reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Přestože jsme v úvodu psali, že se budeme zabývat zejména klienty pro ICQ, byla by velká škoda se o programu imov Messenger nezmínit. Kouzlo jabberu je v tom, že kromě komunikace ve vlastní síti je také možné psát si s lidmi, jež používají např. MSN nebo ICQ. Při srovnání s desktopovými jabber klient objevíte ještě jednu výhodu – transport do jiných IM sítí je velmi jednoduchý, a zvládnete ho během několika sekund díky integrovanému průvodci.


Podporované služby (klikněte pro zvětšení)

Po instalaci programu následuje základní konfigurace, kterou vás provede již zmíněný průvodce. Během prvotního nastavení je třeba vytvořit účet na serveru provozovatele a zadat vaše ICQ číslo a heslo. To je vše, co je nutno pro základní práci s aplikací udělat, nyní se již můžete připojit.




Podporované IM služby

Detaily kontaktu

Na výběr máte celkem čtyři statusy (Available, Away, Be right back a Invisible), vytvořit si vlastní status ale bohužel není možné. Aplikace podporuje dělení programů do skupin, což v nastavení není možno vypnout. Pokud by vám výpis všech kontaktů na hlavní obrazovce překážel, je možno tapnutím na jméno skupiny seznam všech členů skrýt. Nepřipojení uživatelé jsou označeni šedivou ikonou, online kontakty poznáte podle žluté kytičky. Proč je symbol u připojených uživatelů žlutý a ne zelený, jak bývá zvykem, není jasné, nicméně zvolené barvy mohou některé uživatele mást.


(klikněte pro zvětšení)

Konverzace v chatovacím okně je barevně rozlišená. Ve výchozím stavu jsou vaše příspěvky červené (včetně ICQ čísla), text napsaný druhou stranu je v modré barvě. Co se podpory přenosu znaků s českou diakritikou týče, není to tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. imov Messenger jsme testovali s ICQ programem QIP pro Windows XP a jabber klientem PSI s ICQ transportem. V případě PSI se korektně zobrazovaly české znaky odeslané z PDA i ty poslané z klienta na stolním počítači. Komunikace s QIPem nebyla tak růžová, neboť český text se sice na PC zobrazil korektně, ale imov Messenger v kapesním počítači si s českými znaky neporadil. Zdrojem problému může být odlišné kódování, ale vzhledem k tomu, že v nastavení imov Messengeru tuto volbu nenajdete, je těžké provést změnu a potvrdit to.


Ukázka problémů s diakritikou (klikněte pro zvětšení)

imov Messenger neobsahuje databázi smajlíků, takže je nutno je zadávat "ručně" jako běžný text. Základní smajlíky se zobrazí v grafické podobě, velká část je vidět jen jako text.

Pro anglicky píšící uživatele budou přínosem tzv. rychlé fráze, v originále QuickPhrase. Jedná se o sadu slovních spojení, které je možno poskládat za sebe a vytvořit tak smysluplnou větu. Jeden příklad za všechny: ze tří řetězců, tj. I would, like to a be there sestavíte během několika sekund smysluplnou větu I would like to be there. Je škoda, že uživatel nemůže databázi upravovat.

Nastavení aplikace není rozsáhlé. Pokud pomineme volby týkající se vašeho účtu (tj. jméno a heslo), tak si toho uživatel k obrazu svému moc přizpůsobit nemůže. Lze zapnout zvukové upozornění na nově přišlou zprávu a na dopsání zprávy. Pokud vám neustálé pípání vadí, je možno zvuky kompletně deaktivovat. Je škoda, že imov Messenger na testovacím zařízení (Qtek 9000) nepodporoval vibrace. Program je možno nastavit tak, aby po příjmutí nové zprávy okamžitě zobrazil chatovací okno. Druhou možností je, že aplikace na několik sekund zobrazí malé pop-up okno a dá vám na výběr, zda si chcete s dotyčným povídat či konverzaci odložit na později. Ke zvukovým upozorněním ještě dodejme, že imov Messenger dokáže oznámit i to, když se některý uživatel z vašeho contact listu připojí.



Schopnosti programu nejsou velké, imov Messenger nedokáže posílat soubory a také si nezapisuje historii jednotlivých konverzací. V jednu chvíli si můžete povídat s více lidmi, resp. je možno mít otevřeno několik chatovacích oken a přepínat mezi nimi položkou View – Active Chats v menu.

Jména lidí ve vašem contact listu jsou zobrazena vyhlazeným písmem, stejně tak text v chatovacím okně. Naopak položky v menu jsou nevyhlazené. ClearType není možno v nastavení programu vypnout, aplikace se také neřídí nastavením v systému, ale zobrazuje vyhlazené kontakty, ať se vám to líbí nebo ne.

Ke kladům programu patří rychlé spuštění a nízká náročnost na procesor a operační paměť. Plusem je také podpora velkého množství protokolů, kromě ICQ máte na výběr ještě AOL, MSN a Yahoo Messenger. Nelze nezmínit také vynikající odezvu programu, často propírané "točící se kolečko" (obdoba přesýpacích hodin ze "stolních" Windows) jsme při používání imov Messengeru neviděli ani jednou. Za zmínku stojí také cena programu – testovaná základní verze je freeware, takže pokud preferujete nekomerční IM aplikaci, může být imov Messenger tou pravou volbou.

K nedostatkům patří absence historie a potíže s českými národními znaky. Také si myslíme, že se contact list stává nepřehledným, když program nedokáže skrýt offline uživatele.

Jak jsme již zmínili o několik řádek výše, imov Messenger je k dispozici ve dvou verzích. Verze Enterprise oproti testované Basic nabízí uložení hesla v šifrované podobě, technickou podporu po e-mailu a možnost skrýt offline uživatele nebo si zvolit vlastní typ písma. Pokud vlastníte smartphone s Windows Mobile, je možno použít jen Enterprise verzi, která stojí 19,95 USD.
reklama