reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200

3.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200
Po několika vyčerpávajících recenzích hi-endových grafických karet jsme se rozhodli přinést také něco „pro normální lidi“. Proto v dnešní recenzi naleznete čtyři low-endové grafiky - GeForce FX 5200 a 5200 Ultra od Palitu, Jetway GeForce FX 5200 a také Gigabyte MAYA Radeon 9200. Jak obstálo ATi v konkurenci DX9 GPU od nVidie naleznete v recenzi.
Jetway GeForce FX 5200
  • Frekvence jádra: 250MHz
  • Frekvence pamětí 200MHz (400MHz DDR)
  • Velikost paměti: 128MB (128-bit)


Obr. 2 – Krabice od karty Jetway
Klikněte pro zvětšení

Grafická karta GeForce FX 5200 od společnosti Jetway dorazila v malé krabici zajímavého designu (přeci jen, snowboardista na grafických kartách není příliš obvyklým motivem), na které byla vyznačena základní fakta o grafické kartě. Nálepka „128bit“ po straně indikovala, že Jetway pravděpodobně přesedlal z ořezané verze na plnohodnotnou (a na skladě mu zbyly staré krabice :).



Obr. 3 – Jetway GeForce FX 5200 zepředu
Klikněte pro zvětšení

Samotná karta je postavena na referenčním designu nVidie. Na zeleném PCB, které kartě příliš honosnosti nedodává, můžeme najít osm paměťových čipů TSOP, což značí, že je opravdu použita 128-bitová sběrnice.


Obr. 4 – Pasiv z detailu

Grafický čip je chlazen taktéž low-endově shlížejícím pasivním chladičem, který zasahuje i nad tři paměťové čipy. To považuji za bezvýznamné, protože mezi heatsinkem a DDR čipy je prostor. Jako rozšíření chladící plochy se ale hodí, protože karta opravdu topí. Teplovodivé pasty bylo pod chladičem přiměřené množství. Na kartě se nachází také konektor pro případné připojení aktivního chladiče.


Obr. 5 – Karta Jetway zezadu
Klikněte pro zvětšení

Ze zadní strany nenalezneme kromě nálepky se specifikacemi nic zvláštního, architektura pamětí je jednostranná.


Obr. 6 – Detail výstupů
Klikněte pro zvětšení

Výstupy jsou zde jako u všech ostatních testovaných karet na VGA monitor, digitální DVI-I a také TV-Out.


Obr. 7 – Detail paměťového čipu

Jetway vsadil u této karty na paměťové čipy Hynix (datasheet). V dokumentu lze vyčíst, že se jedná o 5ns čipy s latencí 3 cyklů a jejich nejvyšší frekvence je tedy 200MHz (400MHz efektivně).


Obr. 8 – Příslušenství

Příslušenství se příliš nedočkáte, v krabici je navíc jen stručný manuál, CD s ovladači, redukce DVI->VGA a kabel pro připojení k televizi.

Zkušenosti a přetaktování
Instalace karty nedělala žádné problémy, jen je nutné neinstalovat software z originálního CD, ale rovnou nejnovější Detonatory (ForceWare). Pokud by nová verze byla překopírována přes dodávanou, budou dělat drivery problémy (a je nutné odebrat všechny staré ovladače a pak teprve přeinstalovat). To platí i pro následující karty.

Důležité dva body jsou hluk a teplota. Díky pasivnímu chladiči je hluk minimalizován, ale s teplotou je situace složitější. Grafický čip topil natolik, že jsem na pasivu nemohl udržet ruku dále než vteřinu, PCB pod samotným GPU bylo také velmi horké. Bohužel nemám k dispozici laserový teploměr na přeměření teploty. Teplota pamětí byla přijatelná.

K přetaktování jsem použil utilitu Rivatuner 2.0, díky které se mi podařilo zvýšit frekvence na 275MHz (jádro), resp. 500MHz (paměť). Hlavně u pamětí je výsledek velice podařený a čipy Hynix prostě umí. Výsledky několika benchmarků s přetaktovanou kartou naleznete na předposlední stránce.
reklama