reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj levných procesorů AMD a Intel

24.2.2010, Jan Vítek, recenze
Souboj levných procesorů AMD a Intel
V dnešním testu levných procesorů AMD a Intel se utká celkem 8 kousků s cenou do 4500 Kč. Na straně AMD jde třeba o zbrusu nový model Phenom II X2 555 BE i Phenom II X4 910e. Od Intelu se zase dočkáme nových modelů Core i3 a i5 "Clarkdale".

Praktické testy


Nyní přicházejí na řadu praktické testy, tedy takové, jež lépe vypovídají o reálném chování procesorů. Uvidíme srovnání schopností procesorů v oblasti renderingu, což změří Cinebench R10 s využítím jednoho či více jader, pak to bude Fritz Chess Benchmark ukazující výkon procesorů v šachu, jenž dokáže velmi dobře škálovat s rostoucím počtem procesorových jader. Ve WinRARu si změříme čas nejlepší komprese souborů, pak se ukáží schopnosti procesorů v enkódování videa do x264 a nakonec se zaměříme na šifrování dat.

Některé nové procesory Intel totiž disponují podporou technologie AES-NI akcelerující šifrování dat pomocí AES. V našem testu jí disponují procesory Core i5-650 a Core i5-661, a právě ty by měly být v příslušném testu aplikace WinZIP výrazně rychlejší než ostatní.



První praktický test se zabývá výkonem procesorů při renderování s použitím jednoho jádra. Zde se tedy smazávají rozdíly mezi dvoujádrovými a čtyřjádrovými procesory, respektive těmi s podporou Hyper-Threadingu. Rozhodovat by tak měla především frekvence a další kvality, ovšem dle výsledků testu to je především frekvence, čemuž odpovídá výkon modelů AMD, kde Phenom X4 910e mírně zaostává za low-endovým Athlonem II X2 240e kvůli nižší frekvenci. Procesory Intel nám vytvořily pěkné schůdky a zde nesmíme zapomenout na technologii Turbo Boost u procesorů Intel Core i5, která dokáže při zatížení jednoho jádra zvýšit jeho frekvenci.



V dalším testu, kdy se k renderování využijí všechna dostupná fyzická i logická jádra, už nemají dvoujádra šanci a neobstojí ani Intel Hyper-Threading, protože podstatně pomalejší 2,6GHz AMD Phenom II X4 910e výkonem odpovídá 3,33GHz Intel Core i5-661. Nejníže postavený Athlon II X2 240e zde svůj souboj s Pentiem Dual-Core G6950 prohrál.



Obdobnou situaci připravil šachový benchmark Fritz Chess Mark, u nějž si také nejdříve ukážeme porovnání výkonu jen jednoho jádra u každého z testovaných procesorů. Výkon je zde velmi podobný jako u prvního praktického testu, pouze si procesory AMD celkově o chloupek polepšily a už tolik nezaostávají.



Jejich síla se však opět projeví v další části testu Fritz Chess Mark, kde je situace opět podobná jako u vícejádrového testu Cinebench R10. Více jader a větší frekvence, to je recept vítězného Phenomu II X4 965 Black Edition.



Dále se ukáže schopnost procesorů komprimovat data, a to nejdříve ve WinRARu s použitím jeho nejlepšího nastavení komprese a asi 500MB souboru. Zde si budeme pochopitelně všímat naopak nejkratších sloupců značících nejlepší výkony. Procesory AMD i Intel zaznamenaly podobný průběh, jen Athlony a Phenomy mají větší rozsah a Pentium s Core i3/i5 mají výsledky více soustředěné. Kvůli tomu jsou zde procesory AMD lepší i horší, jak se to vezme.



Podobně můžeme mluvit o přeposledním testu této části, ovšem enkódování videa v rozlišení 720p daleko lépe zvládaly nejlepší procesory AMD oproti špičce od Intelu. Zde bezpochyby také zapracoval vyšší počet fyzických jader vzhledem k odstupu procesorů se dvěma a čtyřmi (fyzickými i logickými) jádry. Opět tedy pochopitelně vede Phenom II X4 965 Black Edition.



A nakonec slíbený test, v němž se ukáže technologie Intel AES-NI pro akceleraci šifrování dat pomocí 256bitové šifry AES a 14znakového hesla. Pro tento účel byl využit reálný test komprese ve WinZIPu, kde byl využit stejný soubor jako u testu s WinRARem, pouze byla nastavena běžná komprese. Procesory Intel Core i5-650 a Core i5-661 s podporou AES-NI zde s přehledem rozdrtily zbylé modely a nechaly je daleko za sebou.
reklama