reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Socket Bluetooth GPS Nav Kit - Bezdrátové hledání

11.6.2004, Petr Hájek, recenze
Socket Bluetooth GPS Nav Kit - Bezdrátové hledání
Navigační souprava Socket BT GPS Nav Kit podporující bezdrátové přenosy skrze Bluetooth je technologicky vyspělým řešením pro nepříliš náročného laika - fandu do GPS navigace i profesionála vyžadujícího velmi přesnou navigaci od domu k domu v mezistátním měřítku. GPS počítá i s majiteli kapesních počítačů, což je jeden z důvodů, proč jsme se na ni podívali v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
S GPS jsou dodávány 2 CD, která obsahují jednak programy MyNavigator Europe Map Loader určený ke konverzi map z CD a MyNavigator Europe sloužící přímo k navigaci. Lze nainstalovat verzi pro desktop a Pocket PC, s Palm OS nějak není počítáno.

Na dvou CD nalezneme následující mapové podklady: Rakousko (76 MB), Belgie (50 MB), Dánsko (45 MB), Finsko (30 MB), Francie (242 MB), Německo (333 MB), Itálie (123 MB), Lucembursko (13 MB), Nizozemí (78 MB), Norsko (10 MB), Portugalsko (15 MB), Španělsko (75 MB), Švédsko (144 MB), Švýcarsko/Lichtenštejnsko (63 MB), Spojené království + Irsko (123 MB).



V Map Loaderu lze zvolit stát k instalaci buď přímým kliknutím na něj, případně vybrat z nabídky vpravo nahoře. Větší státy jsou rozděleny do menších celků, kvůli několika spolkovým zemím tedy není nutné instalovat celé 300 MB Německo.
Pokud snad někdo nepotřebuje celou mapu, může si nainstalovat jen konkrétní města + jejich okolí. Výhodou je velmi malá náročnost na místo v řádu max. 10 MB.



Po vybrání map států i měst si uživatel ještě musí vybrat, kam je nainstalovat - zda do desktopové či Pocketovské verze.



A zde již vlastní průběh instalace:



Dodávaná aplikace pro PPC (screenshoty dole) nabízející základní práci s mapami (prohlížení v různém měřítku, navigaci, body zájmu atd.) se po zjištění, že moje pozice s GPS je mimo dostupné mapové soubory, uraženě zhroutila a ani po čistém resetu nešla spustit, nezbylo tedy než sáhnout po programové nabídce z našich luhů a hájů, s níž si GPS rozuměla výborně (tedy se Smartmaps i PocketKim).




Konfigurace GPS pro práci je velmi jednoduchá, většinou stačí v dané aplikaci zvolit mezi dostupnými BT zařízeními GPSku a případně nastavit jako komunikační port COM8 (4800 Bd).




Souprava i firma Socket zcela spoléhá na to, že ji kupujete pouze jako majitel auta (i když slovo "Car" v názvu nenajdeme), pokud nemáte v autě zapalovač případně rovnou auto, máte zkrátka smůlu a nezbude než sehnat si nějaký externí adaptér. Je mrzuté, že nikdo nebere v potaz pěší turisty, cyklisty a podobné osoby, jež by služeb GPS využili přinejmenším stejně dobře a kterým je autonabíječka veskrze na nic. To nejlepší, co Socket GPS potkalo, je rozhodně možnost pořídit si mapy samostatně, což velmi, ale opravdu VELMI oceňuji, je příjemné, že si můžete vybrat pro Vaše záměry ten nejvhodnější mapový produkt sami a nikdo Vám nic nenutí. Také nelze nepochválit praktičnost bezkabelového BT řešení a spolehlivý provoz.

Lze pořídit i bez mapMapy pouze pro západní Evropu, navíc bez ČR
RychlostPouze autonabíječka
Příkladná spolupráce s ČR mapovými produktyDodávaná aplikace pro navigaci je trochu tvrdohlavá

Cena s DPH: 8 330,- Kč bez map a 12 300,- Kč s mapami.


Za zapůjčení děkujeme společnosti Moravia-consulting!






reklama