reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Pininfarina: obrněnec z Itálie

17.5.2007, Jan Vítek, recenze
Spire Pininfarina: obrněnec z Itálie
Dnešním tématem bude skříň Spire Pininfarina. Nejde o klasický případ návrhu, protože zde je jeho původcem italská firma Pininfarina. Ta se zabývá primárně designem automobilů a ne ledajakých. Uvidíme tedy, jak si poradila se zpracováním počítačové skříně.
Dovnitř skříně se podíváme velmi snadno, stačí zatáhnout za kliku a odklopit. Bočnice se sklopí na zem, avšak panty zůstane připevněna k tělu skříně i nadále. Můžeme se tedy podívat do bohatě strukturovaného vnitřku skříně, kde se ukazuje především silná přepážka s pozicí pro boční 80mm ventilátor.


- klikněte pro zvětšení -


Na bočnici se ukáže z druhé strany černý windtunnel, jehož délku můžete do jisté míry nastavit a také samotný mechanismus zámku krytý lesklým plechem. Pohledem se přesuneme k zadní části skříně, kde vidíme pozici pro zdroj podporovanou ohnutým kusem plechu nad trayem základní desky. Zde je také jasné, že zadní část je opravdu rozdělena na dvě části – všimněte si, jak se lom táhne kolem I/O štítku základní desky a pozic pro rozšiřující karty. Ukáže se také 80mm ventilátor Spire, jehož napájení by si však zasloužilo i jiný konektor než jen Peripheral Power. Větší problém je však absence vodiče pro sledování otáček, takže ty si přesně neurčíme, ale můžeme se podívat, co řekne Google. Dle typového označení FD08025S1L má tento ventilátor s kluznými ložisky dosahovat 2300 RPM při 25 dBA a protlačit 28 CFM vzduchu.



Skříň však označuje jako tichou, takže uvidíme. Nerad také vidím, že za ventilátorem je ještě jeden rošt, tentokrát přímo v SECC plechu a s kulatými otvory. To je vzhledem k přítomnosti zadního panelu již úplná zbytečnost, která jen zvýší hluk a sníží průtok vzduchu.



Na fotografii si také prohlédněte netradičně zpracované distanční sloupky. Ty jsou složené z lesklého plechu a do traye se nešroubují, nýbrž zasunují. Přední část interiéru sestává z celkem tří šachet. Jednak zde máme horní s třemi pozicemi pro externí 5,25“ zařízení. Zde jsou použity jednoduché plastové zámky. Ty fungují tak, že mechaniku zasunete do šachty, slícujete si závity s otvory ve skříni, přiložíte zámek, čímž se jeho plastové trny zasunou do závitů mechaniky a otočíte kličkou, aby se zámek ukotvil v šachtě.


- klikněte pro zvětšení -

Pod 5,25“ mechanikami budeme do šachty instalovat dvě externí 3,5“ zařízení, ale také jeden pevný disk se pod ně vejde. Pak již je jasná i funkce bočního 80mm ventilátoru, nad níž jsem do té doby přemýšlel, protože mi nebylo jasné, které externí 3,5“ zařízení by potřebovalo jeho služby.

Zcela spodní šachta je již určena pouze pro pevné disky a těch se sem vejdou celkem čtyři. To je však v rozporu se specifikacemi, protože ty hovoří o celkové kapacitě skříně pro čtyři disky a zapomíná na jednu pozici ve střední šachtě. Zde se mi líbila především konstrukce, kdy u Spire zajímavě vyřešili problém se zajištěním průtoku vzduchu z předního panelu a zároveň zamezení tomu, aby si pevné disky a další komponenty navzájem vadily. Šachta je totiž vysunovací do boku, což jí umožní zahnutá spodní kolejnička. Ještě před jejím vysunutím však musíte odstranit jeden jistící Thumb Screw a odklopit kovovou páčku. Pak stačí šachtu uchopit a vysunout.



