reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Instant Messenger klient pocházející z dílny vývojářského týmu SHAPE services má vzhledem ke konkurenčním aplikací několik výhod. Je multiplatformní, kromě ICQ podporuje také MSN, AIM, Yahoo, Jabber, Google Talk, MySpace Messenger a hlavně se prodává již několik let, takže autoři za tu dobu stihli odstranit velkou část nedostatků a implementovali ty funkce, které si uživatelé přáli.



Výběr statusu

Contact list

Po prvním spuštění programu je nejpodstatnější spodní nástrojová lišta, kde se skrývají ikony jednotlivých služeb. Nás bude nejvíce zajímat ikona třetí, která umožňuje pracovat s ICQ. Lze změnit status (k dispozici je jich 6), ale hlavně v této části zadáte přihlašovací jméno (tj. ICQ číslo) a vaše heslo.

Contact list zabírá takřka celou plochu hlavní obrazovky, kontakty je možno dělit do skupin. Potěšující je, že aplikace si poradí s českými diakritickými znaky jak ve jménech kontaktů, tak i v názvech skupin. Tapnutím na jméno skupiny je možno zobrazit/skrýt výpis členů, v závorce vidíte počet připojených uživatelů, druhé číslo říká, kolik lidí do dané skupiny patří.


Chat okno
Výběr jazyka hned po instalaci

IM+ nemá potíže rozlišit běžně používané statusy (online, offline, N/A, away, invisible…), ale s rozšířenými statusy, které používá řada desktopových klientů, si však neporadí.

V chatovacím okně jsou jednotlivé strany barevně odlišeny (v nastavení lze změnit velikost písma, jeho barvu a řez však nikoli), zobrazen je také čas odeslání zprávy. Jako české uživatele nás bude zajímat, jak si program poradí s českými diakritickými znaky. Velmi nás potěšilo, že čeština byla vždy zobrazena korektně. Pokud jsme zprávu v češtině odeslali z IM+, druhé straně používající QIP (případně originální ICQ) se znaky s českou diakritikou zobrazily taktéž korektně.



Nejmenší velikost písma

Největší velikost písma

Do zprávy je možno vložit smajlík, v databázi programu jich najdete 16. Příchozí smajlíky jsou vyobrazeny v grafické podobě, přepnutí na textovou verzi bohužel není možné.



Ve srovnání např. s freewarovým MobileICQ tkví výhoda IM+ mj. v tom, že v jednu chvíli můžete mít otevřeno více chatovacích oken. Mezi nimi uživatel přepíná šipkou vlevo/vpravo, případně tapnutím na jednu ze záložek. Křížem vybrané okno zavřete.


IM+ v landscape režimu


Today plug-in

V nastavení programu si můžete zapnout ukládání historie, lze aktivovat Today plug-in, který zobrazuje počet připojených uživatelů a informuje vás o nepřečtených zprávách. Po instalaci pracuje IM+ v kódování Windows 3.1 Eastern Europe, čeština však fungovala korektně, takže nebylo třeba kódování měnit. Velikost písma je možno zadat v rozsahu 1 – 7, my jsme používali výchozí velikost, tj. 3. IM+ se dokáže, pokud to nastavíte, po spuštění automaticky připojit a v případě neplánovaného odpojení je program schopen se pokusit o obnovení připojení.


reklama