reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilentiumPC Brutus M25: levná, ale vybavená

16.12.2014, Jan Vítek, recenze
SilentiumPC Brutus M25: levná, ale vybavená
Dnes se podíváme na levnou počítačovou skříň Brutus M25 Pure Black, kterou má ve své nabídce společnost SilentiumPC. Tato novinka je k sehnání již za méně než 900 Kč s daní, a přitom nabízí i regulátor otáček ventilátorů nebo čtečku karet SD.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice této skříně jsou tedy stejně jako zbytek vyrobeny z cca 0,5 mm tlustých plechů, ovšem díky svým přehybům a tvaru jsou pevné a nekroutí se. Později jsem ještě přeměřil tloušťku vylomených záslepek, přičemž ty byly dokonce ještě tenčí. Měly 0,45 mm, a to včetně oboustranné vrstvy laku, takže tomu odpovídala také jejich pevnost.

Díky přítlačným šroubkům můžeme bočnice snadno uvolnit pouhou rukou a vysunout. Otevře se nám pohled do interiéru, kde nás asi nic nepřekvapí, a to ani tlustý svazek černých kabelů. Však ty musí vedle USB, audia, LED a tlačítek obsloužit také pět ventilátorů plus jejich napájení, čtečky SD karet a navíc ještě napájení i datové připojení SATA doku.

Krom obvyklých kabelů tak budeme připojovat ještě jeden datový SATA do desky, dva Peripheral Power do zdroje (jeden pro dok a druhý pro napájení ventilátorů), pro pět ventilátorů je připraven stejný počet třípinových konektorů a pro čtečku karet jeden konektor pro interní headery USB 2.0. Jde tedy o pěkný svazek kabelů, jež bude třeba někam uklidit.


- klikněte pro zvětšení -

Z pravé strany se ukáže především provedení traye. Ten má dle očekávání od pravé bočnice jen krátký odstup, a to necelý půlcentimetr, což by pro řadu kabelů nestačilo. Díky vypoulené bočnici ale získáme další centimetr a s tím už se tedy pracovat dá. Pro protažení kabelů tu máme několik otvorů, a to včetně jednoho v horní části, kudy povedeme +12V dodatečné napájení procesoru. Výrobce pak nezapomněl ani na několik úchytů, s jejichž pomocí budeme moci kabelly ukotvit.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části je umístěn 120mm ventilátor s prostým označením SilentiumPC Case Fan 120. Celý vypadá jako prostý ventilátor s klasickými lopatkami, napájen je pomocí třípinového konektoru, takže jej budeme moci napojit na přední panel a jeho výchozí otáčky jsou 1200 RPM. Vylamovací záslepky jsou v jedné rovině s okolním plechem, přičemž první už byla odstraněna, zatímco poslední, tedy ta zcela dole, vylomit nepůjde. Pozice zdroje na tom není o moc lépe. Vespod má zbytečně tlustou mřížku, která na zdroj bude navíc nalepena, protože ten bude sedět jen na malých a tenkých podložkách. V této skříni se holt šetřilo každým milimetrem, a tak ani pro zdroj nebylo místa nazbyt.



Mechanikové a diskové šachty jsou posíleny zaoblenými hranami, takže jsou pevné a přispívají i k celkové stabilitě konstrukce. Nahoře máme plastovými zámky vybavenou šachtu pro tři 5,25" zařízení a i když to vypadá, že do vrchní části se mechanika kvůli kabelům nevejde, není tomu tak. Kabely můžeme přitisknout k hornímu panelu, aby nepřekážely.

Uprostřed máme úzkou šachtu pro tři 2,5" zařízení, ovšem v manuálu se píše o čtyřech. To je v pořádku, protože poslední SSD můžeme umístit na samotné dno skříně pod 3,5" pozice. Ty tato skříň nese rovněž tři a stejně jako mechanikové jsou opatřeny plastovými zámky. Pouze 2,5" disky tak budeme muset na místo přišroubovat.



Na rozdíl od vrchního panelu, u nějž to ani není potřeba, můžeme přední snadno odtrhnout od skříně, stačí použít jen trochu síly. Budeme pak moci přední ventilátor přesunout do jiné polohy (více nahoru či dolů), popřípadě ho doplnit dalším a pak bude také čas od času nutné vyprášit přední molitanové prachové filtry, které jsou pod všemi perforovanými panely.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování skříně tedy odpovídá ceně. S její pevností bych byl i celkem spokojen, ale je vidět, že se zde šetřilo především s velikostí. Skříň je velká akorát tak, aby se vše vešlo s minimální nebo žádnou rezervou, což může být zdrojem problémů, ale o tom si více povíme v příští kapitole, kde se budeme věnovat instalaci.


Příslušenství


V příslušenství se toho moc nenachází. V balení skříně jsme nenašli ani manuál, pouze malý sáček s různými šroubky. Manuál dokonce není ani ke stažení ze stránek výrobce, stejně jako tam není napsáno, co vše má být součástí balení.


reklama