reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone Raven RV03: originál každým coulem

15.11.2012, Jan Vítek, recenze
SilverStone Raven RV03: originál každým coulem
Dnes se zaměříme na nabídku firmy SilverStone, jejíž skříně s otočeným trayem pro základní desky jsou dobře známy. Byla by tedy škoda si jednu z nich nevyzkoušet v recenzi, a tak přichází na řadu model Raven RV03. K dispozici bude černá verze s bočním oknem.

Pohled dovnitř skříně


Skříň si odstrojíme jednoduše tak, že sundáme vrchní panel, čímž se odhalí přítlačné šroubky jistící bočnice seshora. Ty tedy odšroubujeme a pak už lze vyklopit samotné bočnice, které tedy drží dole v pantech a pak už jen nahoře. V našem případě to znamenalo, že pravá bočnice byla uprostřed trochu odchlípnuta. Zde stojí za poznámku, že i holá konstrukce této skříně je pevná a není snadné ji zkroutit. Základní deska by se tedy měla těšit ze stabilního úložiště, které jí časem nezpůsobí vznik studených spojů.




- klikněte pro zvětšení -


Interiér skříně Raven RV03 vypadá celkem normálně, tedy samozřejmě až na to, že tu máme tray pootočený o 90° po směru hodinových ručiček. Ten je již od výroby opatřen šesti našroubovanými distančními sloupky a další závity jsou připraveny. Později jsem ale přišel na to, že jeden byl již strhnutý, ale to je vada jen tohoto konkrétního kusu. V moderní skříni pak samozřejmě nesmí chybět otvor pod socketem procesoru a další pro protažení kabelů. A s nimi to má SilverStone vymyšleno opravdu dobře, ale o tom až později.




- klikněte pro zvětšení -


Z oačné strany ale skříň nevypadá už vůbec tuctově. Mohou za to především diskové pozice, a to čtyři pro 3,5" pevné disky po stranách a jedna pro dvě SSD uprostřed. Pozice ve vertikální šachtě jsou totiž určeny především pro 5,25" mechaniky, ovšem pro pevné disky je budeme díky adaptérům moci využít také. Co se týče pozice zdroje, pak u ní je to jasné. Zdroj jednoduše zasuneme dovnitř tak, aby z pravé strany skříně koukaly jeho konektory a z levé strany jej zajistíme šroubky jako obvykle. Napájecí kabely se tak dostanou do velmi výhodné pozice, odkud mohou velmi snadno dosáhnout na své cíle.





Ve spodní části skříně pak jsou již umístěny dva 180mm ventilátory řady Air Penetrator, které můžeme přepínat mezi otáčkami 700 RPM a 1200 RPM. Je samotné musíme pouze připojt pomocí třípinových konektorů a jak je vidět z fotografie, v zadní části skříně je již připraven kabel s HD audiem a pinovými konektory pro tlačítka a LED. USB porty mají, jak už bylo řečeno, připraveny pouze kabely pro externí konektory, což můžeme napravit dokoupením redukce CP09.

Všimněte si také, že jeden z ventilátorů je posunut až za tray, takže bude částečně foukat i do prostoru s pevnými disky. My můžeme také poupravit názor na ventilátor v pravé bočnici. Ten totiž evidentně nebude sloužit pouze pro chlazení desky z opačné strany, ale půjde velmi dobře využít také pro chlazení disků.





V přední části nakonec máme zmíněné mechanikové pozice v počtu sedmi. Každá je vybavena šuplíkem, jenž je stejně jako pozice za trayem vybavena gumovými podložkami, přes něž se přimontuje pevný disk. Samotný šuplík ale drží pomocí plastových zámků a vepředu má kromě plné plastové záslepky schovanou také záslepku s prachovým filtrem. Tu můžeme ponechat na místě a disku zajistit lepší chlazení, aniž by se dovnitř dostával prach. Jako bonus jsou pak za těmito pozicemi i před nimi plastové rámečky pro 120mm ventilátory.

Raven RV03 tak budeme moci opravdu napěchovat až po okraj a skříň by záplavu hardwaru měla s přehledem zvládnout. Je tedy třeba podotknout, že SilverStone to má zde vymyšleno opravdu dobře do posledního šroubku.


Příslušenství


Ve výsledku nebudeme potřebovat ani mnoho příslušenství, protože vše je tu již připraveno. V přiložené papírové krabičce dostaneme vedle manuálu také redukci pro napájení dvou ventilátorů pomocí jednoho konektoru Peripheral Power, kdyby se snad nenašly napájecí konektory na základní desce.





Pak tu už jen sáček se šroubky, distančními sloupky, plastovými páskami a kouskem měkkého materiálu k podložení čehokoliv.
reklama