reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Ericsson Xperia X2: proti proudu času

15.7.2010, Pavel Bureš, recenze
Sony Ericsson Xperia X2: proti proudu času
Společnost Sony Ericsson ukázala, že dokáže překvapit. V době stylových telefonů s kapacitními displeji představila smartphone s QWERTY klávesnicí, tlačítky a rezistivním LCD. Zaujme nový komunikátor masy, nebo jde jen o hračku pro technoidy?
Vzhledem k poměrům stran přístroje se mi testovaná Xperia nedržela nejlépe, pokud člověk chce ovládat palcem ikony v horní části displeje, nedosáhne jím na tlačítka a opačně. Zejména v parném létě potěší kovový kryt baterie, alespoň na několik sekund dokáže ochladit uživatelovu dlaň. Hlavním ovládacím prvkem Sony Ericssonu Xperia X2 je 3,2" dotekový displej. Rozlišení 800 x 480 obrazových napovídá, že obraz i písmo bude velmi jemné.

Windows Mobile 6.5.3 je oproti předchozím verzím systému Microsoftu mnohem více optimalizován pro ovládání prsty, vzhledem k nepříliš obvyklému poměru mezi rozlišením a velikostí úhlopříčky si však na své přijdou spíše ženy či jiní uživatelé s menšími prsty, pro velký chlapský palec není Xperia X2 vhodná.

Druhým nedostatkem displeje je jeho citlivost. Byl sice použit rezistivní displej, to však neznamená, že citlivost na dotek musí být výrazně nižší než v případě kapacitní technologie. Dokladem uvedeného tvrzení je např. LG GW620 Etna či Toshiba Portége TG01, které sice dostaly do vínku tlakové displeje, ale co do citlivosti jsou rozdíly oproti přístrojům s kapacitním displejem (např. Apple iPhonu či řada smartphonům s Androidem) minimální. Nízká citlivost je na obtíž např. při scrollování – vertikálním tahem prstu ve Start menu se obvykle posouváme mřížkou ikonek, pokud ale během gesta přestal Sony Ericsson dotek registrovat, může se stát, že nechtěně spustíme některý program.

Velké potíže budou mít zejména lidé, kteří v minulosti vlastnili telefon s citlivějším displejem. Takový člověk totiž nemusí poznat, zda přístroj dotek zaznamenal a je jen zaneprázdněn, nebo je třeba tapnout na displej znovu a silněji. Plusem budiž alespoň fakt, že displej není zasazen pod úroveň okolního plastu, takže lze bez problémů ovládat i prvky v rozích obrazovky.

K interakci s displejem lze použít i stylus uložený v pravé horní části displeje. Až na plastový hrot a zakončení je celý kovový, výhrady však máme k rozměrům. Délku 86 mm cm bychom výrobci ještě odpustili, ale tloušťku mohl mít větší.


Stylus je sice dlouhý (cca 8,5 cm), ale velmi tenký a nepracuje se s ním moc dobře
- klikněte pro zvětšení -


Pod LCD se kromě nápisu XPERIA nachází i několik tlačítek a dalších ovládacích prvků. To, co mnohým na fotkách připomíná D-Pad, je ve skutečnosti touchpad umístěný mezi čtveřicí ovládacích tlačítek. Tento v poslední době často používaný ovládací prvek nahrazuje směrové šipky a potvrzovací tlačítko.

V nastavení si můžeme vybrat jeden ze 4 stupňů citlivosti, touchpad lze deaktivovat. Během testování se nám nejvíce osvědčila střední hodnota, výběr vysoké citlivosti měl za následek opravdu rychlé scrollování, během kterého člověk jen stěží vybral patřičnou položku, nízká hodnota naopak přináší opačné problémy.

Oproti mnoha konkurenčním přístrojům nedokáže Sony Ericsson Xperia X2 použít touchpad k ovládání kurzoru myši, což bude jistě mnohým uživatelům vadit. Odpor touchpadu při stisku je v rozumných mezích, každý stisk je doprovázen nezaměnitelným cvaknutím. Rovněž co do velikosti nemáme tomuto ovládacímu prvku co vytknout.


Doteková ploška nahrazující D-Pad a čtveřice tlačítek pod displejem. Sony Ericsson je v tomto směru unikát, ostatní výrobci dnes spoléhají výhradně na dotekový displej
- klikněte pro zvětšení -


Sony Ericsson Xperia X2 se od dnes prodávaných smartphonů odlišuje i přítomností mnoha ovládacích tlačítek. V nastavení sice nelze změnit jejich funkci, takže pokud se nechceme spokojit s tou, kterou danému tlačítku přiřknul výrobce, bude nutné nainstalovat utilitu AE Button Plus či podobný program.

