reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
reklama

Chatopus


Přestože není Chatopus ICQ klientem takříkajíc "od přírody", díky ICQ transportu je možné pracovat i s tímto protokolem. Aplikace stála dlouhou dobu na špici mezi ICQ programy pro Palm OS a to z několika důvodů. Pro našince je podstatné, že si Chatopus v naprosté většině případů poradí s nabodeníčky, takže můžete psát správně česky, nikoli „cesky“.

Program běží na pozadí, lze tedy přijímat zprávy a současně pracovat s jinou aplikací, iluze multitaskingu však není dokonalá. Chatopus si bohužel nepamatuje, kde se uživatel nacházel při opuštění programu, takže bez ohledu na to, zda jste někomu psali nebo jste měnili nastavení, se při dalším „spuštění“ ocitnete na contact listu, což za určitých okolností zdržuje.

Za pochvalu stojí rovněž zkušební verze umožňující program používat 30 dnů, plnou verzi pořídíte za přijatelných 16,99 USD.


IM+


Sharewarový program IM+ oceníte v případě, kdy chcete kromě ICQ pracovat také s dalšími IM službami, bez ohledu na to, zda se jedná o AIM, MSN Messenger nebo Jabber. Program se instaluje do paměti kapesního počítače, s existencí paměťové karty instalátor IM+ bohužel nepočítá. Program nedokáže přijímat soubory, naštěstí je alespoň korektně odesílá a ve většině případů také zobrazuje znaky s diakritikou.

Autoři zaslouží pochvalu za možnosti detailně nastavit zobrazování kontaktů i za podporu ovládání tlačítky. Naopak chybí barevné odlišení jednotlivých stran v chatovacím okně.


JICQ


Ruští vývojáři nás zásobují kvalitním softwarem nejen pro Palm OS, IM klient JICQ není výjimkou. Program lze ovládat pouze tlačítky (bez nutnosti použít stylus), dalším kladem je propracované vyhledávání kontaktů a podpora uživatelských profilů. Jako jeden z mála testovaných programů vás je JICQ schopen upozornit, když vám někdo píše zprávu.

Nedostatků není tolik, ale přesto se najdou. Je třeba zmínit nekorektní zobrazení znaků s diakritikou (naštěstí jen v některých případech) a nemožnost vypnout PDA ve chvíli, kdy je JICQ připojený.


mTalk


Méně známý a také nepříliš povedený Palm OS program mTalk jsme si nechali na konec. Aplikace se pokouší zaujmout uživatelským rozhraním koncipovaným pro rozlišení 160 x 160 pixelů, podpora HiRes+ (tj. 480 x 320 bodů) chybí. mTalk běží na pozadí, diakritika ve zprávách je zobrazena korektně, české národní znaky v názvech skupin a ve jménech uživatelů nikoli.

Z doplňkových funkcí stojí za zmínku možnost exportu historie na paměťovou kartu, podpora skinů a upozornění, když vám někdo z kontaktů píše zprávu.


mundu IM


ICQ klient mundu IM hned po instalaci zaujme podporou ovládání bez nutnosti vytáhnout stylus, moderním uživatelským rozhraním a také podporou HiRes+ rozlišení (320 x 480 obrazových bodů). Jednoznačným plusem je práce se znaky s českou diakritikou, odesílají i zobrazují se korektně bez ohledu na to, kterého klienta používá protistrana.

Česká diakritika v názvech jednotlivých kontaktů a skupin není zobrazena korektně, nelze změnit velikost písma v contact listu. Z dalších nedostatků programu jmenujme absenci statutů DND, NA, away a occupied.


Ikona Odkaz na databázi
Chatopus 2.23
IM+ 3.1
JICQ  1.1.0
mTalk 3.5
mundu IM 4.0
Velikost inst. souboru
97 KB
280 KB
250 KB
600 KB
530 KB
Velikost po instalaci
190 KB
265 KB
437 KB
652 KB
355 KB
Podporované OS
Palm OS 4.0
Palm OS 4.0
Palm OS 4.0
Palm OS 4.0
Palm OS 5.2
Korektní odesílání českých znaků
ano
ano
ano
ano
ano
Korektní zobrazení českých znaků
ano
ano
ano
ne
ano
Odesílání souborů
ne
ne
ne
ne
ano
Příjem souborů
ne
ne
ne
ne
ne
Přenos hlasu (audio zprávy)
ne
ne
ne
ne
ne
Vibrace
ano
ne
ano
ne
ano
Vlastní zvukové upozornění
ne
ne
ne
ne
ne
Podporované IM služby
závisí na serveru
AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Jabber, Google Talk, My Space IM
ICQ
MSN, ICQ, Google Talk, AIM, Jabber, Lotus Sametime, MS Office IM
ICQ, AIM, Yahoo, MSNGoogle Talk, Jabber
Smilies
textoví
obrázkoví
obrázkoví
obrázkoví
obrázkoví
Historie
ano
ano
ano
ano
ano
Posílání zpráv offline kontaktům
ano
ano
ano
ano
ne
Informace o kontaktu
ano
ano
ano
ano
ne
Ovládání bez použití stylusu
ano
ano
ano
ne
ano
Statusy
6
6
8
2
2
Běh ve standy-by režimu
ano
ano
ne
ano
ano

Pozn.: Vzhledem k tomu, že korektní zobrazení znaků diakritikou je závislé na několika okolnostech, je u programu uvedeno korektní zobrazování v případě, že při komunikaci s alespoň jedním klientem zobrazila aplikace text správně.
reklama
reklama