reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200

3.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200
Po několika vyčerpávajících recenzích hi-endových grafických karet jsme se rozhodli přinést také něco „pro normální lidi“. Proto v dnešní recenzi naleznete čtyři low-endové grafiky - GeForce FX 5200 a 5200 Ultra od Palitu, Jetway GeForce FX 5200 a také Gigabyte MAYA Radeon 9200. Jak obstálo ATi v konkurenci DX9 GPU od nVidie naleznete v recenzi.
Gigabyte MAYA Radeon 9200 - pokračování


Obr. 28 – Zadní strana karty
Klikněte pro zvětšení


Obr. 29 – Detail paměťového čipu

Na zadní stranu karty se nám vloudilo jen několik MOSFETů a čtyři paměťové čipy po 16MB. Jedná se o stejné čipy jako na kartě Jetway, tedy od společnosti Hynix. Na rozdíl od nich ale mají odezvu jen 4ns a maximální frekvenci tedy 250MHz (500MHz DDR), což je pro přetaktování lepší hodnota.


Obr. 30 – Výstupy jsou opět stejné
Klikněte pro zvětšení

Výstupy jsou shodné jako u všech výše popisovaných modelů, jen jsou DVI a VGA na opačné straně bracketu.


Obr. 31 – A příslušenství ještě jednou

Příslušenství, jak jsem již předeslal, je poměrně bohaté. Hardwarové položky tvoří redukce DVI->VGA a kabel do TV-Out, který se rozděluje na audio a video výstup. Manuál obsahuje detailní popis instalace karty a hlavně nastavení v ovladačích apod. Software je tvořen třemi CD – je to CD s ovladači a V-Tunerem pro přetaktování, bundlovaný PowerDVD 5 a také hra Will Rock od Ubi Soft.


Zkušenosti a přetaktování
Jako první bod bych zmínil dodávaný software, protože Gigabyte se neomezil jen na instalátor ovladačů, ale dodává i vlastní ovládací panel. Tzv. Gigabyte VGA Utility je ikonka v systémové liště, na kterou když kliknete, otevře se škála možností nastavení. Kromě předvoleb rozlišení a obnovovacích frekvencí je k dispozici i Zoom In a Zoom Out, skoky na různá nastavení v Catalystech a také přímý vstup do V-Tuneru.

V-Tuner je monitorovací software, který hlídá teplotu grafického čipu, rychlost otáčení větráčku, tři různá napětí a samozřejmě frekvence jádra a paměti. Program tedy dovoluje přetaktování po 1MHz krocích a také nastavení tří rychlostních stupňů větráčku. U tohoto Radeonu ovšem větrák regulovat nešel.


Obr. 32 – V-Tuner s výtahem z manuálu

Díky V-Tuneru jsem tedy mohl docela obstojně kontrolovat teplotu. Ta se pohybovala většinou okolo 40 °C (při běžném až vyšším zatížení) a větráček ho při otáčkách kolem 6000rpm skvěle uchladil. Vysoké otáčky ale také způsobují, že tento Radeon 9200 slyšet v počítači je. Hluk není nijak hrozný, ale pro low-endovou kartu je to zbytečné mínus, protože takové bývají vybírány do tišších kancelářských PC. Ještě jednou škoda, že se Gigabyte vzdal pasivního chlazení.

Přetaktování se navzdory očekáváním příliš nepodařilo. Aktivní chlazení sice drželo teplotu pod 45 °C, ale frekvence jádra se nedostala přes 280MHz, dále se již objevovaly obrazové artefakty. I když jsou paměťové čipy o něco rychlejší než na kartě od Jetway, podařilo se zvýšit frekvenci pamětí na totožných 500MHz, což je velmi slušný výsledek.
reklama