A jak že jsou čtyři namačkané disky chlazeny? Výrobce zde plně využil volný prostor vepředu skříně, aby do něj nainstaloval 140 x 140 x 25mm velký ventilátor. Oficiální specifikace jsou zde opět mylné a uvádějí 120mm ventilátor. Každopádně jeho napájení je opět (stejně jako u zbývajících dvou 80mm) řešeno přes dva vodiče a Peripheral Power konektor, takže si otáčky nezměříme. Ty by kvůli splnění tvrzení tvůrce, že skříň je tichá, neměly příliš překročit 1000 RPM. Pokusil jsem se ještě tyto specifikace vyhledat, avšak Google mi na řetězec „FD14025S1L“ nenabídl nic, stejně jako stránky výrobce.



Dále se zde opět setkáváme s poměrně zbytečným roštem, který kryje lopatky ventilátoru. Jenomže k němu se přes nainstalovanou HDD šachtu stejně ani nedá dostat a v jeho prostoru také nejsou žádné kabely, pouze pevné disky. Proto bych raději viděl pouze vyřízlý otvor.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní již ale k pravé bočnici. Nejdříve jsem hledal, jakým způsobem ji otevřít, protože se mi nezdálo, že celá bočnice i s trayem drží na místě pouze díky zámku a ten ji navíc nechtěl pustit. Nakonec ale stačilo použít o něco větší sílu a bočnice se poroučela.
Tímto způsobem tedy velmi snadno získáte přístup k základní desce, avšak také to ztěžuje správu kabelů uvnitř skříně, protože, jak je zcela zřejmé, především kabely od zdroje a výše položené mechaniky a disky budete muset ze základní desky či přídavných řadičů nejdříve odpojit. Jsou tu tedy klady i zápory.


- klikněte pro zvětšení -

K prohlédnutí zde máme také již zmiňovanou pozici 80mm ventilátoru. Ten je umístěn v plastovém rámečku a lze jej snadno odklopit a vyjmout, což bych také, pokud do střední šachty nehodláte umístit výkonný pevný disk, s radostí učinil. Můžete si také všimnout, že při výchozí konfiguraci byl tok vzduchu nasměrován dovnitř, ale nic vám nebrání, abyste ventilátor obrátili.




Příslušenství


Mezi to se dá do jisté míry zařadit přepážka s pozicí pro 80mm ventilátor, protože její využití není nutné. Přepážka ještě kromě ‘klícky’ ventilátoru obsahuje tři vysunovací ramena s gumovými zakončeními. Tyto zakončení slouží k fixaci karet do slotů, aby tyto seděly pevně a bezpečně. Pozice ventilátoru je opět z obou stran opatřena mřížkou.



Co se týče drobných součástek, pak jejich úložištěm se nestala pohozená kartonová krabice ani igelitový pytlík nalepený páskou na stěnu skříně, ale pěkná plastová krabička, kde má své místo sada kovových ližin pro pevné disky, krátký kabel s PC Speakerem, sada šroubků a jedna plochá podlouhlá lepicí spona pro zkrocení kabelů. Tato krabička má navíc své místo pod HDD šachtou, kde drží díky pružné pacce a je kdykoliv ihned k dispozici. Výrobce tedy dokázal smysluplně využít i tento kousek místa. Co se ovšem týče oněch plechových distančních sloupků, pak těch je již v trayi umístěno šest, ale v příslušenství jsem nalezl už jen dvě, což nedává dohromady ani počet nutný ke korektní instalaci Full ATX základní desky. To by si měl výrobce pohlídat a u takto neobvyklých součástek hned dvakrát.



A nakonec tu jsou ještě kabely vedoucí od předního panelu, kam se řadí klasická nabídka kroucených vodičů od dvou LED a dvou tlačítek Power a Reset. Co se týče kabely od I/O konektorů, pak ty byly uzpůsobeny tak, aby byly kompatibilní se všemi konektory, takže kde to bylo nutné, výrobce vyvedl jednotlivé popsané piny.


reklama