reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone Precision PS05: moderní a levná

6.12.2010, Jan Vítek, recenze
SilverStone Precision PS05: moderní a levná
SilverStone není na poli výroby počítačových skříní žádným nováčkem, ovšem dlouhou dobu byl považován spíše za výrobce drahých hliníkových skříní, podobně jako Lian Li. Precision PS05 však stojí jen něco přes 1000 Kč, ale přitom nevypadá na pohled špatně.

Instalace komponent


O instalaci komponent do SilverStone Precision PS05 se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Tato část nebude příliš radostná, neboť Precision PS05 k tomu neposkytuje moc důvodů. Jejich alfou a omegou jsou rozměry, které pak mají neslavný doprovod v podobě vnitřního uspořádání. Přitom by stačilo, kdyby se místo horní plastové nástavby zvětšilo samotné tělo skříně, přidal se centimetr nebo dva k její šířce a hned by bylo veseleji.

Sami vidíte, že procesorový chladič je oproti našim zvyklostem otočený, takže jeho ventilátor posílá vzduch vzhůru. Je to jednoduše proto, že se kvůli malému prostoru nad základní deskou nevešel, takže nebyla jiná možnost. Tím v našem případě padá odsávání vzduchu pomocí zadního ventilátoru, protože ten by chlazení spíše uškodil. Dále je třeba poukázat na to, že ani ne 160mm vysoká Noctua NH-U12P se jen tak tak vešla a takový Thermalright Ultra-120 eXtreme by už mohl zablokovat levou bočnici. Na druhou stranu ten, kdo si pořizuje takovéto chladiče, by měl mít dostatek soudnosti na to, aby si pořídil i adekvátní skříň.


- klikněte pro zvětšení -

Doufal jsem také, že pevné disky bude možné instalovat konektory směrem dovnitř, ovšem není tomu tak. Vzhledem k provedení plastových rámečků je možný jediný způsob, jehož výsledek vidíme na fotografiích. Kabely tedy budou muset jít kolem celé šachty (či skrz ni), místo abychom je mohli vést kratší cestou. Pak je tu pozice zdroje opatřená prachovým filtrem, ovšem zde se společně s ním náš Enermax dovnitř prostě nevešel, a tak musel jít filtr ven. A nakonec se pozastavme nad otvorem v trayi, který je sice velký, ale přesto v našem případě nebyl schopný pokrýt celý zadní rámeček montážního kitu procesorového chladiče.


- klikněte pro zvětšení -


Chlazení skříně


Precision PS05 se v základu spoléhá pouze na jeden 120mm a 1200RPM ventilátor v zadní pozici. Pak tu je i přední 120mm pozice, která bude stačit maximálně pro chlazení pevných disků a my se pozastavíme u horních dvou pozic a jedné spodní, které shodně nabízí kompatibilitu se 120mm ventilátory.

O horním odnímatelném panelu jsme si již leccos řekli v první kapitole. Jde o to, že má jednak pod sebou rošt, který se doslova přilepí na lopatky instalovaných ventilátorů, protože je vypoulen na špatnou stranu. Seshora je zase děrovaný plech nesmyslně opatřený molitanovým prachovým filtrem, který má u vyfukujících ventilátoru asi stejný smysl jako prchající stíhačka s vrtulí do praporu. Pak se nás tento "systém" snaží dodělat svými packami, za které se mají ventilátory zaklesnout, aby se pak celek mohl umístit do skříně. Ventilátory totiž v těchto packách vůbec nedrží, a tak je pro klidnější nervy lepší je položit na skříň a přiklopit plastovým panelem. Ono si to nakonec nějak sedne.

Pokud vám však schází poslední kapka, pak tu spolehlivě zajistí otvor pro protažení napájecích kabelů. Ten byste asi očekávali napravo, tedy u základní desky. Omyl, je totiž nalevo, abychom to s kabely náhodou neměli moc lehké.

Spodní ventilátorová pozice je také zajímavá. Opatřena je tenkým prachovým filtrem, který se skládá z plastového rámečku vyloženého jemným sítkem, na něž bychom měli přišroubovat 120mm ventilátor. Jenomže vzhledem k neexistujícímu systému vedení kabeláže bude přímo nad tímto ventilátorem změť kabelů vycházejících ze zdroje. A považte, i když jsou všude jinde ochranné rošty, a to i na místech, kde by vůbec být nemusely, zde budou lopatky ventilátoru naopak zcela nechráněny. Řešením ale může být přesunutí prachového filtru, aby seděl na ventilátoru místo pod ním.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 - 22 °C, tedy klasická pokojová teplota

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme s využitím jednoho či dvou vrchních ventilátorů (zadní byl protentokrát vynechán kvůli orientaci procesorového chladiče). Nakonec se přesvědčíme, zda spodní pozice nebude mít také nějaký přínos. Pro test jsme použili ventilátory Noctua NF-P12.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit pouze o 5 °C.

1x vrchní ventilátor
CPU
37 °C
53 °C
Chipset
40 °C
43 °C
GPU
56 °C
84 °C

V prvním případě nebyl výsledek zrovna úžasný a je prostě vidět, že kombinace netradičně orientovaného chladiče a horního panelu, skrz nějž i výkonná Noctua NF-P12 horko těžko protlačí nějaký vzduch, nemá příznivý vliv na teploty. Podívejme se, jak se ty změní, když nahoru přidáme ještě jeden ventilátor.

2x vrchní ventilátor
CPU
36 °C
51,5 °C
Chipset
39 °C
41 °C
GPU
55 °C
83 °C

Teploty šly díky lepšímu větrání skříně dolů, ale stále to není to pravé, neboť u jiných skříní se s dvěma ventilátory pohodlně dostaneme pod 50 °C na procesoru. Mimochodem, velmi podobného výsledku dosáhneme při použití pouze zadního ventilátoru, a to i přesto, že jeho pozice neodpovídá směru proudění vzduchu od procesorového chladiče. Až tak je horní panel k průtoku vzduchu nepřátelský. A jak k celé věci přispěje spodní pozice?

2x vrchní ventilátor + spodní ventilátor
CPU
36 °C
52 °C
Chipset
39 °C
41 °C
GPU
55 °C
82 °C

Popravdě řečeno, v podstatě nijak, což je způsobeno jejím umístěním, přístupem vzduchu a kabely vycházejícími ze zdroje, které zde nelze rozumně uklidit.


reklama