reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný

14.4.2010, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO VPCEA1S1E/W: malý i výkonný
Dnešním tématem je horká novinka v podobě 14" notebooku Sony VAIO řady E, který je označován jako nejbarevnější notebook VAIO. To díky tomu, že je k dispozici v černé, bílé, modré i růžové barvě. A kromě toho je vybaven moderní platformou Intel.
Sony nám tedy předvedlo své nové 14" notebooky řady VAIO E, u nichž nabízí moderní design, moderní výbavu a také vyvážený výkon jak po výpočetní, tak po grafické stránce. To vše za cenu cca 24 000 Kč s DPH.



Co se týče zpracování, pak to se dá označit za zdařilé, i když tu jsou jisté mouchy, jako trošku nerovný povrch okrajů víka displeje (to je i na pohled patrné, ale přece jen jsme testovali finální předprodukční vzorek), příliš měkké okraje displeje, které lze prsty velmi snadno odtáhnout (to je zase častý problém dnešních notebooků) a pak tu je pravá část základny nad pozicí optické mechaniky, jež se zase velmi snadno prohýbá. Jinak je vše v pořádku a i přes použití hladkých materiálů se nemusíme bát, že bude přístroj za chvíli vypadat špinavě. Otisky prstů nejsou vidět a klávesnice má naštěstí matný a drsný povrch.

A když už mluvíme o klávesnici, pak se můžeme zmínit o ergonomii. Trošku nám může vadit seskupení portů USB 2.0 do rohu na pravé straně, ale s takovou věcí můžeme být spokojeni jen málokdy a u menších notebooků je situace kvůli omezenému prostoru o to těžší. Klávesnice samotná je zpracována velmi dobře a díky širokým rozestupům se na ni dobře píše i po hmatu. Také touchpad se svými tlačítky zapůsobil velmi dobrým dojmem, takže zde není co dodat.

LCD disponuje slušným rozlišením 1600 x 900 a podsvícením pomocí LED a mezi jeho vady patří málo výrazné barvy, ale také znatelné zrnění při jistých úhlech pohledu. To je ale znatelné jen občas, takže při běžném používání na tento problém nenarazíme. Webkamera má podprůměrné rozlišení 0,3 megapixelu, i když obraz je přesto dobrý a zvuk mezi jinými notebooky svou kvalitou nijak nevynikne.

Co se týče výkonu, pak ten zajišťuje především trio Core i3-330M na 2,13 GHz, 4 GB DDR3-1066MHz a ATI Mobility Radeon HD 5470. Nejde tedy o žádného přeborníka, ale spíše o rozumně výkonný stroj, který neztrácí ani v grafické oblasti. Díky tomu dokáže být také energeticky úsporný, protože není problém se se spotřebou dostat na 14 wattů. Hodil by se ale nějaký software pro manuální nastavení frekvencí procesoru a grafické karty, protože ty se jinak upravují samy a velkou měrou se podílejí na celkové spotřebě. Při běžném použití tak výdrž nebude dlouhá a my budeme rádi, když se i v klidovém provozu (internet, psaní) dostaneme ke třem hodinám výdrže.

Celkově je tedy Sony VAIO VPCEA1S1E/W kandidátem na osobní počítač pro běžného uživatele, jenž bude potřebovat menší notebook s vyváženým výkonem.


Celkově slušné zpracování
Baterie s podprůměrnou kapacitou
Povrch nezvýrazňuje nečistoty/otisky
Měkká konstrukce nad opt. mechanikou
Vyvážený výkon
Displej v jistých případech zrní
Cena v době testování: cca 24 000 Kč s DPH


Za zapůjčení notebooku Sony VAIO VPCEA1S1E/W děkujeme společnosti Sony

reklama