reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný

14.4.2010, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný
Dnešním tématem je horká novinka v podobě 14" notebooku Sony VAIO řady E, který je označován jako nejbarevnější notebook VAIO. To díky tomu, že je k dispozici v černé, bílé, modré i růžové barvě. A kromě toho je vybaven moderní platformou Intel.

LCD displej


Dnešní notebooky s displeji o úhlopříčce 15,6 palců mívají ve většině případů "HD" rozlišení 1366 x 768, což dává pro sledování filmů příhodný poměr stran 16:9, ale pro normální práci, nebo i prohlížení webových stránek je 768 vertikálních pixelů až směšně málo. Proto je dobré, že tento, byť jen 14palcový displej, disponuje rozlišením 1600 x 900. Nevýhodou jemnějšího rastru může být mnohdy snížená čitelnost textu, v případě, že nepůjde zvětšit font. Pak už nás Sony informuje pouze o tom, že je tento displej podsvícen pomocí LED.


- pohled zpříma -

Co můžeme tomuto displeji pochválit, jsou jemné černo-bílé přechody s jen málo znatelným proužkováním, ovšem barvy na tom nejsou se sytostí nijak dobře. Horizontální pozorovací úhly vycházejí celkem dobře, i když u tmavých barev zaznamenáme změnu odstínu, ale jen lehce.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Při pohledu zespoda se nám obraz začne nejen invertovat, ale dokonce i žloutnout, což není tak obvyklé. A u jistých barev (ty, které nejvíce žloutnou) dokonce zaznamenáme velmi silné zrnění, což už vůbec není u notebookových displejů obvyklé. Toto žloutnutí a zrnění se objeví již po mírném vychýlení, takže v jistých případech by to mohlo velmi vadit.


- pohled zespoda -

Při pohledu seshora obraz také mění barvy a také se objeví zrnění, ovšem již v daleko menší míře, alespoň co se týče naší testovací koláže fotografií. Až na slabší sytost barev a zrnění je tedy vše v pořádku.


Webkamera


Webkameru můžeme ovládat pomocí nainstalovaného software ArcSoft Webcam Companion a využívat rozlišení až 640 x 480. To sice není na dnešní dobu vůbec úžasné, ale pro účely komunikace postačí. Jaký ale webkamera poskytne obraz? V prvé řadě je nutné říci, že má problémy s vyvážením bílé, protože na stěně kromě této barvy hraje klidně i žlutá, modrá či růžová. Lidská tvář je ale zachycena s odpovídajícími barvami a o to také jde.



S ostrostí obrazu je na tom tato webkamera dobře, jak jen to tedy její rozlišení dovolí. A co se týče obnovovací frekvence obrazu a rychlosti jeho odezvy, tak si není na co stěžovat. Kvality webkamer moderních Acerů toto Sony sice nedosahuje, ale rozhodně je jeho Motion Eye dobře použitelné.


Zvukový systém


Integrovaným reproduktorům v tomto případě Sony nevěnovalo takovou pozornost. Reproduktory jsou umístěny nad klávesnicí a už dle jejich velikosti danou polem otvorů nemůže jít o uspokojivý zvuk. A také po spuštění hudby zjistíme, že jde o normální chrastítka jako u řady jiných notebooků, které se budou hodit leda k nouzovému ozvučení filmů, když nejsou po ruce sluchátka/externí aparatura, nebo nám jednoduše na kvalitě přednesu zrovna nezáleží a chceme pouze aspoň něco slyšet.

Zvuk je tedy neprokreslený, plochý, bez basů a jediné, co aspoň trošku odpovídá, jsou výšky, ale ty pochopitelně situaci nezachrání. Alespoň že je zvuk dostatečně silný a na nejvyšší hlasitost nic nechrčí a nerezonuje.


Ergonomie


Notebook s obrazovkou o úhlopříčce 14 palců by měl být již především mobilním přístrojem. To znamená nejen malou hmotnost a dostatečnou výdrž na baterie (i když tyto požadavky se zrovna neslučují), ale také dobré fyzické provedení s ohledem na to, že jej budeme kolikrát používat také položený na klíně.

Sony se v tomto případě zrovna dobře nepředvedlo s USB porty, protože všechny tři samostatné jsou na jednom místě a ještě k tomu na pravé hraně hned vepředu. Bylo by lepší je mít spíše vzadu a ne všechny pohromadě, i když jednak je tu ještě jeden kombinovaný s eSATA a pak je jasné, že u tohoto menšího notebooku není jednoduché rozložit konektory co nejvíce účelně, neboť místa rozhodně není nazbyt. Alespoň byly ty konektory, u nichž se předpokládá, že budou zapojovány na nejdelší dobu (napájecí, ethernetový či Kensington), odsunuty dozadu a obrazové konektory zase na levou stranu. Tam sice budou vadit levákům, ale ti mají prostě smůlu, když jich je na světě méně.

Klávesnice je naštěstí i v této době rozmachu numerických bloků na noteboocích pouze základní, takže se můžeme těšit z dostatku místa, díky čemuž jsou mezi klávesami dostatečné mezery. Ty jednak usnadňují orientaci po hmatu a pak snižují četnost překlepů, na což řada výrobců, kteří se chlubí óóóbrovskou plochou kláves, nemyslí. K čemu nám také je velká plocha kláves, když se nemůžeme zorientovat a téměř ani poznat, kde která končí.

Trošku nepříjemné je, že se klávesnice na své pravé straně pod tlakem výrazně propadá, ovšem při běžném psaní to ani tak nevadí. Klávesnice je tedy celkově dobře použitelná a to samé platí pro touchpad s jeho tlačítky, který se velmi příjemně používá.
reklama