A možná právě na to výrobce spoléhá.

Orientační cena: cca $12
Za zapůjčení děkujeme firmě Sharkoon

reklama