Jednotlivé klávesy od sebe nejsou nijak výrazně odděleny, takže se může stát, že uživatel stiskne tu část, která již nereaguje na dotek, ale vzhledem k velikosti tlačítek by se tak nemělo dít příliš často. Během testování stačilo několik dní, pak jsme si již na umístění tlačítek zvykli a nechtěné stisky byly minulostí. Odpor všech 4 kláves je dle našeho soudu optimální, ani po několika desítkách minut usilovné práce člověka nebolí palec, což je u mnoha konkurenčních přístrojů bohužel na denním pořádku.

„Zelené“ sluchátko umístěné vlevo slouží k přijmutí hovoru, k vytočení zadaného čísla, během telefonátu naopak hovor přidrží. Z libovolného programu jím lze spustit telefonní aplikaci, dvojnásobným stiskem vytočíme naposledy použité číslo.

„Červené“ sluchátko ukončuje aktivní telefonát, slouží i k odmítnutí příchozího hovoru. Dlouhým stiskem lze komunikátor uzamknout, jeden krátký stisk způsobí návrat z libovolného programu na Today. Pod displejem však najdeme i další 2 tlačítka. OK slouží k ukončování, resp. minimalizaci spuštěných aplikací.

Je škoda, že v nastavení nelze vybrat, zda má tlačítko programy ukončovat či jen přesunout na pozadí, Sony Ericsson by tak uživatelům značně ulehčil práci s přístrojem. Celý problém nabývá na důležitosti tím, že verze s Windows Mobile 6.5.3 na rozdíl od té s WM 6.5.0 nedokáže jednoduše přepínat mezi spuštěnými programy prostým podržením prstu v pravém horním (ani však spodním) rohu. Je tak na uživateli, aby si obstaral vlastní task manager, což vzhledem k tomu, že starší programy kvůli zásadním změnám v nové verzi OS většinou nefungují, není snadný úkol.

Tlačítko s těžko identifikovatelným symbolem nalevo od dotekové plošky spouští v závislosti na počtu stisků buď speciální pohotovostní menu, kde najdeme užitečné informace o došlých SMS, e-mailech atp., nebo zobrazí seznam 9 finger-friendly panelů, kterými se budeme věnovat v samostatné části. Stejně jako u ostatních tlačítek, ani u tohoto nelze změnit jeho funkce bez instalace dodatečného softwaru, což je pro méně zkušené uživatele nepřekonatelný problém.

Pravý bok komunikátoru je bohatý na ovládací prvky. Najdeme zde nejen dvojice šipek regulujících hlasitost, ale také tlačítko pro spuštění fotografické aplikace. Jedná se o relativně velký ovládací prvek a kromě symbolu fotoaparátu na něm nalezneme i ikonu filmového políčka, takže by uživatel mohl nabýt dojmu, že podle toho, kterou část stiskne, komunikátor vyvolá buď tu nebo onu aplikaci. Ve skutečnosti je to však jinak, protože stiskem spustíme tutéž aplikaci a až v ní si volíme, zda chceme pořídit statické snímky nebo videosekvenci. Slabým stiskem tlačítka zaostříme, domáčknutí funguje jako spoušť.

Levému boku dominuje microUSB rozhraní a také pojistka krytu akumulátoru, které se budeme věnovat později. K zapnutí telefonu slouží malé černé tlačítko na vrchu přístroje. Kromě jeho velikosti nám během testování vadilo i to, že není příliš vyvýšeno nad povrch, takže je alespoň v prvních dnech těžké ho poslepu nahmatat. Několik centimetrů od vypínacího tlačítka najdeme 3,5 mm zvukový výstup - odpadá tedy nutnost používat redukci. Sony Ericsson Xperia X2 nedisponuje obvyklou indikační diodou, na určité události (např. vysunutí klávesnice) dokáže také upozornit. Ve spodní a v horní části totiž najdeme svítící „proužek“, který odlišnou barvou indikuje nabíjení a 100 % kapacity akumulátoru.

Zadní straně dominuje čočka 8 Mpix fotoaparátu, stereo reproduktory, poutko pro upevnění šňůrky a přisvětlovací LED dioda. Zajímavý je i mechanismus krytu baterie. Oproti jiným mobilním telefonům se kryt nikam nevysouvá, není třeba tlačit přesně na určené místo atp., stačí povolit pojistku na boku komunikátoru. Následně lze kovový kryt sundat, není totiž již žádným způsobem upevněn. Jeho opětovné nasazení zvládne snad každý bez nutnosti otevřít uživatelský manuál. Postačí dvě západky zasunout do otvorů, zatlačit na kryt a následně zacvaknout pojistku.


Kryt akumulátoru je kovový, dojem při používání však kazí několikamilimetrová vůle
- klikněte pro zvětšení -


Díky rafinovanému uchycení a kovovému provedení nehrozí to, co se stává u mnoha mobilních telefonů s plastovým krytem. Při snaze vyměnit SIM kartu či baterii dojde nesprávnou manipulací k ulomení plastových „pacek“, které kryt drží u těla. Majitelé HTC Kaiserů by mohli vyprávět… Kryt však nebudeme jen chválit, protože má trochu vůli a při pevnějším stisku čas od času nepříjemně cvaká.


reklama