reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný

14.4.2010, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný
Dnešním tématem je horká novinka v podobě 14" notebooku Sony VAIO řady E, který je označován jako nejbarevnější notebook VAIO. To díky tomu, že je k dispozici v černé, bílé, modré i růžové barvě. A kromě toho je vybaven moderní platformou Intel.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta je v klidu velmi nízká a poté, co pokračujeme v trápení notebooku už asi hodinu s pomocí Furmark a Prime95, pak se projeví nejvyšší hlučnost. O tu se postará ventilátorech chlazení, který umí dynamicky měnit otáčky a u něj je důležité, že ani na maximum nepůsobí nijak moc rušivě. Počítač v zátěži samozřejmě je slyšet, ale nedá se říci, že by vám výrazně při práci jeho hlučnost vadila.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95. Výsledné teploty nebyly ani po dlouhodobé zátěži nijak extrémně vysoké, což je jedině dobře. S chlazením samotným tedy není problém, ale co teploty na povrchu?

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
28 °C
58 °C
GPU
38 °C
61 °C
HDD
37 °C
44 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Celkově můžeme říci, že se o tento notebook asi jen tak nespálíte, ovšem v zátěži dokáže být šasi ve spodní části u chlazení docela teplé, takže to by nebylo zrovna příjemné při práci s počítačem na klíně. S tím se ale musí počítat.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion s kapacitou 39 Wh (11,1 V / 3500 mAh). U té slibuje výrobce až 210 minut provozu, což se nakonec ukázalo jako možné, protože my jsme naměřili minut 205. Ovšem to musel být počítač v klidu, neboť je jasně vidět, že v zátěži prudce stoupá spotřeba, a to přesně trojnásobně.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:25
1:15
Spotřeba
14 W
42 W

Do toho se musí ještě započítat, že úroveň podsvícení displeje se na spotřebě podílí celkem třemi watty, takže jakmile začnete na počítači něco dělat, ihned zareagují frekvence procesoru a mnohdy i grafické karty, čímž jde spotřeba nahoru. Je také nutné pamatovat na to, že při provozu na baterie nám grafická karta nepodá maximální výkon, neboť její takty jsou omezené.



Spotřeba notebooku VAIO E je tedy v maximu 42 wattů, což je celkem očekávaná hodnota a v klidu to je příjemných 14 wattů. V porovnání s takovým IdeaPad Y550 má tedy VAIO jasně navrch, přičemž disponuje také vyšším výpočetním výkonem, ale IdeaPad Y550 si zase vede lépe ve hrách. Zajímavé také je, že Acer Aspire 5740 se stejným procesorem, ale s pouze integrovaným grafickým řešením Intel GMA HD, má spotřebu v maximu nižší jen o 6 wattů a v klidu ji má dokonce větší. Pamatujme také na to, že grafy neukazují maximální možnou spotřebu, ale jen hodnotu danou jedním vytíženým procesorovým jádrem (1 thread). Jinak se testovaný notebook s plným vytížením (Furmark + Prime95 ve třech threadech) dostane až na 60 W.


- Furmark -
reklama