reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB

16.11.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB
Dnešní recenze grafických karet má hned několik privilegií. Za prvé v ní soupeří dvě nejvýkonnější sólové grafické karty od ATi a nVidie, které byly doposud vydány. Dále jsou to karty velmi špatně dostupné a za jejich cenu by šlo postavit celé kancelářské PC. V tomto článku jsme se podrobně podívali na jejich výkon.
Na rozdíl od ATi je GeForce 7800GTX 512MB úplnou novinkou, a tak pokud jste od pondělních 15 hodin odpoledních nenaladili žádný ze zahraničních webů, asi vám nebude její vzhled úplně povědomý.


Toto je tedy testovaná karta v plné polní a velikost je opravdu monstrózní. Kvůli chladiči je ještě o něco málo objemnější než Radeon X1800XT, ale délka je prakticky identická. Ale upřímně řečeno, design, ač nepodstatný, se mi velmi zamlouvá.


Pohled seshora ukazuje, že dominantou celé karty je velký větrák, o kterém si více povíme dále. U karet různých výrobců bude pravděpodobně referenční design dodržen do puntíku (kromě nálepky).


Spodní strana je pustá jako Gobi, takže není třeba komentovat.


Boční pohled na chladič, který zabere plné dva sloty. U tohoto chladiče musím velmi pochválit nVidii, protože je o kategorii tišší než referenční chlazení na Radeonu X1800XT. Díky velkému větráku, který může být navíc poměrně tlustý, stačí na slušný průtok vzduchu nízké otáčky, a tak je chladič dokonce tišší než některé mainstreamové karty. Nevýhodou ovšem může být to, že nainstalujete-li dvě grafiky do SLI, horní bude trpět nedostatkem chladného vzduchu.


Chladič je vybaven systémem heatpipes, které efektivně odvádějí teplo do hliníkového žebrování po stranách, kudy je posléze proháněn vzduch. Jen musím potvrdit, že se jedná o jeden z nejkvalitnějších referenčních chladičů, se kterými jsem měl tu čest.


Po sejmutí z grafické karty je vidět, že základem je velké měděné jádro, zatímco zbytek je tvořen pravděpodobně jakousi slitinou hliníku.


Obnažená grafická karta ukazuje grafický čip, osm paměťových čipů a pár dalších věciček.


Napájecí subsystém opět potřebuje přídavný 6-pinový konektor a nVidia hlásí špičkovou spotřebu až 120W, což odpovídá doporučenému minimu pro zdroj asi 350W. Pokud chcete zapojit dvě karty do SLI, jistě se neobejdete bez 420W zdroje, raději ale lepšího. Důležité je mít alespoň 22A na 12V větvi.


Grafické jádro obsahuje popis "GF-7800-GTX-512-A2", jedná se tedy o revizi G70 "A2", která je speciálně tříděna pro použití na těchto 512MB kartách. Těžko říct, kolik takových podařených čipů zvládajících frekvenci přes 550MHz existuje.



Pokud na této fotce nic nevidíte, nejste sami. Nicméně vězte, že na kartě se nachází osm 512Mbit paměťových čipů s ratingem 1,1ns, což odpovídá nominální frekvenci 900MHz. Dostupnost a cena těchto čipů také na ceně GeForce 7800GTX 512MB neubere, ale cílem bylo vyrobit ultra high-end porážející ATi na hlavu.



VIVO funkce zajišťuje čip Philips SAA7115HL.


Konektory jsou identické jako u Radeonu, tedy dvakrát DVI-I a 9-pin HDTV-Out s funkcemi VIVO. Jednotliví výrobci grafických karet budou v krabicích dodávat i potřebné kabely (redukce YPbPr apod.).
reklama