reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silentmaxx ITA-2767: odhlučněný low-end

4.2.2008, Jan Vítek, recenze
Silentmaxx ITA-2767: odhlučněný low-end
Společnost Silentmaxx připravila novou řadu skříní ITA-2767, jež patří do nižší střední třídy. Tyto middle towery přichází v několika barevných variacích, mezi než patří tmavě šedá, stříbrná, tmavě červená a modrá. My si představíme červenou variantu.
Skříň rozmontujeme dobře známým způsobem: bočnice se odšroubují a vysunou směrem dozadu. To je trošku těžší vzhledem k tomu, že na nich jsou nalepeny materiály Silentmaxx Silma KF-25 a Silma VS-320. První z nich je tenká, ale velmi těžká fólie, která donutí bočnice, aby se usadily a svou hmotností přispěje ke snížení šíření vibrací, které dokáží být zvláště u lehkých skříní velkým a otravným problémem.


- klikněte pro zvětšení -

Silma VS-320 je pak tlustý a podstatně lehčí materiál který se má používat ve spolupráci právě s KF-25 tak, že se přilepí přímo na něj. Přispěje tak k dodatečnému snížení hluku. Zde je ovšem ten háček, že tyto materiály se vyplatí u sestav, jež již ztišovací kůrou prošly. Nemá tedy téměř smysl je použít u počítačů, které jsou samy o sobě hlučné a čekat, že se to nějak podstatně spraví. Pokud ale již máme vše ostatní vyřešeno, pak je aplikování těchto materiálů vhodným krokem. A k tichým počítačům patří i dobře navržená skříň, na což tato dle zadní pozice ventilátoru příliš nevypadá.


- materiály KF-25 a VS-320 na levé bočnici; s kvalitou práce si evidentně nikdo hlavu nelámal -

A jaká je aplikace těchto materiálů v naší skříni? Po celé ploše obou bočnic najdeme přilepenž KF-25, jenž je přilepen také zespod horního panelu. A kousek KF-25 je také v příslušenství. Pak je zde ještě VS-320 a ten je nalepen u levé bočnice na KF-25 a zabírá zhruba 2/3 její plochy. Nakonec nalezneme ve skříni volně položený kus VS-320, který si můžete sami nalepit do dna skříně. Téměř vše je tedy již připraveno od výroby. Pokud byste si tyto dva materiály chtěli zakoupit sami, přijde vás to na necelých 300 Kč s DPH.


- pohled zprava na skříň s již umístěnou základní deskou a zdrojem - pro zvětšení klikněte -

Při pohledu dovnitř uzříme velmi jednoduše zpracovaný interiér, kde se ukazuje Tray připravený pro základní desky typu ATX a micro ATX má v sobě tři tvarované podlouhlé otvory a nahoře vyseklou packu, která je zde pro podporu napájecího zdroje. Napravo si však také můžete všimnout další packy, která je tvarována na to, aby mohla podpořit kabely jdoucí ze zdroje.



Pohled do zadní části skříně v podstatě neodhalí nic zajímavého. Máme zde holou pozici pro 120mm či 80mm ventilátor, sedm záslepek, z nichž ta zcela horní je jištěna šroubkem a ostatní vylamovací. A nakonec vidíme záslepku I/O portů základní desky, kterou naštěstí nemusíme páčit, ale odšroubovat.



Podíváme se také samozřejmě do přední části skříně. Ta je odshora až dolů poseta osmi 5,25" pozicemi, z nichž čtyři nahoře jsou i externí a dolní čtyři pouze interní. Navíc dvě nahoře mají k dispozici jednoduché plastové zámky, jež můžete dle libosti odmontovat. Důležité je také vědět, že každá pozice má po stranách své vlastní podpěry, které by v případě instalace zařízení přesahujících jednu 5,25" pozici mohly vadit. Pevné disky pak můžete instalovat pomocí dodávaných redukcí. Silentmaxx by však byl nejšťastnější, kdybyste použili pro disky jeho HDD Silencer, díky čemuž není třeba redukce vůbec používat, snad jen pro případné 3,5" externí zařízení.



Dle stránek Silentmaxxu by měl jít dopředu nainstalovat jeden 120mm ventilátor. To je ale poněkud nadsazené, protože skříň na to není v základní výbavě připravena - ventilátor není kde uchytit. Pohodlně by se sem také vešel 140mm kus, ale ten byste museli také uchytit vlastním způsobem a se skříní si trochu pohrát. Nepovažuji tedy za vhodné, že výrobce v tabulce vlastností skříně zmiňuje možnost instalace předního ventilátoru, ale již neříká to, že je nutné dokoupit speciální kit (součástí je ventilátor), za nějž dáte dalších 130 Kč. To by ještě nebylo tak hrozné, ale opět jsme nuceni s redukcí kupovat také ventilátor, který třeba ani nevyužijeme.


Příslušenství


Příslušenství je zde velmi chudé a uživatel mezi ním najde v podstatě jen to nejnutnější, což jsou šroubky v několika sáčcích, PC speaker, plastové nacvakávací nožky (těmi je již skříň na fotografiích osazena), již umístěné feritové toroidní jádro (viz fotografie nahoře), zmíněný kus materiálu KF-25 a nakonec čtyři redukce do 5,25" šachet pro dvě externí/interní 3,5" zařízení. Znamená to tedy, že s tímto vybavením můžete nainstalovat pouze dva pevné disky, nebo jeden pevný disk a třeba čtečku karet a to je velmi málo. Silentmaxx asi očekává, že si s jeho skříní koupíme ještě polovinu jeho portfólia.


reklama