reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silentium T3 ECO 80: efektivní inovace

26.11.2007, Jan Vítek, recenze
Silentium T3 ECO 80: efektivní inovace
Arctic Cooling nedávno vypustil novou generaci skříní, které také značí od T1 po T5, nyní však již s označením ECO 80, což se váže k použitým napájecím zdrojům. Kromě nich však nové skříně přišly i s dalšími vylepšeními, na něž se vyplatí podívat blíže.

Pohled dovnitř skříně


Bočnici lze sejmout naprosto bez obtíží a nebudete tomu vzhledem k použití přítlačných šroubků potřebovat nic než svoje prsty. Zpět se nasazuje také bez problémů, stačí ji zaklesnout za spodní podstavec, přiklopit a posunout doprava, čímž se zajistí za packy.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř narazíme na poměrně stísněný prostor, což je dané především rozměry, ale také rozvržením skříně. Z bočního pohledu si můžete všimnout již nainstalovaných distančních sloupků pro montáž základní desky a jak je vidět, pozice pevných disků a zdroj již zasahují do prostoru nad ní (pokud máte desku Full ATX formátu), a to rozhodně není dobře. Za kompaktnost se platí a v případě dnešních počítačových skříní dvojnásobně, protože komponenty samotné se s pokročilými technologiemi nezmenšují, ale vzhledem k nárokům na chlazení a energii spíše zvětšují.

Co se týče průtoku vzduchu skrz skříň, pak firma Arctic Cooling vidí situaci celkem jednoduše. Využijí se zde dva okruhy proudění vzduchu, z nichž jeden jsem již zmínil na předchozí stránce – ventilátor zdroje větrá skříň předním otvorem v podstavci, čímž se nasává čerstvý vzduch zadním otvorem v podstavci. Z toho má mít užitek především grafická karta a popřípadě část čipové sady a jiné karty. A poté je zde horní okruh využívající dvojice 80mm ventilátorů. Dle AC by ty měly tahat teplý vzduch ven a nutit tak čerstvý, aby proudil dovnitř skrz otvory v zadním panelu skříně. Proud vzduchu tedy musí udělat otočku o 180°, nejlépe přesně v místě chladiče procesoru. Právě proto firma doporučuje, aby chladiče typu věž měly ventilátor orientovaný opačně, než je zvykem, tedy tak, aby posílal vzduch směrem k předku skříně. To však nebude náš případ.


Umístěný je zde černý plastový modul či 'tunel' pro usměrnění vzduchu

Pohled do zadní části nám ukáže staré známé bezrámečkové ventilátory, které AC již léta používá na svých chladičích CPU a samozřejmě i ve skříních. Poté je zde proděravěný zadní panel a také černý modul, jejž firma doporučuje použít právě s věžovitými chladiči. Díky tomuto modulu by část vzduchu měla proudit směrem k základní desce, takže je jasné, že na mušce jsou zde prvky napájení procesoru a jejich pasivní chladiče, jaké často vidíme u moderních základních desek. Pro chladiče CPU s klasickou koncepcí, kdy ventilátor posílá vzduch přes žebra pasivu k základní desce, je zde v příslušenství připraven tunel. Kovové záslepky mají k dispozici EMI štít a také jednotný zámek, jenž jedním pohybem dokáže zajistit všech sedm. A nakonec zcela vespod máme kabel od konektoru pro napájení zdroje a samozřejmě průduchy pro spodní okruh.



Přední část skříně byla inovována poněkud více, za což může především pevný zdroj. Dříve se ale podíváme nahoru. Tam máme k dispozici dvě pozice pro 5,25“ mechaniky, jež se budou zasunovat zepředu a uchytávat pomocí plastových ližin. Pod nimi máme k dispozici dvě pozice pro externí 3,5“ zařízení a ve stejné šachtě ještě jednu pro pevný disk, jenž se nevejde do svého vypolstrovaného místečka (v balení jsou však ližiny pro instalaci dvou pevných disků, takže se tím jejich počet zastavuje na čtyřech). Další dva lze totiž vměstnat do připravené „vypolstrované cimry“, tedy ne proto, že by šlo o posedlé disky, ale proto, abyste je pokud možno neslyšeli, nebo alespoň co nejméně. Instalace je poměrně jednoduchá, ale ta je záležitostí další stránky recenze.

