reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silentmaxx ITA-2767: odhlučněný low-end

4.2.2008, Jan Vítek, recenze
Silentmaxx ITA-2767: odhlučněný low-end
Společnost Silentmaxx připravila novou řadu skříní ITA-2767, jež patří do nižší střední třídy. Tyto middle towery přichází v několika barevných variacích, mezi než patří tmavě šedá, stříbrná, tmavě červená a modrá. My si představíme červenou variantu.

Instalace


K instalační procedůře nemohu říci téměř nic zajímavého. Jak je vidět z fotografie, základní deska formátu Full ATX má kolem sebe dostatek místa, což platí jak pro odstup od mechanik a disků, ale také odstup od napájecího zdroje. Dole bylo také možné umístit odhlučnovací materiál, ale ten svou tloušťkou již zasahuje do prostoru základní desky, a mohl by tak omezovat některé headery. Není ale nic jednoduššího, než si vzít nůžky a trochu jej poupravit.


- kliněte pro zvětšení -

Co se týče instalace pevného disku, ten můžete do šachty pohodlně zasunout z přední strany. Nutné je k tomu sundat obě bočnice a případně tedy i přední panel, jenž drží pomocí šesti plastových kolíků. Disk si nejdříve připravíme tím, že na něj našroubujeme redukce a pak jej přes ně zajistímě v šachtě. Je dobré, že ve své poloze nezasahuje mimo šachtu, ale to se s nainstalovaným kitem předního ventilátoru změní. A jak si můžete všimnout, packa pro kabely vedoucí ze zdroje je velmi příhodně umístěna.


Teplotní testy


Nejdříve si představíme testovací konfiguraci, ve které nastala menší obměna. Místo skříňového ventilátoru Papst 4412 F/2GL jsem zařadil model Noctua NF-P12. Ten se se svými základními otáčkami 1200 RPM velmi podobá tomu, co používají firmy ve svých modelech skříní a jedná se o aktuální ventilátor. Konfigurace tedy vypadá takto:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM) + pasta Arctic Cooling MX-2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
  • Ventilátor: Noctua NF-P12



Noctua NF-P12


Skříň nám příliš možností k otestování nedávala, ale o to více jsem se zaměřil na to, jak si ztišující materiály dokáží poradit s hlukem. Je jen škoda, že nešlo porovnat skříň s nainstalovaným kitem (tedy tak, jak přišla) a holou skříň. Stačit mi tedy musí vlastní zkušenosti. Nejdříve ale teplotní testy. Testovalo se pomocí aplikací 3DMark03 (Mother Nature), Prime95, h2benchw, Speedfan a RivaTuner. Okolní teplota přitom byla 21 °C.

Zadní 120mm
CPU
°C
64°C
Chipset
°C
63°C
GPU
°C
86°C
HDD
N/A
49°C

Teplotní testy tedy dopadly nevalně. Ty nejlépe chlazené skříně dokáží procesor i čipovou sadu chladit i s 20°C rozdílem a co se týče teploty GPU, pak tam je zhruba 13°C rozdíl a to asi jen proto, že grafická karta si sama řídí otáčky vlastního ventilátoru po jemných krocích. Je zde jasně vidět, že se špatně navrženým chlazením skříně nám nepomůže ani výkonný ventilátor, jakým Noctua NF-P12 bezesporu je.

Co se týče schopnosti ztišujících materiálů, pak ty měly za úkol ztišit hučení ventilátorů, svištění pevného disku a také vibrace. Subjektivní dojem je takový, že se zakrytými bočnicemi se hluk ventilátorů posune ve zvukovém spektru směrem dolů, kde není tolik znatelný a dobré je, že otravný vysoký hluk pevného disku byl téměř utlumen, ale toho v podstatě dosáhnou i kvalitní skříně z tlustého plechu. A s vibracemi se to má tak, že jsem žádné nepozoroval. Materiál KF-25 je zde v podstatě pouze pro to, aby jeho hmotnost donutila bočnice dobře se usadit, čímž se zamezí vibracím ve spojích se skříní. Avšak rezonovat mohou časem i jiné součásti skříně, než jsou bočnice. Celkově ale označuji přítomnost ztišujících materiálů jako přínosný z hlediska nižší hlučnosti. Jenomže ta se vlivem nepříliš dobrého chlazení při zátěži zvyšovala, protože komponenty byly donuceny zvyšovat otáčky svých ventilátorů (čipová sada a grafická karta).
reklama