reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný

14.4.2010, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný
Dnešním tématem je horká novinka v podobě 14" notebooku Sony VAIO řady E, který je označován jako nejbarevnější notebook VAIO. To díky tomu, že je k dispozici v černé, bílé, modré i růžové barvě. A kromě toho je vybaven moderní platformou Intel.

Použitý hardware


Začneme tedy nejdůležitější komponentou, a sice procesorem. Jedná se o nový Intel Core i3-330M založený na jádře Arrandale vyráběném 32nm procesem. K dispozici má 2x 32 datové L1 cache, stejně tak instrukční a pak 2x 256 kB L2 cache a nakonec 3 MB L3 cache sdílené oběma jádry.



Tato jádra logicky zdvojuje technologie Intel Hyper-Threading, ovšem další vymoženost - Intel Turbo Boost - pro zvyšování frekvence jader dle zatížení zde chybí. Proto bude procesor pracovat maximálně na základní frekvenci 2,13 GHz a pak se dokáže maximálně díky Enhanced Intel Speedstep Technology a změně násobiče podtaktovat až na 931 MHz (7 x 133 MHz), ale spíše v klidu pracuje na 9 x 133, tedy 1197 MHz.

Další podporované technologie apod. jsou Intel TXT, Intel VT-x, Intel 64 (EM64T) a řada instrukčních sad MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2. Nezapomeneme také na Intel Smart Cache, která dovolí jednomu procesorému jádru alokovat si klidně celou dostupnou paměť L3 cache, pokud ji druhé jádro zrovna nepotřebuje. Smart Cache je tedy pouze jiné označení pro sdílenou cache třetí úrovně, takže za tím nehledejme nic úžasného a nového, jako spíše marketing.



Dále nám CPU-Z odhalí, že základní deska se hlásí pod prostým označením VAIO a že se zde využila čipová sada Intel HM55 Express. K tomu se ještě ukáže, že grafická karta je připojena přes plnohodnotné rozhraní PCI Express se 16 linkami.



Tuto grafickou kartu identifikuje GPU-Z jako ATI Mobility Radeon HD 5470. Jedná se o mobilní novinku spíše nižší třídy vyráběnou 40nm procesem. Ta disponuje 80 unifikovanými shaderovými jednotkami a 8 ROP jednotkami. Podporuje nejnovější verzi API DirectX 11 se Shader Modelem 5.0 a využívá celkem 512 MB paměti GDDR3 připojených přes pouze 64bitové rozhraní. To dává na výchozí frekvenci maximální propustnost 12,6 GB/s.

Výchozí frekvence pro GPU činí 750 MHz a pro paměti 790 MHz, tedy 1580 MHz DDR. Počítač však obě hodnoty dynamicky reguluje až na nejnižších 157 MHz pro jádro a 200 MHz pro paměti. Díky tomu se teplota GPU dostane v klidu výrazně pod 40 °C. A pak je tu ještě jedno nastavení, které se uplatní v zátěži, ale při napájení z baterií. Tehdy pracuje grafická karta na frekvencích 300 MHz pro GPU i paměti, takže její výkon velmi znatelně poklesne.



A pak se podíváme na paměti, o nichž bychom mohli téměř jistě už dle ostatních komponent říci, že budou pracovat na frekvenci 1066 MHz DDR, tedy 533 MHz fyzicky. Jsou tedy typu PC3-8500F a jde o dva 2GB moduly od společnosti Samsung. Na své základní frekvenci 533 MHz mají tyto paměti pracovat s časováním 7-7-7-20 při napětí 1,5 V.

Nakonec k pevnému disku. Ten do tohoto počítače dodala společnost Seagate a konkrétně model Momentus 5400.6 ST9500325AS. Tento moderní disk s kapacitou 500 GB využívá rozhraní Serial ATA 3 Gbps, 8MB vyrovnávací paměť, jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 RPM a průměrná vyhledávací doba při seeku je dle specifikací 14 ms. Spotřeba se pak má pohybovat hluboko pod dvěma watty, ovšem je tu jeden problém. Náš testovaný model, i když jsme jej označili za Sony VAIO VPCEB1E1E/WI, je předprodukční finální verzí notebooku a využívá větší disk, než by jako VPCEB1E1E/WI měl.


Instalovaný software


Kromě nainstalovaného operačního systému Microsoft Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi tu je samozřejmě i další software. Jak už to tak bývá, jde jednak o bezpečnostní software - McAfee (60denní bezplatná aktualizace databáze virů), který doplňuje rovněž zkušební verze aplikace Norton Online BackUp pro bezpečnost vašich dat. A samozřejmě nemůže chybět ani zkušební 60denní verze kancelářského balíku Microsoft Office 2007 Home&Student.

Jaká je ale další výbava doplňující zmíněné obvyklé záležitosti? Tvoří ji především software nesoucí v názvu značku VAIO ale kromě toho jsou tu i aplikace třetích stran, jako například Roxio Easy Media Creator 10 LJ tvořící multimediální média ve spolupráci s vaší vypalovačkou. Nainstalovaný byl i webový prohlížeč Google Chrome nebo aplikace obsluhující webkameru Evernote Web Cam s ArcSoft Webcam Companion. Ta byla společně s PMB (Picture Motion Browser pro správu multimediálních dat) upravena přímo pro Sony VAIO.


VAIO Gate - klikněte pro zvětšení -

Nyní ale již k aplikacím VAIO, takže jako první zmíníme VAIO Control Center, která nám zprostředkuje informace o systému (napájení, výkon, displej, zvuk, bezpečnost, apod.). VAIO Data Restore Tool má dokázat obnovit ztracená data (za jistých podmínek, pochopitelně), VAIO Documentation nám jednoduše otevře okno s různojazyčnými manuály ve formátu PDF a pak tu je asi nejviditelnější aplikace - VAIO Gate. Zde je jasné, že se Sony inspirovalo u firmy Apple, protože horní animovaná lišta s ikonkami spustitelných aplikací, jež se s přibližujícím se kurzorem myši zvětšují, nedokáže evokovat nic jiného.

VAIO Media Plus je zase dalším z řady software, které se tváří a fungují jako Windows Media Center, dále VAIO Premium Partners vám napomůže na mapce Evropy pomocí příslušné země najít lokální softwarové partnery, od nichž si lze vyzkoušet aplikace rozdělené do různých tematických celků, VAIO Recovery Center umí diagnostikovat hardware, přeinstalovat software či ovladače, obnovit celý disk C: (ten není rozdělen, takže zabírá celý dostupný prostor), vytvořit záchranné optické disky a vyčistit systém od nepotřebných dat.

Předposlední VAIO Transfer Support pomůže uživateli s přenosem dat ze starého počítače na nový (tedy tento) a nakonec si o VAIO Update každý spočítá sám, že jeho úkolem je udržovat systém aktuální. Sony nám zde tedy dohromady nabízí širokou softwarovou výbavu, jež je v některých případech pouze alternativou k již existujícím aplikacím, ale v jiných případech jde o potenciálně velmi užitečné a funkční programy.
reklama