reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Širokoúhlý všeuměl - Samsung 215TW

25.9.2006, Pavel Kovač, recenze
Širokoúhlý všeuměl - Samsung 215TW
Tento 21" širokoúhlý monitor je vybaven technologií S-PVA s dobou odezvy 8ms, je to tedy monitor, který se hodí pro hraní her, sledování videa a dokonce občasné zpracování grafiky. Další výhodou je velký počet vstupů, zabudované reproduktory a kvalitní stojan. Zní to jako pohádka? Možná ano, uvidíme však, jak si povede v testech.

Odezva



Předchozí monitor byl EIZO S1910/S1931 s taktéž 8ms odezvou. Jeho odezva však zrovna nejlépe nedopadla. Dnes testovaný kousek je co se papírových parametrů týče prakticky stejný (parametry které mají vliv na odezvu, tzn. výrobní technologie a udávaná odezva). Oba jsou 8ms S-PVA panely, uvidíme jak si Samsung poradil.


Odezva v závislosti na změně

Stačí letmý pohled na graf a hned víte na čem jste. Celková odezva se pohybuje kolem 20ms což je opravdu dobrý výsledek. Nejlepší odezva je u změny 0-200-0 kde dosahuje k 17,2ms. Naopak nejhorší je u změny 0-50-0 a 0-255-0, první z jmenovaných má 22,8ms a druhá 22,4 což je prakticky jen chyba měření. Průměrná odezva je pěkných 20,2ms. Jak jsme si ale zvykli, tak čísla nejsou všechno. Velice důležité je i zvládnutí technologie OverDrive. Na to se podíváme na následujících grafech.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

První graf reprezentuje odezvu 0-175-0, je z něj dobře vidět, že Samsung OverDrive zvládnul na jedničku. Náběh je opravdu rychlý (4,4ms) avšak elektronika včas sníží napětí tak, aby nedošlo k překmitu. Podobně se chová i odezva fall. Zde je sice čas potřebný k zhasnutí výrazně delší (18,8ms - zde nelze aplikovat OverDrive protože napětí na pixelu je nulové). Ve výsledku je tento průběh naprosto ideální.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Prakticky stejně na tom je i odezva typu šedá-šedá. Časy se sice lehce prodloužily (rise=8ms a fall=21,6ms), ale ani zde nedochází k překmitu. Za tyto vlastnosti si Samsung zaslouží obrovskou pochvalu. Podobně na tom je i monitor EIZO S1910/S1931, který má však statisticky odezvu horší.

Sledování videa





Protože se jedná o nejnovější S-PVA obrazovku jakou Samsung (výrobce samotného panelu) v dnešních dnech vyrábí, je díky tomu hloubka obrazu neuvěřitelná. Pokud takovýto monitor porovnáte s běžnou Prem.MVA obrazovkou či dokonce s PVA (bez "S-"), zjistíte, že obraz je o třídu lepší a sledování videa je díky tomu nesrovnatelně příjemnější. Dalším důležitým faktorem co ovlivňuje pohodlí při sledování filmů je odezva a protože výrobce zvládl OverDrive na jedničku s hvězdičkou, je i výsledný obraz videa parádní. Nikde není žádný šum. Snad jen v tmavých tónech a při rychlých pohybech dochází k lehkému rozmazání. To je však úděl LCD obrazovek a nikdy to nezmizí. Naopak díky poměru stran 16:10 je pohled na širokoúhlý film velmi příjemný, to je sice obecně známá věc, ale i tak si zaslouží na ni poukázat. Ve výsledku je tedy monitor více než vhodný pro sledování filmů.


Hraní her





Hry, ty jsou pro velkou část uživatelů stále velice důležité a tak si povíme něco jak se na tomto modelu hrají. První hrou která mi padla pod ruku je obvyklý Half-Life 2, zde se projevila kvalita odezvy v tom nejlepší světle. K žádnému šumu nedochází a rozdvojování hran uvidíte opravdu jen zřídka. Tato na odezvu náročná hra se i přes relativně pomalou odezvu (průměrně 20,2ms) hraje skutečně skvěle. Druhou hrou je Doom 3. Tato hra naopak vyzkouší, jak si monitor poradí s temnými scénami. I zde Samsung 215TW poskytuje prakticky bezchybný obraz. Ostatní hry (Unreal Tournament, Need for Speed Most Wanted a Earth 2160) jen potvrzují předchozí poznatky a ani v jedné nenarazíte na nikterak závažné problémy. I v hrách si tedy monitor vede velice dobře. V OSD menu lze navíc zapnout položku "4:3", která zformuje obraz do správného poměru stran, pokud hra nepodporuje 16:10.


Stabilita kontrastu



Protože jas je regulován pomocí podsvětlovacích trubic, je i stabilita kontrastu celkem dobrá. Pokud však nastavíte jas na 0% dojde k celkem výraznému poklesu kontrastu až k hodnotě 53% maximálního kontrastu (198:1).
reklama