A pak je zde tedy spodní napájecí zdroj v černé plastové škatuli, jenž místo dvou 80mm ventilátorů využívá jeden 120mm Arctic Fan 12. Ten, jak jsem již psal, přišel v poněkud nereprezentativním stavu. Gumové uchycení nevydrželo a všechny čtyři rohové trny praskly, čímž se ventilátor skvěle uvolnil na to, abychom mohli nahlédnout do útrob zdroje.



Poté podstoupil provizorní opravu s pomocí izolovaných drátků, která však nemůže nahradit originální řešení. Arctic Cooling by tento problém mohl vyřešit buď lepším a kvalitnějším uchycením, dodáním sady náhradních gumových trnů, které rozhodně není nemožné vyměnit, nebo rovnou tím, že bude ventilátor balit zvlášť a uživatel jej pouze nasadí. Otázkou však je, co přesně způsobilo jeho utržení a zda se tento problém bude týkat i dalších dodávek nových Silentií.

Samozřejmě se podíváme na specifikace zdroje, jež jsou přehledně napsány na jeho velkém štítku. Zdroje minulých verzí má na svědom známá a renomovaná společnost Seasonic, ale o tom se zde již nedočteme. Arctic Cooling tento zdroj označuje jako 550Wattový, avšak takový výkon je schopen podávat pouze ve špičce po dobu 1 sekundy. Soustavně by měl vydržet dodávat 500 W rozdělených na kombinovaný výkon 408 W pro dvě +12V větve a 130 W pro +3,3V a +5V větev. To nám sice dá společně s dalšími větvemi spíše 550 W, než 500 W uvedených napravo v tabulce, ale co se dá dělat. Výrobce se dále zmiňuje o efektivitě nad 80 %, což má znamenat 86 % při běžném provozu a 82 % minimálně. Ostatní prvky jako aktivní PFC a různé ochrany jsou u takového zdroje již samozřejmostí, sluší se ale ještě zmínit automatickou regulaci 120mm ventilátoru zdroje i zadní dvojice 80mm ventilátorů ve skříni.



Zdroj má jinak následující konektorové větve pro napájení komponent:
  • 24pin ATX
  • 4pin +12 V pro základní desku
  • PCIe 6pin
  • PCIe 6pin + 2pin
  • 4x Serial ATA power
  • 3x Peripheral Power + Floppy

Nakonec se zde ještě podíváme na obnažený přední panel, jejž je třeba sejmout pro instalaci veškerých zařízení do externích slotů. Vidíme, že až na jednu jsou všechny pozice vybaveny lesklými kovovými záslepkami. Ty lze snadno sejmout a místo nich dovnitř zastrčit mechaniku či disk s postranními ližinami. Dole si pak můžete všimnout již umístěného feritového jádra na kabelech od USB a audia. Přední panel se jinak sundává velmi snadno, stačí na levé straně (k pravé se kvůli přinýtované bočnici ani nedostanete) uvolnit tři plastové packy a odklopit jej.




Příslušenství


Mezi dodávaným příslušenstvím máme tedy vše potřebné pro instalaci až dvou pevných disků do připravené pozice, kde by se měly účinně ztišit. Jsou to jednak bloky z tvrdé černé pěny a pak také dva proužky z teplovodivého materiálu, které se nalepí na boky disků.



Pro instalaci zbylých dvou disků Arctic Cooling připravil plastové ližiny, jež se však samozřejmě využijí i pro 3,5" a 5,25" mechaniky a jiná zařízení. Montáž je tedy až na základní desku v podstatě bezšroubková (výjimku tvoří nutnost přišroubování hliníkového chladiče na disky), a tak zde najdeme pouze několik málo šroubků v samostatném sáčku.



A z příslušenství již zbývá pouze nacvakávací tunel pro nevelké chladiče procesoru a samozřejmě i napájecí kabel pro zdroj.





reklama