reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone DATA Center: elegantní mini NAS

9.9.2011, Jan Vítek, recenze
SilverStone DATA Center: elegantní mini NAS
Dnes si představíme malé zařízení od firmy SilverStone nesoucí označení DATA Center (SST-DC01B). Jeho účelem je stát se výchozím bodem v domácnosti, kde budou uložena naše data a především ta multimediální. Ale zdaleka nejen to.

Přenosové rychlosti a spotřeba


S teplotou instalovaného pevného disku nebyly sebemenší problémy, neboť přeci jen jde o 5400otáčkový mobilní model Western Digital WD5000BEVT uzavřený v kovovém pouzdru, takže o to se opravdu nemusíme bát. Namísto toho se zaměříme na přenosové rychlosti s ohledem na Sambu a FTP a pak také na spotřebu tohoto řešení.

SilverStone DATA Center byl přitom připojen k PC přímo ethernetovým kabelem, takže mezi nimi nebyly žádné jiné síťové prvky ovlivňující výkon. Při prvních zkouškách při připojení přes router s 100Mbps porty byl download evidentně omezen na cca 10 MB/s, což byla dobrá zpráva a vypadalo to, že gigabitové ethernetové rozhraní tu skutečně k něčemu bude. Ostatně, podívejte se na výsledky:


Protokol
Upload
Download
Samba
17,1 MB/s
36,5 MB/s
FTP
11,2 MB/s
42,5 MB/s


Tradičně slabší upload je zde vyvážen dostatečně rychlým downloadem, který by měl uspokojit naše nároky i při streamování multimédií ve vysokých rozlišeních, a tedy i bitrate. Samba je o poznání pomalejší než FTP, což by možná vzhledem k většímu pohodlí při jejím používání bylo vhodnější mít prohozené, ale rozdíl není tak propastný.





Často také provádíme testy pomocí ATTO Disk Benchmark a namapovaných síťových disků a dá se říci, že ty ne vždy odpovídají reálnému chování. V tomto případě se ale ATTO výrazně seklo, že možná ani nemá smysl jeho výsledky brát moc v úvahu. Byly totiž výrazně nadsazené jak u downloadu, tak u uploadu, ale přesto si uvedeme jeho screenshot. Testy pomocí aplikace FastCopy pak veskrze potvrdily to, co jsme naměřili při "ručním" kopírování dat.

Co se týče spotřeby, pak ta se při aktivním stavu pohybovala pouze kolem 4,5W, což v případě, že disk přešel do pohotovostního režimu ještě kleslo k 2,7 W. Nespornou výhodou je použití úsporného procesoru ARM a k tomu mobilního pevného disku. Ten však nemůže nabídnout takovou kapacitu jako desktopové modely, což je zase jasná nevýhoda.


Závěrečné hodnocení


Dnes jsme tu měli na vyzkoušení SilverStone DATA Center (SST-DC01B), kterýžto produkt se dá označit za NAS, tedy síťové úložné zařízení. Není ale jen tak ledajaké. Jde o malou krabičku s hliníkovým kabátkem, který jí dodává elegantní vzhled. Její fyzická podoba působí velmi kvalitně.





Dovnitř tohoto NAS serveru můžeme připojit jeden mobilní pevný disk (SSD pochopitelně také, ale to zde nemá smysl) a další lze zapojit přes rozhraní eSATA a vytvořit pole RAID 0/1, JBOD a pak tu jsou připraveny i porty USB 2.0. Dovednosti tohoto zařízení ostatně dobře ilustrují tabulky v první kapitole, ovšem problém je ten, že ne vždy vše funguje tak, jak má.

Tím narážím na instalovaný "okenní" systém iSharing, s nímž jsme měli problémy. Nerozběhli jsme plug-in pro Windows Media Player a neurčitou chybu systém nahlásil i při pokusu o zadání souboru .torrent pro stahování pomocí příslušné služby. Je možné, že bychom narazili i na další potíže, ale už jen ty naše naznačují, že po softwarové stránce nejde o stoprocentní produkt.

Celkem spokojeni ale můžeme být s přenosovými rychlostmi, které se při stahování dat pohybují kolem 40 MB/s, což musí na zařízení fungující jako síťová multimediální zásobárna naprosto stačit. Hardwarově jde tedy o slušný produkt, ovšem je to softwarová výbava, která jej sráží dolů.



Malé rozměry a slušné zpracování
Vysokosvítivá modrá LED
Dostatečné přenosové rychlosti
SW by zasloužil doladit
Cena v době testování: cca 2 500 Kč s DPH (105 euro)



Za zapůjčení DATA Center (SST-DC01B) děkujeme firmě SilverStone





----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we were examining SilverStone DATA Center (SST-DC01B) - a NAS server, or Network-Attached Storage. It is by no means a traditional product of its kind. We are talking about a small box with solid aluminium cover that provides an elegant look. For that matter, the whole physical appearance looks very well.

Inside this NAS server we may place one mobile hard drive (or SSD, but that does not make any sense) and another one may be connected to the single eSATA port and create a RAID 0/1 or JBOD array. Then there is also a couple of USB 2.0 ports. The capability of DATA Center is well covered by the info tables in the introductory chapter, but the problem is that not everything works as it should.

I am talking about the installed "windows" system iSharing that meant troubles for us. We were not able to run the Windows Media Player plug-in and when we tried to upload a .torrent file to use the relevant service, all we got was a vague error message. It may be that one could encounter other faults, but even these mentioned show that this is not a perfect product.

However, one may be satisfied with the data throughput, since the download speeds are at about 40 MB/s, which is for a network-attached source of multimedia content enough. The hardware is therefore fine, it's "just" the software that could be better.
reklama