reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SmartMaps Navigator 3 pro Palm OS

15.1.2007, Bergmann , recenze
SmartMaps Navigator 3 pro Palm OS
SmartMaps je navigační program pocházející z dílny českých autorů. Již před několika měsíci jsme vám přinesli recenzi verze Standard, která nepodporuje navigace. Verze Navigator vám nabízí kromě hezky vypadajících rastrových map i navigaci po všech koutech ČR.
Kapitoly článku:
  1. SmartMaps Navigator 3 pro Palm OS
  2. Zájmové body, satelity
  3. Závěr

Co píše výrobce?


V krátkém úvodu se podíváme, co o svém produktu říká výrobce, firma PLANstudio.

SmartMaps Navigator je univerzální mapový a navigační software, vybavený vektorovými daty pro hledání cest v ČR a SR. Program nabízí speciální navigační funkce včetně hlášení typu křižovatky a čísla komunikace. SmartMaps pracují s podrobnými rastrovými mapami. Součástí je podrobná databáze zájmových bodů, aktualizace navigačních dat jsou poskytovány zdarma.



Instalace


Coby palmista – nováček jsem ještě před prvním spuštěním programu řešil „problém“, jak vůbec dostat navigační data do Trea. Postupně jsem dospěl až k úspěšnému zvládnutí celého úkolu pomocí programu HotSync, který mi pomohl s instalací ovládacího programu SmartMaps. U instalace mapových dat jsem měl na vybranou. Buďto instalovat stejným způsobem jako Navigator přes HotSync (to by ale zabralo plno času) nebo instalovat přes čtečku paměťových karet či do třetice jednoduše na kartu nakopírovat už rozbalené adresáře ze zaslaného CD. Rozhodl jsem se pro třetí možnost a po několika minutách se mohl pustit do aktivace map. Překopírování dat na paměťovou kartu je prvním krokem použití programu. Mapy i navigační program, dodávané na CD, jsou totiž uzamčeny a vyžadují zadání speciálně generovaného kódu. Pro jeho získání je třeba zaregistrovat se na webových stránkách výrobce. Poté máte na serveru vytvořen účet, v němž je po vyplnění čísla zakoupeného produktu a identifikačního čísla vašeho Palmu vygenerován aktivační kód. Sadu znaků přepíšete do registrační tabulky v přístroji a je hotovo. Produkt, který jste si koupili, je připraven k použití.


Atlas v kapse


Zobrazit mapy umí SmartMaps nepřekonatelně

Když jsem program otevřel poprvé, nemohl jsem se vynadívat a kochal jsem se krásou mapových podkladů. Je to jakoby se Vám do kapsy schovalo několik barevných mapových atlasů v různých měřítcích. Mapy vypadají na displeji dobře samy o sobě a když se podíváte do menu, zjistíte, že jsou skutečně „chytré“.



Programové menu se skládá ze tří sekcí: Mapa, GPS a Volby. První sekce slouží, tak jak její název napovídá, hlavně pro práci s mapami, pro vyhledávání nejrůznějších bodů, prohlížení itineráře vyhledané cesty a pro práci s uživatelskými body. Sekce GPS skrývá možnosti nastavení satelitního přijímače, nastavení pro ukládání bodů nebo zaznamenávání tras. Její poslední položka (Noční režim) ztmaví podsvětlení obrazovky, aby Palm v noci „nepíchal“ do očí. V sekci Volby je možné nastavit program podle vlastních kritérií. Například u navigace můžete vypínat nebo zapínat zobrazení navigační lišty včetně dalších možností, aktivovat nebo vypnout hlasovou navigaci, nastavit způsob upozorňování před křižovatkou a ještě řadu dalších možností.
reklama