reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Program EQO je autory prezentován jako kombinace VoIP programu, sociální sítě a instant messengeru. Aplikace je v současné době stále ve fázi vývoje, je tudíž zdarma, ostrá verze by však měla být zploplatněna.

Pokud chcete mít v telefonu přístup ke Skypu, je třeba mít zapnuté PC, na něm nainstalovaný a spuštěný Skype klient a k tomu ještě program EQO, který přes server společnosti EQO Communications zprostředkovává komunikaci programu Skype a vašeho mobilního zařízení.

Z mobilního zařízení je přístup k IM službám zdarma, za posílání SMS a telefonování se však platí. Na stránkách programu si můžete zakoupit kredit, platit lze kartou či PayPalem. Rovněž na domovské stránce naleznete jednoduchý kalkulátor, který vás informuje o cenách volání do jednotlivých sítí (pevná/mobilní) i o poplatcích za SMS zprávu. Jedna textovka odeslaná přes EQO vyjde na necelé 2 Kč, což je výhodné zejména pro majitele předplacených karet. Potěšující je, že příjemce SMS nijak nepozná, že zpráva byla odeslána z programu EQO.


EQO dokáže také posílat SMS

Abyste mohli program EQO používat, je třeba se zaregistrovat na webových stránkách autorů a následně si stáhnout verzi pro váš mobilní telefon či operační systém. Po zadání telefonního čísla vám během několika minut přijde formou SMS zprávy odkaz na stažení patřičného souboru, v případě Windows Mobile se jedná o instalační CAB.

Instalace aplikace je bezproblémová, po spuštění programu se stačí přihlásit uživatelským jménem a heslem zvoleným při registraci. EQO zobrazí všechny kontakty se zadaným číslem z vašeho adresáře.


Po instalaci se objeví plug-in na obrazovce Today, který vás informuje mj. o došlých zprávách

Zaměřme se nyní na to, co je tématem celého seriálu, tj. ICQ. Práce s IM se skrývá pod třetí ikonkou v horním menu. Program dokáže komunikovat v mnoha dnes používaných sítích, ať už jde o zmíněné ICQ nebo MSN, AIM, Yahoo, QaduQadu, Google Talk či Jabber. Nastavení komunikace s ICQ servery je opravdu jednoduché, postačí zadat ICQ číslo a heslo.




EQO dokáže skrýt nepřipojené uživatele, třídění kontaktů do skupin však není možné. Status lidí na vašem contact listu poznáte podle ikony, s rozšířenými statusy však program nepracuje. Problémem je, že EQO používá jen dva druhy statusů - online a a pryč, což zahrnuje jak away, tak N/A.


Contact list

Pro otevření chatovacího okna stačí na jméno uživatele jednou tapnout. Uživatele se slabším snad potěší fakt, že použitý font je dostatečně velký. Jeho velikost však není možné v nastavení programu změnit, takže pokud preferujete menší písmo, aby se na displej vešlo co nejvíce textu, máte smůlu.

Do textové zprávy je možno vkládat smajlíky, program jich ale obsahuje jen 7, další je třeba zadat jako text. Autoři aplikace připravili celkem 8 často používaných vět, ty jsou však v angličtině a není možné je editovat, mazat ani přidávat nové.




Co se diakritiky týče, během našeho testování jsme neobjevili klienta, který by znaky poslané z EQO nezobrazoval korektně. EQO jako takový má však s češtinou problémy. Program si rozumí s ICQ a Mirandou, české národní znaky, které přišly od uživatele QIPu, se nezobrazily správně. Nepomohlo ani vypnutí problémového UTF-8 kódování na straně odesílatele a nastavení kódování Central European.


Chatovací okno

Nastavení aplikace není příliš rozsáhlé. Lze např. zapnout zvukové upozornění na nové zprávy, zadat telefonní číslo pro volání zpět a nastavit skrytí nepřipojených uživatelů.


Nastavení
reklama