reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200

3.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200
Po několika vyčerpávajících recenzích hi-endových grafických karet jsme se rozhodli přinést také něco „pro normální lidi“. Proto v dnešní recenzi naleznete čtyři low-endové grafiky - GeForce FX 5200 a 5200 Ultra od Palitu, Jetway GeForce FX 5200 a také Gigabyte MAYA Radeon 9200. Jak obstálo ATi v konkurenci DX9 GPU od nVidie naleznete v recenzi.
Gigabyte MAYA Radeon 9200
  • Frekvence jádra: 250MHz
  • Frekvence pamětí: 200MHz (400MHz DDR)
  • Velikost paměti: 128MB (128-bit)


Obr. 23 – Krabice je poměrně velká
Klikněte pro zvětšení

A máme tu jediného zástupce s čipem ATi, který je do recenze přidán hlavně z důvodu srovnání. Radeon 9200 je ve svém jádru dosti starý čip, který se objevil již na začátku července 2002 a byl aktualizován o podporu AGP 3.0 na podzim téhož roku.


Obr. 24 – A po jejím otevření vypadne toto
Klikněte pro zvětšení

Již samotná krabice svědčí to tom, že v porovnání s předchozími GeForce FX 5200 nepůjde o žádné ořezávátko. Krabice je suverénně největší a v jejích útrobách se skrývá několik přihrádek pro manuál, software a příslušenství (o tom níže). I grafické ztvárnění se mi zalíbilo. Po otevření na nás vyskočí Gigabyte MAYA Radeon 9200…


Obr. 25 – Gigabyte Radeon 9200 zepředu
Klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, karta má hezké modré PCB plné součástek, což značí precizně provedené napájení a elektroniku. Tato grafika nedosahuje takových rozměrů jako Palit GeForce FX 5200 ultra, ale o to více kondenzátorů se na ni vešlo. Kdybyste si připlatili tři stovky, nalezli byste na místě mezi GPU a výstupy i VIVO čip.


Obr. 26 – Grafická karta z jiného úhlu
Klikněte pro zvětšení

Paměti jsou opět v balení TSOP-II a na každé straně se nachází čtyři čipy. Důvod je opět ten, že grafický čip má tak ke všem pamětem stejnou vzdálenost, což usnadňuje komunikaci. Pro chlazení opět nemáme žádný důvod.


Obr. 27 – Detail chladiče na Radeonu

První modely Radeonu 9200 od Gigabyte měly pasivní chlazení, ale nyní již přešla společnost k aktivním větráčkům u všech modelů. Větráček je o pár milimetrů menší a na rozdíl od FX 5200 Ultra má jen platové lopatky (neovlivňuje to sice teplotu příliš, ale přece). Kvůli menším rozměrům musí běžet na vyšších otáčkách, což se pak projevuje na hluku (viz níže).

Žebrování mi přijde trochu silné a celý pasiv je relativně malý. Chladí dobře, jen škoda, že Gigabyte nezůstal u pasivu. Ještě bych připomenul, že chladič je k čipu přilepen teplovodivým lepidlem, takže jsem ho sice nemohl sundat, ale odvod tepla je tak zajištěn kvalitně.
reklama