reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Instant messenger klient s názvem MobileICQ je velmi zajímavý program. Přestože nebyl delší dobu aktualizován, mezi uživateli kapesních počítačů je oblíben, neboť jde o freeware, v paměti zabere málo místa, rychle se spouští a bez prodlev reaguje na uživatelské pokyny. Na druhé straně stojí také několik záporů, ale nepředbíhejme a pojďme si MobileICQ postupně představit.

Na www.mobileicq.tk si můžete program ve formátu CAB stáhnout, a to jak v angličtině, tak i v češtině. Po instalaci aplikace se ve Start – Programs objeví zástupce programu označený ikonou zelené kytičky, aby uživatel nezůstal na pochybách, o jaký druh aplikace se jedná.

Po prvním spuštění, ještě než začneme program plně používat, je třeba jít do menu a v Settings – Acount vyplnit vaše ICQ číslo a heslo. Po zadání potřebných údajů se již můžete přihlásit – stiskněte levé funkční tlačítko myši a objeví se nabídka statusů. Kromě základních stavů, jakými je online (připojen), away (pryč) či N/A (není k dispozici) si můžete vybrat i z několika dalších – occupied (zaneprázdněný), DND (nerušit), Free for chat (ochoten si povídat) a invisible (neviditelný).



Po připojení a načtení vašeho contact listu (zkráceně označovaného jako CL) si všimněte, že program vedle jména každého člověka zobrazuje také ikonu vypovídající o statutu dotyčného. Všechny uživatele upřednostňující ovládání kapesního počítače stylusem asi zklamu, ale MobileICQ neumí tapnutím na jméno kontaktu spustit chatování s daným člověkem. Je třeba nejprve pomocí šipek označit vybrané jméno a následně potvrdit stiskem joysticku či středového tlačítka D-Padu. Tento postup je zvláště nevhodný ve chvíli, kdy máte zobrazeno několik desítek kontaktů a chcete započít komunikaci s někým přibližně v polovině seznamu. Několikavteřinová "procházka" contact listem vás tak nemine.

Jestliže máte kontakty pečlivě rozdělené do skupin a chcete používat členění i v MobileICQ, není to problém. Dělení kontaktů do skupin je možno v nastavení programu vypnout. V souvislosti s contact listem je třeba zmínit jediný zásadní neduh, který jsme během testování aplikace objevili. Jde o to, že MobileICQ některé kontakty, jež jsou online, označí jako offline. Díky tomuto nedostatku se vám stane, že při zapnutém skrývání offline uživatelů uvidíte jako online jen několik lidí, přestože je ve skutečnosti připojeno třeba i několik desítek kontaktů. Malou náplastí může být alespoň fakt, že i přes špatné určení statusu je možno s daným kontaktem komunikovat.



MobileICQ v chatovacím okně zobrazuje čas odeslání a přijetí každé zprávy. Program rovněž rozlišuje to, zda jste zprávu odeslal vy, nebo druhý účastník diskuse. Textové smajlíky aplikace nedokáže převést na obrázek, rovněž tak databázi smajlíků v programu nenajdete. Pokud je chcete používat, bude třeba je stejně jako jakýkoliv jiný text napsat. Jestliže vám přijde ve zprávě odkaz na webovou stránku, aplikace dokážete URL z textu získat a následně stránku zobrazit ve výchozím webovém prohlížeči.

Na novou zprávu vás MobileICQ může upozorňovat přehráním melodie, vibrací či pomocí obou způsobů. Během testování na HTC Universalu jsme však program vibrovat nedonutili, přestože byla volba zapnuta. Z méně podstatných funkcí jmenujme ještě tu, která vás upozorní, když druhá strana právě píše zprávu.



Pro MobileICQ mluví zejména nízká cena aplikace (jde o freeware) a také to, že se jedná o hardwarově nenáročný a na dnešních kapesních počítačích velice svižný program. Nevýhodou ovšem je, že některé online uživatele považuje MobileICQ za nepřipojené. K úplné dokonalosti chybí snad jen posílání souborů a také podpora systémové schránky, do zprávy totiž není možno zkopírovat text z jiného programu.

Během testování komunikace s několika různými klienty jsme narazili na problém v kombinaci MobileICQ s jabber klientem PSI, serverem jabber.cz a zde používaným ICQ transportem. Pokud uživatel používající PSI poslal zprávu na MobileICQ, program sice upozornil na novou zprávu, ale zobrazil jen okno se jménem odesílatele bez dalšího textu. Je možné, že je problém způsoben převodem mezi kódováním na straně odesílatele a příjemce.
reklama